Apple bouwt nieuwe datacenters in Europa

3 reacties

Na lange tijd landt iCloud op het Europese continent. Apple heeft op maandag bekend­gemaakt nieuwe datacenters te gaan bouwen, een in Ierland en een in Denemarken. Er wordt 1,7 miljard euro geinvesteerd in de Europese thuisbasis voor zijn online diensten.

De datacenters komen te staan in het Ierse Galway en het Deense Jutland en gaan de iTunes Store, de App Store, iMessage, Kaarten, Siri en andere iCloud-diensten aan klanten in Europa leveren. De twee nieuwe datacenters worden naar verwachting in 2017 in bedrijf genomen.

In een persbericht zegt Tim Cook dat het de grootste investering in de geschiedenis van Apple in Europa is. Een Europees Apple-datacenter heeft relatief lang op zich laten wachten, andere internetgiganten als Google en Microsoft deden eerder al hun intrede in de Groningse Eemshaven.

Groen

De twee nieuwe datacenters, beide ruim 165.000 vierkante meter groot, worden op een verantwoorden manier gebouwd. In Ierland komen de Apple-servers te staan op grond die voorheen werd gebruikt voor de kweek en verkoop van uitheemse boomsoorten. Apple plant daarvoor in de plaats inheemse bomen terug in het nabij gelegen Derrydonnell Forest. Er komt komt tevens een educatieve buitenruimte voor scholen in de buurt, plus een wandelroute voor algemeen gebruik.

In het Deense Viborg komt het datacenter naast een van de grootste stroom-koppelpunten van Denemarken te staan, zodat geen extra generatoren nodig zijn. De warmte die het datacenter produceert wordt teruggeleverd aan het stadsverwarmingssysteem van Viborg, zodat daarmee de huizen in de buurt kunnen worden verwarmd.

Snelheidsboost voor iCloud

Voor Nederlandse gebruikers van iCloud heeft een Europees datacenter een aantal belangrijke voordelen. Niet alleen staat persoonlijke data in Europa opgeslagen, door de kortere afstand tussen gebruiker en datacenter zullen bijvoorbeeld iCloud-backups en iCloud-foto’s sneller werken.

Viborg, Denemarken.
Ruimte voor het datacenter in Viborg, Denemarken.
Athenry, Ierland
Ruimte voor het datacenter in Athenry, Ierland

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Cool! Dus qua privacy valt dit onder Europese wetgeving?

 • Profielfoto
  macpro

  Nee hoor. Apple is een Amerikaans bedrijf, dus alles moet zichtbaar blijven voor onze “beschermers”.

 • Profielfoto
  tommie118

  Nee hoor. Apple is een Amerikaans bedrijf, dus alles moet zichtbaar blijven voor onze “beschermers”.

  Onzin macpro,

  De datacenters liggen op Iers en Deens grondgebied en vallen daarmee onder de regelgeving van die landen en daarmee in dit geval ook onder de Europese wet en regelgeving, aangezien ze beiden lid zijn van de EU. De VS heeft juridisch dus niks te zeggen over die ondernemingen (datacenters), dat het in de praktijk wellicht iets anders ligt kan. Maar dat kan altijd..