Blendle Trending-app nu voor iedereen

3 reacties

Slechts één dag in december vorig jaar was ie beschikbaar; de Blendle Trending app. De ‘iTunes voor journalistiek’, zoals Blendle genoemd wordt door mede-oprichter Alexander Klöpping, schaarde zo bèta-testers bijeen die de app de afgelopen maanden getest hebben.

Inmiddels is het wachten voorbij voor ‘the rest of us’. Blendle Trending is vanaf nu voor iedereen beschikbaar in de iOS App Store, op dit moment nog alleen voor iPhone maar binnenkort ook voor de iPad!

Blendle Trending is een gefilterde versie van de enorme Blendle-database. In plaats van alle artikelen uit alle aangesloten publicaties laat Blendle Trending een selectie van content zien die er op dit moment het meest toe doet. Artikelen kunnen per stuk gekocht worden met een unieke swipe-to-buy-functie, die volgens Klöpping internationaal veel lof heeft gekregen.

Ontwikkelaars Emiel Janson en Joost van Dijk hebben een aantal verbeteringen doorgevoerd in de eerste publieke versie van de Blendle Trending app. Zo is het nu mogelijk om reacties onder artikelen achter te laten en te lezen. Ook kun je artikelen in een leeslijst bewaren als je nu geen tijd hebt om ze te lezen, maar ze niet kwijt wilt raken.
blendle-app
Naast deze nieuwe functies zijn er ook kleine verbeteringen doorgevoerd, zoals ondersteuning voor 1Passsword en compatibiliteit met iOS 7. Voor wie echt álle details wil weten: de trotste ontwikkelaars hebben in de beschrijving van de update uitgebreid uit de doeken gedaan waar ze de afgelopen twee maanden zo hard aan gewerkt hebben.

Op dit moment is de app alleen nog voor iPhone beschikbaar, maar de makers beloven binnenkort met een speciale iPad-versie uit te komen. Ook wordt gewerkt aan een internationale uitrol. Het doel is immers om van Blendle Trending een internationaal toonaangevende nieuws-app te maken.

Blendle Trending is gratis te downloaden. Wie de bèta al geïnstalleerd heeft krijgt de 1.1.1-update automatisch binnen via de App Store.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Blendle gaat het binnenkort nog moeilijk krijgen nu de rechter heeft besloten dat het doorverkopen van 2e hands e-books een schending is van het auteursrecht.

  Daarmee staan al die zelfstandige journalisten die hun verhalen verkopen aan de kranten erg sterk in hun strijd om het gegeven dat de auteurs niets terugzien door het hergebruik van hun artikel door Blendle.

  In het arrest van de rechter gaat het nog om verkoop van e-books, maar dit arrest kan vrijwel 1:1 worden toegepast op wat Blendle doet.

  Blendle verkoopt immers (illegaal) 2e hands materiaal door waar de schrijver van een artikel helemaal niets voor krijgt. Dat zij hierover afspraken hebben gemaakt met de uitgevers doet in principe niet ter zake, omdat een uitgever niet de belangen van de auteur vertegenwoordigd, maar enkel het eigenbelang voorstaat. De uitgever krijgt geld voor het doorverkopen van hetzelfde artikel waarvoor de auteur geen toestemming heeft verleend.

 • Profielfoto
  gipsman

  @polansky
  Tenzij de auteurs een soort deal ( per artikel of forfaitair) hebben met de uitgever.
  Min of meer zoals in Spotify dus: (klein) percentage van het bedrag wat Blendle van de lezer-koper krijgt. Maar dit is nu wellicht niet zo.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Even offtopic, maar blijf het uitzonderlijk vinden dat digitaal en fysiek doorverkopen toch als iets anders wordt gezien hoewel het feitelijk herzelfde is. Als je een ebook 2e hands verkoopt en daarna het origineel verwijderd is er geen verschil met het doorverkopen van een gedrukte versie. Dat users na het doorverkopen het origineel niet verwijderen is een andere discussie i guess..