MacKeeper: Wat het is en waarom je het niet moet gebruiken

33 reacties

Advertenties die je vertellen dat je Mac aan een opschoonbeurt toe is en dat je daarvoor best MacKeeper kunt gebruiken. Je komt ze op alle plaatsen op het internet tegen. Zelfs op OMT verschijnen de advertenties wel eens, maar we blokkeren ze meestal.

MacKeeper is al jaren berucht. De software zou een alles-in-een oplossing voor virussen, traagheid en een vervuilde computer moeten zijn. Vaak veroorzaakt het meer problemen dan het oplost, dat is onder andere in talloze topics op het OMT Forum te lezen. We duiken dieper in MacKeeper.

Twijfelachtige advertenties en reviews

Iedere ontwikkelaar wil graag dat zijn software gebruikt wordt. MacKeeper wil dit vooral bereiken door de onderkant van de advertentiemarkt op te kopen. Dat wil zeggen: Vooral agressieve popups en popunders gebruiken.

Daarnaast zijn de ontwikkelaars van MacKeeper meermaals beschuldigd van het schrijven van fake reviews. Al bleef het bedrijf volhouden dat alleen resellers van de software zich hieraan schuldig maakten.

Voorbeeld van een MacKeeper-popup.
Voorbeeld van een MacKeeper-popup.

Rechtszaak tegen MacKeeper

Hoewel MacKeeper wel eens malware wordt genoemd, is het dat niet. De werking is wel erg twijfelachtig. Veel gebruikers melden op onder andere het OMT Forum dat hun Mac na het installeren van MacKeeper juist trager is. Of een Mac überhaupt ‘cleaning’ tools nodig heeft is ook nog maar de vraag.

Er loopt sinds vorig jaar een rechtszaak tegen MacKeeper waarin het bedrijf wordt beschuldigd van het verzinnen van problemen. De software zou altijd aangeven dat er ernstige problemen met een Mac zijn.

Bevindingen in de praktijk

Om te onderzoeken wat MacKeeper nu echt doet, installeerden we het op een schone Mac met een verse installatie van OS X 10.10 Yosemite en op een gebruikte Mac die perfecte werkte en geen problemen vertoonde.

Ook op onze net geïnstalleerde Mac wist MacKeeper de nodige ‘problemen’ te vinden. Om die allemaal op te lossen, moet de software wel gekocht worden. Welke problemen kan een net geïnstalleerde Mac hebben?

MacKeeper kwam met 2,1 GB aan overbodige bestanden. Veelal caches of taalbestanden die verwijderd kunnen worden. OS X leegt zelf om de zoveel tijd zijn caches, bovendien worden die na het legen weer snel gevuld. De te verwijderen taalbestanden zouden meer schijfruimte opleveren, maar om daar nu € 119 voor te gaan betalen…

Schermafbeelding 2015-01-26 om 18.47.07
Problemen op onze net geïnstalleerde Mac?

Op de Mac die dagelijks gebruikt wordt, werden nog meer problemen gevonden. Ook hier wat caches die gewist zouden kunnen worden, maar ook ‘serieuze problemen’ met de prestaties.

Zijn kleine achterstallige updates 'serieuze' problemen met de prestaties?
Kleine achterstallige updates zijn geen ‘serieuze’ problemen met prestaties.

Die serieuze problemen bleken vooral wat kleine updates voor applicaties die niet via de Mac App Store geïnstalleerd zijn. Bij de eerstvolgende keer openen van deze apps zou een update automatisch aangeboden worden. Al zou er een bug in een van deze apps zitten, dan worden de systeemprestaties niet serieus slechter. De app zou alleen wat minder goed kunnen werken.

Verder biedt MacKeeper na aankoop nog anti-virus en anti-diefstal aan. Dat laatste houdt de locatie van de Mac in de gaten als deze als gestolen gerapporteerd wordt. Deze functie zit al gratis in OS X en heet Find my Mac.

