Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 februari 2015
Leestijd: 1 minuut

Alweer kritiek lek in Flash, update blijft uit

Een week nadat een ernstig beveiligings­probleem in Adobe Flash Player werd ontdekt, is het weer raak. Adobe waarschuwt dat de laatste versie (16.0.0.296) van Flash Player voor OS X en Windows een kritiek lek bevat dat actief misbruikt wordt.

Alle beschikbare versies van Flash Player zijn vatbaar voor het beveiligings­probleem. Alleen Flash Player 11.x uit 2012 is niet kwetsbaar. Het is verstandig Flash Player van je systeem te verwijderen totdat een patch beschikbaar is. Volgens Adobe komt deze binnen enkele dagen.

Wie niet zonder Flash kan, maar geen risico wil lopen, biedt Adobe de mogelijkheid om versie 11.9 van de Flash Player downloaden en deze installeren. Deze is echter niet gemaakt voor moderne besturingssystemen en browsers en werkt daarom mogelijk niet stabiel.

Het gebruik van Flash is inmiddels omstreden. Recent besloot YouTube nog Flash-video uit te faseren en standaard over te schakelen op HTML5-video. Apple was nooit enthousiast over Flash. Steve Jobs was fel tegen het gebruik van Flash Player en schreef een betoog waarin hij uitlegde waarom Flash niet op de iPhone of iPad geïnstalleerd staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alweer kritiek lek in Flash, update blijft uit
Sluiten