YouTube verruilt Flash voor HTML5-video

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Ooit was het dé reden om voor Android in plaats van iOS te kiezen, maar anno 2015 wordt van alle kanten aan de stoelpoten van Flash gezaagd. Ook YouTube stapt over op HTML5 en gaat alleen nog Flash Player gebruiken als het echt niet anders kan.

Dat kondigde de grootste video-site op zijn eigen blog aan. Volgens YouTube is de tijd nu rijp voor HTML5-video. Gebruikers van Chrome, Safari 8 (Yosemite), Internet Explorer 11 en de laatste beta van Firefox hoeven nu geen Flash Player meer te installeren om video te bekijken.

In 2010 startte YouTube met een publieke proef met HTML5 in plaats van Flash. Enkele jaren later meldt de videodienst dat alle benodigdheden zoals streaming met verschillende bitrates en DRM in HTML5 zijn opgenomen. Eerder stapte Netflix ook al over naar HTML5-video.

Deze melding behoort nu tot het verleden.
Deze melding behoort nu tot het verleden.

Flash Player is omstreden software. De laatste tijd zijn er veel beveiligingslekken in de Flash-plugin waardoor handmatige updates nodig zijn. Steve Jobs was fel tegen het gebruik van Flash en schreef een fel betoog waarin hij uitlegde waarom Flash niet op de iPhone of iPad geïnstalleerd staat.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Macinzon

  The day has finally come. Goed bezig YT.

 • Profielfoto
  Karst

  Eindelijk!

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Flash is niet open Apple wordt vaak verweten dat het bedrijf erg gesloten is. Maar Steve geeft aan dat ook Flash geen open systeem is. “Alles wordt in feite bepaald door Adobe, terwijl alternatieven als HTML5 compleet open zijn”

  Nee apple zelf is goed voorbeeld :D.

  Apple heeft flash nooit toegestaan omdat ze(ontwikkelaars, gebruikers etc) anders de appstore konden omzeilen. En zo inkomsten mis liepen.

  Zo simpel is het en begrijpelijk ook.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Meeuw: er zijn blijkbaar ook andere (technische en beveiliging) redenen, anders zou niet iedereen overstappen.

 • Profielfoto
  koen

  Broeva! Haro!:grin:

 • Profielfoto
  UtregCity

  Gelukkig, hoeft Steve zich ook niet meer steeds om te draaien in z’n graf…:razz:

 • Profielfoto
  Petje

  He he, eindelijk van die vervelende processor intensieve en accu slurpende software af. Goed bezig !!!!;-)

 • Profielfoto
  KrijnB

  Finally!!!!! De dag is gekomen, bye bye flash!

 • Profielfoto
  streeff

  Je kunt allerlei nuanceringen rondom het verhaal aanbrengen:
  Apple is inderdaad zelf ook veel ‘geslotener’ dan Adobe, wat voor een belangrijk deel komt doordat ze zo’n sterke marktpositie hebben, net als Microsoft vroeger.
  Toch is het tof dat Apple dan in ieder geval deze open standaard heeft omarmd, al lopen ze nog steeds flink achter bij veel andere standaards, WebRTC bijvoorbeeld.

  En Flash gebruik ik dan wel niet meer, maar het is nog steeds een mooie ontwikkeltool als je voor specifieke hardware ontwikkelt of… om HTML animaties mee te schrijven.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik hoop niet dat Adobe hierdoor op de Flash gaat…een slechtere woordgrap kon ik helaas niet verzinnen op deze regenachtige woensdagmiddag…

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  jawel hoor : adobe word geflasht

 • Profielfoto
  csteelooper

  Voordat Adobe op de fles gaat, zijn we alweer een paar eeuwen verder. Adobe heeft meerdere sterke producten in de markt (Lightroom, Premiere, etc.) en er is bovendien nog een standaard waar ze de vader van zijn en ook heden ten dage nog heel veel over te bepalen hebben: PDF — Portable Document Format. en hoe je het ook wendt of keert, dit is iets waar Apple ook de eerst decennia nog niet aan kan ontkomen. PDF was in het verleden zelfs een behoorlijk belangrijke pijler voor OS X.

 • Profielfoto
  exilim

  Ik heb niets tegen Adobe (ik ben erg blij met Photoshop, Acrobat Pro en Lightroom), maar van Flash word ik niet vrolijk. Ik word gek van al die updates. Wat mij betreft mag Flash helemaal worden vervangen door HTML5

 • Profielfoto
  Hydræ

  Flash loopt tegen beperkingen aan, het blijft onveilige software, vertraagt je systeem, laat je fan blazen en neemt bergen geheugen in.
  Kijk al geruime tijd filmpjes in html5 en op mobiel met de app.
  Werkt prima. YouTube ga zo door!

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik vind Youtube met HTML 5 dus echt kut. Eigenlijk vooral dat wanneer je je videos in fullscreen wilt bekijken, de fullscreen modus van Flash DIRECT fullscreen is, en met HTML 5 krijg je dat “Fullscreen Mode Effect”.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Moi, nu Java en silverlight nog. Ook een onzin is dat vind ik.

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik ben benieuwd wanneer Chrome de ingebouwde Flash plugin vaarwel gaat zeggen.

  Silverlight wordt eigenlijk alleen nog gebruikt voor video met DRM. Wellicht dat wat specifieke bedrijfsapplicaties nog op Silverlight werken, maar echt aangeslagen is het niet. Voordat ontwikkelaars om waren, was het alweer ten dode opgeschreven.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Geen enkel probleem mee, hoe sneller die brakke software van het toneel verdwijnt, des te beter. Java en Silverlight kunnen wat mij betreft ook de trash can in.

 • Profielfoto
  bechris60

  Ik gebruik al 2 jaar YouTube in html. Je kon gewoon klikken onderin op iets nieuws proberen en dan stond er beta video’s in html 5 afspelen ofzo. Veel chiller.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Het enige nadeel van HTML is om een of ander reden dat die bij mij geen 480p en geen 1080p meer weergeeft. Bij 4K heb ik nog niet getest. Ben ik de enige hier?