Na het legen van de door MacKeeper aangegeven caches werd onze Mac overigens trager omdat al die caches opnieuw gevuld moesten worden.

Moeilijk te verwijderen

Software van je Mac verwijderen? Gewoon naar de prullenbak slepen. Volgens recente instructies van de makers is dat bij MacKeeper ook zo. Uit onze test blijkt dat er nog wat bestanden achterbleven. Met behulp van deze handleiding was alles te verwijderen.

Conclusie

MacKeeper is geen malware of een virus, maar een verzameling hulpprogramma’s die voor 99 procent van de OS X-gebruikers overbodig zijn of al in OS X zitten. Bovendien worden de prestaties er niet beter van. De software verkoopt zichzelf vooral heel graag.

Als je last hebt van Adware is AdwareMedic de aan te raden oplossing. Dat is geen commercieel product, maar het werk van een enthousiaste Mac-expert. Bovendien is het gratis.

Schermafbeelding 2015-01-26 om 19.00.17
MacKeeper is voor € 119 per jaar geen blijver.

 

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Jouw artikel vertelt wat Mackeeper zou moeten zijn, maar wat doet MacKeeper nou echt? Het iMore artikel van 4 dagen geleden geeft ook geen antwoord op die vraag..

 • Profielfoto
  Janssuh

  Ik ben het er ook volledig mee eens dat MacKeeper meer ellende/traagheid veroorzaakt dan dat het iets oplost. Bovenstaand artikel geeft echter alleen aan dat ze een héle goede marketing hebben en graag hun product willen verkopen, en dat het moeilijk te verwijderen is. Kortom geen reden om het niet te installeren?

  We zijn juist benieuwd naar wat MacKeeper wél doet en waarom we het niet zouden moeten installeren want vind bovenstaand niet echt een argument..

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik had het getest op een schoon geïnstalleerde Mac om te kijken of het ‘problemen’ zou vinden. Technische details uit het bericht gelaten. Maar omdat er vraag naar is zal ik het nog aanvullen met wat materiaal van de test-mac.

 • Profielfoto
  Usain

  @Raymon Had jij het getest? Of heb je die screenshot van 78 problemen uit het forum gevist? http://www.onemorething.nl/community/topic/systeemscan-door-mackeeper-of-osx/

 • Profielfoto
  DosEquis

  Bewijs?? Er wordt van alles geroepen, maar wat DOET MacKeeper dan precies? Wat zijn dan die 78 problemen die gevonden zijn??

 • Profielfoto
  DosEquis

  En bovendien, waarom laadt Onemorething.nl alleen als ik javascript uitzet? Wat is dat voor gigantische javascript code in de HTML head?

 • Profielfoto
  App69

  @ Usain, hij moet het toch ergens halen als het niet op MacRumors staat;-)

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @DosEquis, dat was een bug die nu is gefixed!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Had gehoopt dat dit niet nodig zou zijn, maar speciaal voor de echte pessimisten in de reacties:

  Ja, heb de software echt geïnstalleerd en de omschreven werking bestaat uit eigen onderzoek/bevindingen.

 • Profielfoto
  maconly

  K u t oplichters programma

 • Profielfoto
  sedikit

  Het vervelendste onnodige, voet-tussen-de deur, agressiefste programma wat ik ken. Op sommige sites duikt het ongevraagd op om z’n “zegeningen” te etaleren.
  Lees hier(scrollen naar beneden tot “Ongoing MacKeeper fraud)
  http://www.thesafemac.com/
  De enige manier om van die vervloekte rotzooi af te komen is om de “AdwareMedic” te downloaden/installeren en te draaien:
  http://www.adwaremedic.com/index.php

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Iedere weldenkende Mac gebruiker weet dat een Unix systeem relatief onderhoudsvrij kan werken mits de gebruiker dat ook echt begrijpt.

