Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 8 februari 2015

Foto’s 1.0 beta: onze eerste ervaringen

Afgelopen week heeft Apple aan ontwikkelaars een beta van OS X Yosemite 10.10.3 beschikbaar gesteld waarin ook de lang verwachte Foto’s-app te vinden is. Met Foto’s rondt Apple de transitie naar iCloud als bron voor al je foto’s af. Wij keken alvast rond.

Om te beginnen goed nieuws voor iedereen die net als ik uren geïnvesteerd heeft in het organiseren van iPhoto in ‘Gebeurtenissen’. Na het aanwijzen van de oude iPhoto-bibliotheek, worden alle iPhoto-gebeurtenissen keurig in Albums binnen Foto’s omgezet. Een album is net als in iPhoto een mapje waarin verwijzingen naar foto’s staan, dit betekent dat wanneer je een foto uit een album verwijdert, het origineel bewaard blijft. Albums kunnen in Albums worden aangemaakt, en dat maakt het organiseren van je foto’s tot een koud kunstje.

In de linker kolom staan een aantal standaard albums voor gezichten, video’s, burstfoto’s, favorieten, panorama’s, etc. Ook de ‘Gebeurtenissen’ uit iPhoto vind je hier als albums terug.

Wanneer je Foto’s in gebruik neemt en kiest om iCloud te gebruiken als bron voor je foto’s, dan zul je al snel tegen de opslaglimiet van iCloud aanlopen, maar Apple heeft het eenvoudig gemaakt om vanuit Foto’s meer opslag te kopen. 20GB kost € 0,99 per maand, 200 GB € 3,99 per maand, 500 GB een tientje en voor de echte veel-fotografen kost een terabyte € 19,99 per maand.

Dieet
De interface van Foto’s is super minimalistisch. Geen kurk meer als achtergrond van de gezichten en ook geen wereldkaart meer met rode pinnetjes. Het gevolg is dat Foto’s flink is afgevallen ten opzichte van iPhoto: 50,8MB is plaats van 1,7 GB. De overgang naar Foto’s kan daardoor flink besparen op schijfruimte, maar je zult zelf na de conversie de oude iPhoto-app én -bibliotheek moeten weggooien. Kies je in Foto’s binnen iCloud-settings voor ‘Optimaliseer Mac-opslag’, dan bespaar je nog meer, omdat de volledige resolutie van een foto dan alleen nog op iCloud wordt bewaard.

‘Optimaliseer Mac-opslag’ zorgt voor meer ruimte op je harde schijf

Ondanks dat de interface in eerste instantie nagenoeg afwezig lijkt, is Foto’s verrassend compleet. Zo kun je eenvoudig foto’s bewerken met slimme filters die meerdere settings tegelijk aanpassen om een beter resultaat te bereiken. Met de pleister-tool verberg je kleine oneffenheden, zonder een photoshop-expert te hoeven zijn en uiteraard kun je foto’s roteren, croppen en ‘verbeteren’.

De licht-schuif aanpassen verandert 6 settings tegelijk, die je ook individueel kunt wijzigen.

De gezichten-functie is ook meegegaan naar Foto’s, hiermee worden gezichten herkend en kun je persoonsnamen hangen aan foto’s, zodat je deze foto’s ook op naam terugvindt.

Gezichten worden nog steeds herkend

Ook het toevoegen van namen en trefwoorden zit erin. Maar er mist ook nog wel wat. Zo is het niet mogelijk om naderhand locaties toe te voegen aan foto’s. Wanneer een foto locatie-informatie bevat, zoals alle foto’s die je met een iPhone maakt, dan wordt de locatie wel netjes weergegeven. Ook het markeren en de 5-sterren-waardering is verdwenen. In plaats hiervan kun je net als in Foto’s voor iOS van een foto ‘houden’ door op het hartje te drukken. Dit zorgt ervoor dat de foto verschijnt in het album Favorieten.

Je kunt nog steeds fotoboeken, kaarten, kalenders en losse foto’s maken en bestellen met Foto’s op de Mac. Ook one-click diavoorstellingen met muziek en effecten zijn nog steeds aanwezig. Wanneer je ze aanmaakt, vind je ze terug in de linker kolom onder ‘Projecten’, zodat je ze kunt blijven bewerken.

Eerste conclusie
Het belangrijkste voordeel van Foto’s is dat eindelijk al je foto’s altijd in sync zijn. Geen synchronisatie-gedoe meer met kabeltjes en iTunes en geen verwarring en verdubbeling meer door fotostream. Foto’s die je met een iPhone of iPad maakt zijn (bijna) meteen beschikbaar op al je andere apparaten. Wanneer je foto’s organiseert of weggooit, dan is het resultaat ook meteen beschikbaar op alle andere apparaten. Het moet de vermoeiende, vaak verwaarloosde taak om foto’s te organiseren versimpelen en dat doet het ook.

Omdat het een beta is, werkt het nog niet zoals je van een eindproduct zou mogen verwachten. Foto’s in icloud.com laat bij mij iets anders zien dan Foto’s op m’n Mac en ook mijn iPad heeft moeite om in sync te geraken. Als Apple dit oplost, zorgt dat de uiteindelijke versie niet meer crasht én het synchroniseren van de iCloud fotobibliotheek naar iOS-apparaten iets sneller gaat, dan ben ik meer dan tevreden en zeg ik lang leve de cloud!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Foto’s 1.0 beta: onze eerste ervaringen
Sluiten