Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 februari 2015
Leestijd: 1 minuut

Ericsson start patentzaak tegen Apple

Apple en Ericsson slijpen de juridische messen. De iPhone-maker is door het telecom­bedrijf in 7 rechtszaken aangeklaagd voor het schenden van 41 patenten. Het gaat om elementaire technieken voor mobiele verbindingen en verwante technologieën.

De twee bedrijven hadden eerder een licentie-overeenkomst voor het gebruik van deze patenten, maar deze liep in januari af. Apple weigerde vervolgens te betalen omdat het van mening was dat de vergoeding te hoog was. Nu moet een rechter uitspraak doen over de kwestie.

Ericsson vindt dat de nieuwe contracten eerlijke voorwaarde en vergoedingen bieden. Het bedrijf wilde een onafhankelijke expert naar de kwestie laten kijken, maar Apple had hier geen vertrouwen in en was van mening dat het Zweedse telecombedrijf makkelijk mee wil liften op het succes van de iPhone.

Ericsson is bekend als maker van mobiele telefoons, maar levert tegenwoordig vooral netwerkapparatuur aan telecomproviders.

Counterclaim

Begin dit jaar spande Apple een rechtszaak tegen Ericsson aan. De iPhone-maker is van mening dat de vergoedingen die het Zweedse telecombedrijf voor het gebruik van 4G LTE-technologie vroeg onaanvaardbaar hoog was. In deze zaak zijn nog geen zittingen gehouden.

FRAND en ITC

Ericsson heeft de patentzaken aangespannen bij de International Trade Commission (ITC). Het bedrijf wil een verkoopverbod op Apple-apparaten die de 41 patenten schenden afdwingen. Apple is van mening dat elementaire technieken altijd volgens FRAND-voorwaarden (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory) gelicentieerd moeten worden.

Eerder was Apple in een vergelijkbare zaak met Samsung verwikkeld. Toen sprak president Obama een veto uit over een importverbod op de iPhone omdat het téveel nadelige gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse economie en consumenten, in verhouding tot de reden voor het verbod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ericsson start patentzaak tegen Apple
Sluiten