  Dat dit, naar mijn mening, nuttige artikel dat ook onderschrijft en dan zo afgebrand word is jammer.

  OS X heeft geen tools nodig om soepel en rotzooi vrij te blijven draaien.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Lauwrence,
  Wordt het artikel afgebrand? Niet het artikel wordt afgebrand, maar het programma!

 • Profielfoto
  Balsjer

  Ach…! Er is al zoveel geschreven over Mackeeper zoals op cultofmac.com:!:

 • Profielfoto
  hu3ssen

  Mackeeper ook op mijn mac gehad bracht veel problemen met zich mee.
  Ik kan het zeker niet aan raden weg gesmeten geld. Na een bepaalde tijd kreeg ik zelf popups op mijn bureaublad. Heel wat moeten doen om het prog te kunnen verwijderen. Geloof het niet en koop het al zeker niet!!!!!!!

 • Profielfoto
  apple-man

  wat is dat mackeeper fucking Irritant zeg. Ik vind het maar een dubieus en vaag geheel. Die zooi vertrouw ik echt voor geen millimeter. iedere keer als ik iets wil downloaden via bijvoorbeeld een file sharing site bij voorbeeld 4shared.com. En ik klink op downloaden krijg ik heel vaak een popup van mackeeper heel Irritant is dat. Het komt ook geregeld voor als ik bijvoorbeeld een code moet ingeven op een download site geregeld de bewerking onderbroken word en moet ik na het weg klikken van de popup weer alles opnieuw ingeven. Ik denk dat dit toch echt niet de bedoeling mag zijn aangezien op deze manier een goede werking van mijn internet belemmert word. Verder is mackeeper ook soms vermommend als iets anders. Ik heb ooit iets gedownload en toen ik het uitpakte bleek het mackeeper te zijn. Ze mogen van geluk spreken dat het niet volledig op mij mac terecht is gekomen. Anders had ik een klacht ingediend wegen het installeren van software op mijn mac zonder mijn toestemming.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Een geweldig programma, in meerdere opzichten. Jammer dat het alleen voor de Mac is.

 • Profielfoto
  Janssuh

  Fijn dat je het artikel nog even hebt bijgewerkt Raymon:-) nu is het een stukje duidelijker!

 • Profielfoto
  Pietje13

  Verder is mackeeper ook soms vermommend als iets anders. Ik heb ooit iets gedownload en toen ik het uitpakte bleek het mackeeper te zijn. Ze mogen van geluk spreken dat het niet volledig op mij mac terecht is gekomen. Anders had ik een klacht ingediend wegen het installeren van software op mijn mac zonder mijn toestemming.

  Het bestand dat jij downloadde was ook vast een legaal programma van een betrouwbare ontwikkelaar? Dat was natuurlijk geen illegale software of film.. Kom op zeg: je gaat ons niet wijsmaken dat jij je keurig netjes aan de regels hield en dat er toen opeens MacKeeper op je Mac stond.

  Tuurlijk: MacKeeper is een rot programma en je wordt er mee dood gespamd (ja ik ben inderdaad ook geen heilige en download wel eens wat). Toch blijf ik bij het feit dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor wat hij binnen haalt. Dus als jij op een foute download link klikt of een verkeerd bestand download dat niet van een betrouwbare developer via de legale weg komt moet je niet piepen.

 • Profielfoto
  dirkalblas

  Even een reactie op het verwijderen van het programma.

  als je via de terminal verborgen bestanden zichtbaar maakt en vervolgens allebei de libraries (je persoonlijke en je systeem library) afgaat en ook nog de application support mappen dan is er volgens mij geen spoor meer van het programma (ervanuit gaande dat je het uit de programma map al hebt verwijderd). Dat is hoe ik het heb gedaan bij iemand die het wel gewoon in goed vertrouwen geïnstalleerd had…

  Let er wel op dat maskeren zich niet altijd aan zijn eigen naam houd.

