‘Apple Car binnen vijf jaar in productie’

28 reacties

Volgens hardnekkige geruchten wil Apple de autoindustrie op zijn kop zetten en een elektrische auto op de markt brengen. Vandaag meldt Bloomberg dat de ‘iCar’ al in 2020 in productie zal gaan. Dat is een bijzonder ambitieuze planning.

Het produceren van een nieuwe auto kost meestal 7 tot 10 jaar. Apple zal flink door moeten werken om in 2020 klaar te zijn. Fabrikanten als Tesla en General motors willen al in 2017 een elektrische auto die meer dan 300 kilometer op een acculading kan rijden op de markt brengen.

apple-camera-car-16x9
Deze experimentele Apple-auto werd al gespot in Silicon Valley.

De plannen voor de Apple Auto zouden na de aankondiging van de Apple Watch zijn begonnen en goedgekeurd zijn door Tim Cook. Inmiddels zouden meer dan 200 mensen aan ‘Project Titan’ werken. Eerder deze week werd bekend dat Apple een eigen accu-afdeling aan het opzetten is.

Bloomberg noemt ‘mensen met interne kennis’ als bron maar houdt ook een slag om de arm. Zoals bij ieder product kan Apple besluiten de stekker uit het project te trekken als de vooruitgang onvoldoende is.

 • Kijk aanstaande woensdag om 21:00 uur naar OMT LIVE. Met auto-expert Wouter Karssen duiken we dieper in de ‘Apple Car’.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  FourMoreThings

  Kansloos, schoenmaker hou je bij je leest. Ik begin steeds meer spijt te krijgen dat ik bij het Apple schip aan boord ben gegaan.

 • Profielfoto
  polansky

  Werkt straks alleen binnen een ‘Apple omgeving’.
  Buiten de Betuwe zijn er te weinig boomgaarden…

  … en inderdaad volgens mij is Apple de weg kwijt.

  Blijkbaar wil Apple graag een tweede Samsung worden als 1001 dingen fabrikant.
  Ik zeg ‘succes’!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het een prima idee! Waarom zou Apple dit niet doen. De fabrikant van de beste software én de beste hardware kan dat prima in een zelfrijdende auto zetten.
  Software wordt enorm belangrijk in de auto van de toekomst. Op BNR Radio hoorde ik een autodeskundige zeggen dat binnen een paar jaar de software het duurste onderdeel is van een auto. Daar ligt dus een enorme markt voor Apple en moet je als bedrijf verder kijken dan je neus lang is. Van mij mag Apple dus ook de auto opnieuw uitvinden. Wél hoop ik op een lekker hip model en niet zo’n lelijk ding als die testauto hierboven op de foto:nerd:

  Naar mijn idee zou Apple het beste Tesla kunnen overnemen en samen de beste zelfrijdende elektrische auto gaan maken. Beide bedrijven hebben een zelfde benadering qua innovatie en design, dus passen goed bij elkaar. Ze hebben Obama al voor de promotie. (Als ie erin past qua lengte!)

  Nu nog een Apple Super Smart Televisie….!!

 • Profielfoto
  polansky

  Tesla laat zich niet overnemen, daar geloof ik niet in. Die gaan de concurrentie aan.
  Wat Apple dan wel weer nodig heeft is een man als Elon Musk.

  Apple zal inderdaad best in staat zijn om een auto te maken, maar Apple is niet goed in het openstellen van standaarden. Die zijn in een omgeving waarin we autonome voertuigen krijgen onontbeerlijk om alles veilig te laten verlopen.

  Daarnaast is de automarkt op zichzelf al redelijk innovatief. Concurrenten als BMW, Mercedes, Volkswagen, Renault, Peugeot, Nissan, Toyota en anderen zijn allemaal al bezig om hier flinke stappen in te zetten.

  Of Apple in deze markt meer dan een deuk in een pakje boter zal slaan weet ik niet. Het lijkt me meer dat Apple dan een niche wordt zoals Smart en Mini.

