Bloedsuiker op Apple Watch met DexCom-meter

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Prikken, wachten, aflezen. Het meten van het bloedsuikergehalte is voor diabetici een vaak terugkerende taak. Met de Apple Watch en app van DexCom wordt het aflezen van het bloedniveau een stuk makkelijker. Het wordt doorlopend gemeten en weergeven.

Fabrikant van bloedglucosemeters Dexcom werkt aan een app voor zijn meters die op het lichaam bevestigd worden. Er wordt om de 5 minuten een meting gedaan en doorgezet naar de Apple Watch-app. Zo is de waarde direct af te lezen en opnieuw prikken niet nodig.

De app toont de resultaten in een overzichtelijk grafiekje, waardoor snel af te lezen is of het bloedsuiker op peil is. De app moet net als de Apple Watch in april van dit jaar verschijnen.

dexcom-hires-16x9
Prototype van de DexCom meet-app op iPhone en Apple Watch.

Gezondheid en fitness zijn speerpunten van de Apple Watch, maar de nadruk lag nooit op medische toepassingen. Dat komt omdat voor medische apparatuur een ander, langzamer goedkeuringsproces geldt. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft de regels voor connected apparatuur iets versoepeld waardoor dit soort toepassingen alsnog mogelijk worden.

dexcom-meter
Een DexCom-meter die op het lichaam bevestigd wordt en doorlopend metingen doet.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Ricardo95

  Geweldig om te lezen! ben zelf diabetes patient en dit zou wat mij betreft een mooie vooruitgang zijn. Het kan ook op insulinepompen weergegeven worden maar voor zo ver ik weet zit daar nog +- 2 uur vertraging in de weergave. Ben benieuwd of dat bij dit niet zo gaat zijn en dus echt real time (iedere 5 minuten actueel dus) gaat zijn!

 • Profielfoto
  Reinier J

  Ik vraag me af hoe de waardes dan gemeten worden, er wordt geen bloed afgenomen lijkt mij wat wel nodig is bij die glucosemeters

 • Profielfoto
  Reinier J

  Heb het al gevonden op internet. Je plakt een sensor op je buik, een naald zit dan, max 7 dagen geloof ik, in geprikt en meet continu de waardes. Die kunnen dan naar bv de Apple watch gestuurd worden.. Wel erg handig omdat je direct een waarschuwing krijgt als je te laag of te hoog zit.

 • Profielfoto
  peteha

  Systeem bestaat al met de naam Freestyle libre. Werkt perfect, meet om de vijf minuten je bloedsuikergehalte. Je bevestigt sensor met ultradun naaldje op je lijf die 14 dagen blijft zitten. Met metertje lees je draadloos de waarde af. Sensor is kleiner dan die op de foto staat.
  Enig nadeel is dat de ziektekostenverzekeraars weigeren dit systeem te vergoeden omdat het hun iets meer geld kost. Ze willen liever dat je door blijft klungelen met de ouderwetse stripjes en vingerprik.

 • Profielfoto
  ro_me

  Diabetes is volksziekte nummer 1 in de VS! De site van het CDC geeft 21 miljoen diabetici aan. Zal daar wel een hit worden dit!

 • Profielfoto
  Stef.Doornewaard

  Zal mooi zijn als dat hier ook zou werken met het care link systeem.
  Al kan je hem alleen maar af lezen op je iPhone, valt het al veel minder op.
  Dit systeem meet niet rechtstreeks in je bloed, maar in het vocht in je lichaam. Je moet er dus rekening mee houden dat wel zo’n 2 uur achterloopt.
  Ook moet je voor een goed resultaat toch wel elke 4 á 5 dagen de sensor vervangen. Ons heeft dit systeem toch al aardig wat ziekenhuis bezoekjes bespaard, wat voor de verzekering ook weer een hoop geld bespaart.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Lijkt me fantastisch, self-awareness zal toenemen door dit soort applicaties. Alhoewel het waarschijnlijk de toch al zelfbewuste patiënten zijn die dit aanschaffen.

 • Profielfoto
  Ricardo95

  …Dit systeem meet niet rechtstreeks in je bloed, maar in het vocht in je lichaam. Je moet er dus rekening mee houden dat wel zo’n 2 uur achterloopt.

  Dat is dus waarschijnlijk dan ook waarom verzekering het niet vergoed die 2 uur achterstand….

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Wat is nu het voordeel om deze informatie naar de applewatch gestuurd te krijgen in plaats dat je op je iphone kijkt? Buiten dat zou het wel een mooie oplossing zijn voor de patiënten.