  Maar ik vind dat lig prettiger dan een opruim programma een opruim programma op te laten ruimen, ik doe het liever zelf.

 • Profielfoto
  desafiadore

  Dit programma, en andere opschoon programma’s voor de ‘mac’ zijn totaal zinloos.
  (ze geven eerder meer malware en advertenties dan dat ze echt hun werk doen)

  Ik vertrouw al jaren op het Mac OS X die eigen ‘opschoon scripts’ heeft welke dagelijks en wekelijks en maandelijks worden uitgevoerd.

  Af en toe duik ik nog in de terminal en doe ‘sudo periodic daily weekly monthly’ en ‘sudo diskutil Repairpermissions / ‘ om evt. wat fouten er uit te halen…

  (deze handeling doe ik sinds ik op mac osx werk, ong. 2003, ooit gelezen op dit forum of andere NL ‘mac hulp’ site)

  Mijn computer werkt prima, snel en geen last van trager worden of ‘vullende’ harde schijf met overbodige bestanden.

  Ik gebruik geen virsscanner, geen flash en geen java meer. (behalve in het ‘gesloten’ google chrome browser, waarvan ik wellicht snel ook afscheid neem)

  Al met al…. gewoon geen extra ‘zooi’ installeren…. werkt perfect zonder… (alles bijna al ingebouwd in OS X)

 • Profielfoto
  Lifelogger

  MacKeeper nooit gebruikt. Ben al jaren een tevreden gebruiker van CleanMyMac van MacPaw. Erg prettige software en nooit problemen.

 • Profielfoto
  Koezel

  En zo blijkt maar weer dat er nog veel Mac gebruikers zijn die ‘Windows’ denken.
  Tooltje hier, tooltje daar. Daarom zijn dit soort artikelen toch nuttig. Zie de reacties.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  En zo blijkt maar weer dat er nog veel Mac gebruikers zijn die totaal geen idee hebben hoe hun Mac werkt. Geen tooltjes nodig, geen onderhoud nodig, OS X doet alles zelf. Zie de reacties.

  Als je eens wilt weten wat voor klerezooi programma’s achter laten, moet je voor de gein eens kijken in ~/Library en /Library. Je kunt programma’s verwijderen wat je wilt, maar de rommel in deze directories blijft staan. Het meeste is rommel die enkel schijfruimte verbruikt en heb je verder geen last van, maar sommige software installeert en start daemon processen die niet meer fatsoenlijk werken als het bijbehorende programma er niet meer is en je computer serieus vertragen of die problemen kunnen veroorzaken voor andere programma’s.

  Daarmee wil ik niet suggereren dat mensen troep als MacKeeper moeten proberen, maar de houding dat een Mac zichzelf in excellente staat houdt, geen handmatig onderhoud nodig heeft en programma’s ook echt helemaal verwijdert zijn als je ze van /Applications naar de trash verplaatst is net zulke grote onzin.

 • Profielfoto
  Koezel

  Daarmee wil ik niet suggereren dat mensen troep als MacKeeper moeten proberen, maar de houding dat een Mac zichzelf in excellente staat houdt, geen handmatig onderhoud nodig heeft en programma’s ook echt helemaal verwijdert zijn als je ze van /Applications naar de trash verplaatst is net zulke grote onzin.