 • Profielfoto
  Blackie

  Wacht even… de auto wereld op zijn kop zetten door een “electrische” auto op de markt brengen? Beetje mosterd na de maaltijd lijkt me… kom dan met brandstofcel of iets dergelijks… maar das ook al niet nieuw meer

 • Profielfoto
  Brainy

  Straks gaan ze ook nog een telefoon uitbrengen…;-)

 • Profielfoto
  pruus

  Apple is het bedrijf dat juist een richting kan/gaat kiezen die de huidige automobielenleveranciers omwille van de afzet en omzet niet nemen. Dat zou te veel consequenties hebben; oliemaatschappijen, R&D geld en wat al niet meer. Dus de verandering komt weer eens uit een andere hoek dan de gevestigde orde. Daarom hebben we vliegtuigen, duikboten en iPhones..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Blackie: een zelfrijdende elektrische auto. Je leest niet goed. Zelfrijdende auto’s zijn nog helemaal niet op de markt. Dat duurt nog tot 2020 verwachten autodeskundigen.

  @Polansky: geen enkel probleem als Apple met een eigen auto een niche merk blijft en geen grote aantallen verkoopt. Op de iPhone en iPad na is Apple nog altijd een niche merk.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Ehm, Tesla heeft al twee jaar een auto op de markt die met gemak meer dan 300km op 1 acculading rijdt….

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  @polanksy de markt is alleen maar innovatief geworden omdat Tesla de boel heeft opgeschud, dat hebben ze niet bepaald vanuit zichzelf gedaan.

  Ik snap niet zo goed waarom Apple dit gaat doen. Het past in hun nieuwe strategie dat ze geen computerbedrijf meer zijn maar een technologiebedrijf dat consumentenelectronica maakt. Maar een auto fabriceren is toch wel echt even iets anders….

  Daar bovenop: Tesla heeft een enorme technologische voorsprong genomen, Google is al heel ver met hun zelfrijdende auto… ik zie niet zo goed hoe Apple hier een revolutionaire stap gaat zetten.

  Waar kun je nu scoren met een elektrische auto? Actieradius. Gebruiksgemak en design is er al. De Tesla heeft een prachtig ontwerp en een meer dan prima interface (gebouwd door voormalig Apple engineers!). Dus daar wordt het lastig scoren. Het enige waar Apple wat aan kan proberen te doen is batterijtechnologie, en dus een hogere actieradius. Laat Tesla dit nou ook begrepen hebben en hier al enkele jaren volop in investeren…

  Kortom: ik zie het niet. Ik zie niet hoe Apple hier een slag gaat slaan a la iPhone…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat een gedoe zeg.. Gaan we nu 5 jaar lang over auto’s praten alleen omdat we een Dodge Van hebben zien rijden met een gekke constructie op het dak?

  Man Apple kan niet eens een horloge maken in 4 jaar en een televisie in 5 jaar hoe willen ze dan ooit een auto maken in een kortere tijd. Ooooo wacht, dit project was natuurlijk al aan de gang toen Steve Jobs nog CEO was.

 • Profielfoto
  Afroman

  Kan je er ook mee driften? Piepende banden mee wegrijden? 5G door de bocht halen?

 • Profielfoto
  knekkie

  Op het terrein van elektronica veiligheid en integratie met huidige gadgets in de auto’s kan nog heel veel gewonnen worden.

  Ik zie daar wel de voordelen van in als Apple met een blanco canvas kan kijken naar een auto zoals Apple die zou willen maken.

  Tesla heeft dit ook laten zien door zelf zowel software en hardware te ontwikkelen.
  Waarom zou dit Apple niet kunnen lukken.

  Concurrentie op dit gebied is alleen maar goed. Maar ik zie ook de voordelen van gedeelde ontwikkeling. Partnerschap in ontwikkeling van de accu technologie zorgt er voor dat dit schoner en goedkoper kan voor iedereen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Afroman

  http://www.cnet.com/videos/link/2Q_7aEswXeR5zz_7KkLf1Gb2jbxoLXnG/

  deze deels electrische auto zal dat prima kunnen.

 • Profielfoto
  koen

  In het nieuwe Apple gebouw kunnen ze nu nog mooi een racebaan op het dak aanleggen, net als bij Ferrari.

 • Profielfoto
  appievanr

  Kijk eens goed naar de foto. Valt jullie niets op?

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  @fourmorethings Spijt krijgen omdat iemand (en niet Apple zelf) een willekeurig gerucht verspreid?

