Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 februari 2015

25 jaar Photoshop, het begon op de Mac

Adobe viert de 25e verjaardag van Photoshop. Versie 1.0 van het programma kwam op 19 februari 1990 uit, aanvankelijk was het alleen voor de Macintosh verkrijgbaar. Al in 1987 legde student Thomas Knoll op zijn Macintosh Plus de fundering voor Photoshop.

De student ontwikkelde de software samen met zijn broer op Mac System 6, het heette toen nog Image Pro. Aanvankelijk werd de software bij scanners geleverd, maar in 1989 sloten de gebroeders Knoll en Adobe een deal. Een jaar later was Photoshop 1.0 geboren.

Jennifer in Paradise

De vrouw van Knoll speelde een grote rol in de geschiedenis van Photoshop. De ontwikkelaar gebruikte een foto haar op het strand om de mogelijkheden van de software aan Adobe te tonen. In onderstaande video is te zien hoe de bewerkingen van Jennifer in Paradise er in Photoshop 1.0 uitzagen.

Na de overname door Adobe bleef Knoll nog lange tijd aan de leiding staan bij de ontwikkeling van Photoshop. Hij vond onder andere het Digital Negative (DNG) bestandsformaat voor de opslag van ongecomprimeerde foto’s uit.

25 jaar later: Dream On

Anno 2015 is Photoshop nog steeds voor Mac verkrijgbaar, maar er is ook een versie voor Windows. Op iOS zijn Photoshop Sketch en Photoshop Mix verkrijgbaar. Sinds 2013 kan Photoshop alleen nog bij Adobe geleased worden binnen de Creative Cloud. Als onderdeel van het fotografie­abonnement kost de software 12 euro per maand.

https://www.youtube.com/watch?v=QmYc1MNJaQc

Hoewel Photoshop nog steeds de standaard in de industrie is, weten veel Mac-gebruikers ook de weg naar alternatieven als Pixelmator en Affinity Photo te vinden.

  • Bekijk een timeline met de complete geschiedenis van Photoshop (PDF)
Reageer op artikel:
25 jaar Photoshop, het begon op de Mac
Sluiten