  Helemaal mee eens, ik bedoelde het ook niet zo. Feit is wel dat een Mac niet volloopt zoals een Windowsmachine dat doet. Dat is tenminste mijn ervaring. Programma’s verwijderen doe ik bv met Applcleaner.
  Er zijn veel mensen die overstappen van Windows naar Mac. In de meeste winkels worden ze niet goed voorbereid, voor die mensen zijn dit soort artikelen heel nuttig. We moeten niet doen alsof hier alleen maar Mac experts zitten.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @Koezel je spreekt jezelf wel tegen vriend:grin: Tooltje hier, tooltje daar daar valt Appcleaner ook onder. Ook niet nodig. Veel applicaties kan je gewoon via de prullenmand verwijderen, een aantal heeft een uninstaller. De “restbestanden” zijn vaak zo klein dat die niet eens opvallen/nadeel hebben. Mac experts? Voorbereiden in de winkel? Jij verwacht dat de verkoper je hele onderliggende Unix structuur gaat uitleggen? Als er iemand aan mij vraagt wat hij/zij nou moet doen aan onderhoud geef ik het antwoord: “1 ding: maak regelmatig een back-up, 2 je prullenmand is geen back-up, 3 niks dat doet je Mac zelf”

 • Profielfoto
  Koezel

  Ik verwacht dat een verkoper uitlegt hoe een Mac werkt. Heb maar al te vaak meegemaakt dat men een Mac koopt waarbij de verkoper allerlei superlatieven heeft gebruikt zonder in te gaan op de daadwerkelijke verschillen. En die zijn er.
  Men denkt dat men met een Mac onkwetsbaar is. En dat is natuurlijk niet zo.
  Appcleaner is inderdaad een tooltje, maar een goed werkende en veilige tool.
  (Voor zover ik weet) En die ruimt alles op van een programma. En ik heb niet gezegd dat ik geen tools gebruik.

 • Profielfoto
  koen

  Af en toe duik ik nog in de terminal en doe ‘sudo periodic daily weekly monthly’

  En zelfs dat is niet nodig, ook dat doet de Mac automatisch (vandaar de namen daily, weekly en monthly:grin: )

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ja met een Mac ben je onkwetsbaar. Er is echter 1 beperking: PEBKAC. Overigens is het wel (vaak) zo dat je van Appcleaner zelf nog files moet nakijken of die wel of niet wegkunnen. Dan vraag ik mij af wat je eraan hebt. Maar nogmaals je moet het zelf weten, het is echter geen noodzaak.

 • Profielfoto
  apple-man

  IK ben menig dat het grooste deel van aantal opruim programma’s die je tegenwoordig hebt. Alleen maar is gemaakt om zoveel mogelijk geld mee te verdienen daarom vind ik 129 euro voor mackeeper ook belachelijk. Zeker als je kijk naar wat dat programma voor dat geld doet. Onlangs heb ik zelfs ergens gelezen dat sommigen anti virus programma’s fake virus meldingen gegeven. Ik persoonlijk geloof dat zo net nog niet. Maar als dat wel zo is vind ik dit echt een zeer kwalijke zaak. Ik vind het persoonlijk allemaal maar geldklopperij als je het mij vraagt.

 • Profielfoto
  FourMoreThings

  Op de PC zijn dit soort ongein programma’s al zwaar overbodig, laat staan voor de Apple. Jammer dat er nog steeds zoveel mensen in trappen.

 • Profielfoto
  apple-man

  mensen die hier intrappen zijn echt dom in mijn ogen. Er zijn ook gratis programma’s waar je echt veel meer aan hebt dan de grap die mackeeper heet. Adwaremedic bijvoorbeeld is een graits programma waar je een mac mee op malware kunt controleren. Dit programma doet wat de ondwikelaar beweerd. Namelijk het vinden en verwijderen van kwaadwillende software niet meer en niet minder. Het kan dus ook heel simpel en daar zou je dan 129 euro voor betalen. ik dacht het niet ben niet gek.

 • Profielfoto
  Mac-i-fan

  MacKeeper is wel degelijk Malware.
  Als je niet reageert op aanbiedingen via de mail [ die overigens steeds voordeliger worden naarmate je langer wacht ] gijzelen ze je systeem.
  Het systeem wordt steeds trager, je krijgt meldingen dat er via de browser een virus is binnen gehaald, je inkomende mail werkt niet meer…!!!
  Het zijn een stel criminelen bij elkaar.
  Verbieden die club.