  Het zijn geruchten. Apple gaat echt geen auto maken. Lees dit goede artikel maar eens:
  http://mashable.com/2015/02/18/apple-car-nope/?utm_cid=hp-hh-pri

  Apple gaat waarschijnlijk wel onderdelen maken. Onderdelen die je dan kan toevoegen in je eigen favoriete auto. Die markt is toch veel groter? Een echte Apple boordcomputer in je audi-dashboard zie ik wel zitten!

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Even ter verduideliking tesla model s model met de kleinste batterij kan al 390 km rijden op 1 accu lading en het model met de grotere accu 502 km op 1 lading. Dus waar komt die 300 km in 2017 vandaan?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Leuk en aardig die geruchten en iedereen gaat er graag in mee, maar does it make sense? Mark my words, Apple gaat géén auto maken, maar zal best met een slim plan bezig zijn om met zoveel mogelijk hard- en software in de auto van de toekomst aanwezig te zijn.

 • Profielfoto
  Ce

  @iPhonePeter.

  Bij welke buitentemperatuur?;-)

  (lees maar eens de fora van Tesla over het verbruik en hoe gebruikers de actieradius, met name in de winter, proberen te verbeteren)

 • Profielfoto
  steveb

  ik heb zo mijn bedenkingen

  1. apple zal geen auto maken: maar misschien wel de boordcomputer.
  2. hackers proberen nu al apple aan te vallen. stel u nu eens voor dat uw auto gehacked wordt. dan kan u zonder dat u het zelf weet een zelfmoord terrorist zijn.
  3. de enige mogelijkheden die ik zie zijn
  a. een heel nauwe samenwerking tussen een auto merk (bijvoorbeeld tesla) en apple.
  b. apple neemt een klein nieuw start up auto merk over. (als ze te gierig zouden zijn om tesla over te nemen.
  maar als ze dit doen dan kunnen ze even goed het zelfde doen voor home automation. de overname van producenten van bijvoorbeeld chaufage ketels,…
  de vraag is: waar zou dit dan stoppen

 • Profielfoto
  koen

  Kijk eens goed naar de foto. Valt jullie niets op?

  En, wat is het?

 • Profielfoto
  remcojan

  Kansloos, schoenmaker hou je bij je leest.

  Dus hadden ze gewoon alleen maar PC’s* moeten blijven maken? Dat was het gevolg geweest als ze nooit in andere industrieën waren begonnen.

  *) Ja, een Mac is een PC.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Je moet het breed zien. De moderne zelfrijdende auto is geen auto met gadgets, het is een rijdende computer, waarvan de software volgens autodeskundigen het duurste onderdeel wordt. De iCar is dus één rijdende gadget

 • Profielfoto
  Arnoud van Houwelingen

  Kansloos, schoenmaker hou je bij je leest. Ik begin steeds meer spijt te krijgen dat ik bij het Apple schip aan boord ben gegaan.

  @fourmorethings Wat een onzinnige opmerking. In jouw optiek had Apple zich alleen bezig moeten blijven houden met computers. Dan was er geen ipod, itunes of iphone geweest. Bovendien is de “nieuwe” auto een grote computer. 1 grote elektronische device dus in die definitie houden ze zich bij de leest.

 • Profielfoto
  Arnoud van Houwelingen

  @fourmorethings Spijt krijgen omdat iemand (en niet Apple zelf) een willekeurig gerucht verspreid?

  Het zijn geruchten. Apple gaat echt geen auto maken. Lees dit goede artikel maar eens:
  http://mashable.com/2015/02/18/apple-car-nope/?utm_cid=hp-hh-pri

  Apple gaat waarschijnlijk wel onderdelen maken. Onderdelen die je dan kan toevoegen in je eigen favoriete auto. Die markt is toch veel groter? Een echte Apple boordcomputer in je audi-dashboard zie ik wel zitten!

  @vandenbroeke Jij vond dit echt een goed artikel? 1 van de redenen dat Apple geen auto gaat maken was volgend dit artikels omdat Jobs geen ” auto guy” was wtf? maar mooiste opmerking was deze nog “Car lovers will expect some respect and that Apple would at least show the decency to build in Detroit” Heeft deze gast wel is gehoord van Tesla .. dit is echt serieus 1 van de slechtste artikels die ik ooit gelezen heb!

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Als het ding net zo veel bugs heeft als de software van Apple is het gedrocht dadelijk niet eens te verzekeren.