Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 januari 2015

YouTube verruilt Flash voor HTML5-video

Ooit was het dé reden om voor Android in plaats van iOS te kiezen, maar anno 2015 wordt van alle kanten aan de stoelpoten van Flash gezaagd. Ook YouTube stapt over op HTML5 en gaat alleen nog Flash Player gebruiken als het echt niet anders kan.

Dat kondigde de grootste video-site op zijn eigen blog aan. Volgens YouTube is de tijd nu rijp voor HTML5-video. Gebruikers van Chrome, Safari 8 (Yosemite), Internet Explorer 11 en de laatste beta van Firefox hoeven nu geen Flash Player meer te installeren om video te bekijken.

In 2010 startte YouTube met een publieke proef met HTML5 in plaats van Flash. Enkele jaren later meldt de videodienst dat alle benodigdheden zoals streaming met verschillende bitrates en DRM in HTML5 zijn opgenomen. Eerder stapte Netflix ook al over naar HTML5-video.

Deze melding behoort nu tot het verleden.

Flash Player is omstreden software. De laatste tijd zijn er veel beveiligingslekken in de Flash-plugin waardoor handmatige updates nodig zijn. Steve Jobs was fel tegen het gebruik van Flash en schreef een fel betoog waarin hij uitlegde waarom Flash niet op de iPhone of iPad geïnstalleerd staat.

Reageer op artikel:
YouTube verruilt Flash voor HTML5-video
Sluiten