EU-voorstel tot afschaffen roamingkosten flink afgezwakt

25 reacties

Hebben we te vroeg gejuicht? Hoewel het Europees Parlement het al vorig jaar eens werd over het definitief afschaffen van roamingkosten binnen Europa, komt de Europese Raad nu met een nieuw en bovendien flink afgezwakt voorstel.

Persbureau Reuters zag het nieuwe voorstel in. Er staat in dat roamen tot 5MB per dag uit eigen bundel mag. Wie meer wil gaat weer de gewone buitenland-tarieven van zijn provider betalen. Het afschaffen van de roamingkosten lijkt zo weer verder weg dan ooit.

Het afgezwakte voorstel zou tot stand zijn gekomen onder druk van lidstaten met lage tarieven voor telecommunicatie. Ze vrezen dat prijzen stijgen als telecomaanbieders geen inkomsten uit roaming hebben. Dit staat haaks op de wens van het Europees Parlement en de Europese Commissie.

De limiet van 5MB per dag is lang niet genoeg om in het buitenland net zo zorgeloos als thuis te kunnen internetten. De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 10 tot 20 MB per dag. Actieve iPhone-bezitters hebben waarschijnlijk een veelvoud nodig.

Hoe nu verder?

Het is duidelijk dat de verschillende bestuurslagen van de EU het oneens zijn. Het Europees Parlement en de Europese commissie willen de roamingkosten geheel afschaffen om van de EU een grote telecommarkt te maken. De Europese Raad dient het vandaag gepresenteerde voorstel nu met alle lidstaten en bestuurslagen te bespreken.

Die 5MB per dag is nog niet definitief, maar door onderhandelingen gaat een definitieve beslissing over de roamingkosten waarschijnlijk flinke vertraging oplopen. Het eerder gestelde december 2015 is al onrealistisch. Een aantal lidstaten zouden tot 2018 willen wachten.

Via: Tweakers, NOS

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  jelle 814

  Gemiste kans, consument lijkt mij de grootste verlieser

 • Profielfoto
  Targaryen

  Gemiste kans, consument lijkt mij de grootste verlie[z]er

  No shit.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  WTF Nelle is weg en het slappe gedoe begint alweer. Echt heel slecht dit voorstel. Helemaal afschaffen die roaming kosten voor internet.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  nelie smit kroes

 • Profielfoto
  jochems

  Even in de gaten houden wie van de mensen die zich hier mee bezig houdt binnenkort een nieuwe villa heeft…

 • Profielfoto
  steveb

  @ raymond
  is er iets veranderd aan roaming voor gesprekken en sms?

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Jammer hoor, Neelie had het goed gezien dat Europa dit nodig heeft, willen we wereldwijd competitief meedoen.
  Hopelijk pakken een aantal netwerk operators het nu wel op; zo dan Vodafone probleemloos hun klanten laten roaming op de andere landen waar ze ook een netwerk bezitten.

 • Profielfoto
  pruus

  De lobby wint weer. En de burger mag weer betalen. Ongekend dit soort compromissen. We konden naar de maan reizen, maar tarieven krijgen we niet voor elkaar. Wat een bekrompen, geldbeluste mensen daar in Brussel. De brandstapel en de schandpaal moet terug. Wie is voor? ik wel..

 • Profielfoto
  pvdven

  En vooral met dank aan de landen beneden de “knoflookgrens”, gaat het niet door.

 • Profielfoto
  Reinier J

  En zo zie je maar weer hoe onbetrouwbaar de EU is, je hebt er echt helemaal niets aan en kost de belastingbetaler bakken met geld…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Vuile ratten.:)

  Ja, dat is ook meer dan genoeg; 5 MB. In 1923 wellicht.

 • Profielfoto
  computer space

  Ach, de flipphone heeft al zijn comeback. Smartphone dood, wat maakt dataroaming nog uit? Ik heb whatsapp er af gekiept: mensen dokken maar als ze me willen teksten, scheelt bakken pulp en tijd, en ik ben van 24 uur op een batterij naar een hele week gegaan.

 • Profielfoto
  oblomov

  Er zijn ongeveer 20.000 lobbyisten actief in Brussel. Ze geven jaarlijks naar schatting 1 miljard euro uit om de parlementariërs te beïnvloeden. Er is geen transparantie over hoe dat bedrag wordt besteedt of hoe het wordt gebruikt. De Eu commissie wil hier wel een register over aanleggen maar op vrijwillige basis. Geen of gebrekkige controle betekent kans op ongewenste beïnvloeding en/of corruptie.

 • Profielfoto
  Balsjer

  De telecomlobbyisten hebben kennelijk hun werk goed gedaan. Het moet een eenheid zijn ja wanneer het ze uitkomt daar in Brussel (Straatsburg). Nee…! Het wordt nooit wat met die EU het is en blijft een fiasco. 5 MB je verzint het niet nee, daar is over nagedacht door de geldwolven. Ach ja dat grote graaiwerk gaat gewoon door ofwel, samen voor eigen knip.

 • Profielfoto
  jebman

  Er wordt grof geld verdient aan de roaming. Ook de landen langs de Middellandse zee gaan veel roaming inkomsten missen. En laat de opvolger van Neelie nu net een Italiaan zijn.

  Volgens mij zijn er langzaam aan al providers aan het overgaan in NL en in het buitenland.
  De KPN voorwaarden zijn iets schappelijker geworden in mijn abo en ook T-mobile is wat gunstiger geworden.