 • Profielfoto
  Zakske

  Dat is dus waarschijnlijk dan ook waarom verzekering het niet vergoed die 2 uur achterstand…

  Lijkt me ook de reden te zijn, want aan een meting die 2 uur achter de feiten aan loopt heb je helemaal niets. Tenminste niet voor mensen met diabetes type 1 die honderd procent afhankelijk zijn van insuline.

  Wat is nu het voordeel om deze informatie naar de applewatch gestuurd te krijgen in plaats dat je op je iphone kijkt?

  Dergelijke informatie is extreem urgent, ik denk dat het daarom handig is dat dit via je pols gemeld wordt. Te lage bloedsuiker kan erg snel optreden en leidt in het ergste geval tot een coma.

 • Profielfoto
  jan jansen

  De hoop was (is) dat men uit niet door de huid heen moest prikken.
  Men moest een spectraal meter o.i.d. verkleinen tot het formaat van een aansteker.
  Dat is blijkbaar nog niet gelukt hoewel het al voor de komst van Ios8 is aangegeven dat het zou komen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Men moest een spectraal meter o.i.d. verkleinen tot het formaat van een aansteker. Dat is blijkbaar nog niet gelukt hoewel het al voor de komst van Ios8 is aangegeven dat het zou komen.

  Apple heeft dit in ieder geval nooit beweerd… en terecht.

  Bedrijven spelen al jaren met dit idee, maar nooit met succes. Apple heeft enkel een paar figuren uit de industrie gerecruteerd; het bedrijf waarvoor zij oorspronkelijk werkten ging al snel failliet. Die hadden ongeveer $60 miljoen opgehaald, maar het apparaat werkte voor geen meter. Dan praten we niet over iets ter grootte van een aansteker, maar over een irritant gedrocht rond je buik dat je de hele dag met crème in moet smeren. Anders werkt het niet. Helaas werkt het ook met de hele dag crème smeren niet, want de meetresultaten waren totaal onbetrouwbaar en de tent ging failliet. De kans dat Apple er snel in zal slagen om dit in een horloge te proppen is exact nul. Helaas…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Het gaat hier volgens mij om een continue-meter die af te lezen is op de iPhone of iWatch. Dit zou een verbetering zijn voor diabetici, als ik het zo lees op de site van de fabrikant, gaat het om een continue-meter die wel het bloed meet en niet het zweet.

  Zelfs al zou de meting twee uur achterlopen, is het nog belangrijke informatie voor diabetici. Op basis van het verloop van de bloedsuikerwaardes kan je namelijk het basaal beter inregelen van bijvoorbeeld een pomp. Hypo’s kan je er inderdaad niet mee voorkomen, daarvoor is een bloedmeting nodig, maar het goed kunnen inregelen van het basaal is ook een goede.

 • Profielfoto
  peteha

  Het lijkt me heel verstandig dat mensen die geen kennis/ervaring hebben met diabetes hun mond dichthouden. Zelden zoveel kletspraat bij elkaar gezien!
  Na 22 jaar bloedprikken en een half jaar gebruik van de nieuwe Freestyle libre kan ik denk ik met recht zeggen dat dit systeem geweldig werkt, zonder alle nadelen van bloedprikken enz. Alleen de ziektekostenverzekeraars werken niet mee!

 • Profielfoto
  Zakske

  Het lijkt me heel verstandig dat mensen die geen kennis/ervaring hebben met diabetes hun mond dichthouden. Zelden zoveel kletspraat bij elkaar gezien!

  Verklaar je nader, er staat bijzonder weinig kletspraat in dit draadje.

  We hebben het dus niet over apparaten zoals de FreeStyle Libre, maar over niet-invasieve glucosemeters. Hierbij is geen contact met bloed nodig, de informatie wordt continu via de huid gelezen en doorgegeven aan je smartphone / smartwatch.

  A 2012 study reviewed ten technologies: bioimpedance spectroscopy, electromagnetic sensing, fluorescence technology, mid-infrared spectroscopy, near infrared spectroscopy, optical coherence tomography, optical polarimetry, raman spectroscopy, reverse iontophoresis, and ultrasound technology, concluding with the observation that none of these had produced a commercially available, clinically reliable device and that therefore, much work remained to be done.

 • Profielfoto
  peteha

  niet invasieve meters werken (nog) niet, terwijl het Freestyle systeem goed met een extreem dun naaldje werkt. 1 keer per 14 dagen vervangen werkt goed. Ik kan me voorstellen dat op termijn dit met een apple watch ook gecombineerd kan worden.
  Maar ik merk zeer vaak dat zelfs mensen die er iets van af zouden moeten weten, zoals adviseurs bij ziektekostenverzekeraars werkelijk de ballen verstand hebben van diabetes en zodoende ook verkeerd advies geven aan hun directie. Recent nog gehad met zowel CZ als VGZ.