  In de UK is Three al zoals bedoelt door de EU in een flink aantal landen binnen en buiten de EU, “gewoon” door te gebruiken. Vooral gunstig voor gebruik in Zwitserland die door de meeste providers als verweggistan wordt gezien in de duurste categorie. Nu kan je met je Three bundel in de CH en in Spanje etc gewoon dooreten uit je bundel, helaas nog niet in NL mogelijk.

 • Profielfoto
  Aerea

  Je zou ook de andere kant moeten bekijken voor je losgaat als een malle. Als je overal in de EU je databundel gewoon kunt gebruiken, kun je dus ook een simkaart nemen van een provider die goedkoop is in een willekeurig EU-land en die simkaart kun je vervolgens gewoon hier gebruiken voor je normale gebruik. Daar betaalt die provider waarvan je de simkaart hebt zich dan scheel aan, want die betaalt de provider waar je hier gebruik van maakt voor al die data. Dat werkt dus niet.

  Daardoor zou je in een onwerkbare situatie terechtkomen (prijzen gaan zodanig hoog worden bij providers die klein zijn en enkel landelijk opereren). Dus logisch dat er iets van een limiet komt, dat zelfs niet onwijs hoog hoeft te liggen. Maar 5 MB is dan weer absurd weinig natuurlijk. Iets van 1 GB per maand lijkt me redelijk. Wil je meer internetten in het buitenland, wat echt niet nodig is, dan kun je bijbetalen.

  Ik hoef niet dat de gigantische providers die in elk land vertegenwoordigd zijn als enige overblijven en dat zou wel gebeuren door wat ik net geschreven heb. Concurrentie is juist goed, een open Europese markt is ook goed, maar je kunt niet klakkeloos alles opengooien zonder de gevolgen in te zien.

 • Profielfoto
  jantje bee

  En was er niet ook nog zo een mooi plan dat local break out heette? (Verplicht sinds half 2014)
  Data kopen van een lokale buitenlandse provider en genieten maar. Daar is de knop Europees internet op je provider instellingen ook voor bedoeld!
  http://www.bellen.com/nieuws/zelf-roamingprovider-kiezen-werkt-dat-al

 • Profielfoto
  bassbug

  Het is net zoals bij de overheid.
  Als er ergens meer geld naar toe gaat, dan moet er ergens wat af.

  De providers’ inkomsten van de roamingkosten moet toch weer ergens vandaan komen…

  Dit hadden de overheden beter in het begin moeten regelen. Nu is het te laat…

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Er zijn daar meer lobbyisten dan EU- parlementariërs. Dat zegt al wat.
  Het zegt nog meer dat die parlementariërs blijkbaar zwichten voor de lobbyisten.
  Op grond van wat eigenlijk?
  Argumenten?
  Geld?
  Omkoperij?
  Of gewoon domweg van alles wat plus het enge landsbelang.
  Ik ben niet tegen Europa, maar er gebeuren daar enge dingen.
  Overigens, niet alleen daar.
  In NL zouden de huizen en andere gebouwen allang energieneutraal gebouwd kunnen worden.
  Maarja, dan loopt men de gasinkomsten mis.
  Dus: voorlopig stoken!
  Een beetje jammer voor die Groningers, maar ach, dat is ver weg en die lui versta je amper.
  :evil:
  :razz:

 • Profielfoto
  WillemZ

  En toch hebben ze een punt.

  Zoals het nu gaat, is roaming duur en lokaal gebruik goedkoop.

  Voorop gesteld dat de concurrentie in de branche er voor zorgt dat prijzen scherp blijven.
  Dan blijft over dat als roaming goedkoper wordt, lokaal gebruik duurder wordt.

  Uiteindelijk betaalt de consument.

  Wat natuurlijk wel handig is, dat roamingkosten er eens uit gehaald worden.
  Veel gemakkelijker in het grensgebied, voor als je even een dagje over de grens moet… de Europese belevenis wordt groter.

  Het gaat mij helemaal niet om de kosten, maar om het gemak. De techniek wordt tegengehouden door verkeerde prijsverhoudingen.
  Ten koste van ons als consument.
  Gemiste kans, inderdaad.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Jeetje…. wat een tegenvaller… Waar is Nelie nu we haar nodig hebben. Dat is een geweldige vrouw, die enorm veel bereikt heeft. Was ze er nog maar.
  5Mb per dag is helemaal niks. Daar kan je net je email mee ophalen en verder niks. De gemiddelde iPhone gebruiker heeft 1000MB per maand, dat is 33MB per dag. En als je weinig wifi in de buurt hebt, gebruik je veel meer. Ik begrijp de reden ook helemaal niet.

  In Nederland hebben mensen abonnementen met verschillende hoeveelheden data. Ik neem aan dat dit in andere landen ook zo is. Als je een abonnement in Nederland hebt met weinig data, lijkt het me logisch dat je per dag dan in het buitenland ook minder data tot je beschikking krijgt. Maar als je een abonnement hebt met veel data – en dus meer daarvoor betaalt! – moet je toch ook in het buitenland per dag meer data krijgen. Daarover moet toch internationaal een behoorlijke afspraak gemaakt kunnen worden.

 • Profielfoto
  diewal

  Ze zouden ook beter eens kijken hoe ze de roaming tarieven kunnen verlagen voor landen die in Europa liggen maar niet tot de EU behoren. Tijdens mijn skivakantie in Zwitserland werd voor data roaming 11,5/MB aangerekend. Toen ik 2 foto’s op facebook had opgeladen was ik 65 EUR lichter.

 • Profielfoto
  marceffing

  Guxuer/w

 • Profielfoto
  marceffing

  XYw4.Gg

 • Profielfoto
  sciletto

  1 woord: lobbyisten