Virtueel steun betuigen met CHARLIE-app, goedgekeurd door Tim Cook

32 reacties

Na de ontknoping van de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo vorige week, klinkt overal in Europa de bekende leus “Je suis Charlie!”. Ook Apple paste afgelopen vrijdag zijn Franse website aan en betuigde met een banner steun aan Charlie Hebdo.

Zojuist is de app Je suis CHARLIE! verschenen. Het is een virtuele petitie in de vorm van een app. Door je locatie op een kaart te pinnen betuig je steun aan Charlie Hebdo en de persvrijheid in het algemeen. Hoewel de app op Frankrijk gericht is, wordt deze al wereldwijd gebruikt.
charlie_nl
Het duurt vaak een week of twee voordat een app door Apple wordt goedgekeurd. Voor een Charlie-app zou dat te laat zijn. Daarom stuurde de maker een e-mail naar Apple CEO Tim Cook met de vraag of het niet sneller kon.

Hij kreeg snel mail terug van Cook’s assistent, die regelde dat de app binnen no-time in de App Store stond. Op moment van schrijven zijn er bijna 50.000 ‘Charlies’. Wil je daar ook bij horen? Dan kan je de app in de App Store downloaden.

De app is nog buggy en vraagt niet altijd toestemming om je locatie te gebruiken, waardoor je in een oceaan terecht komt. Gebruik van je locatie handmatig toestaan via Instellingen > Privacy helpt.
Een pin plaatsen gaat middels de ‘Je Suis Charlie’-knop onderaan, maar ook die verschijnt niet altijd. Waarschijnlijk het gevolg van een overbelaste server.

[Bron: iPhon.fr]

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  darthvader

  Wat een slechte app.
  Die werkt voor geen meter.

 • Profielfoto
  crazylegs

  Kan aan mij liggen, maar hoe plaats je zo’n pin dan?

 • Profielfoto
  pim939

  Leuk idee maar werkt idd slecht… Mijn locatie ligt in de golf van Guinee…

 • Profielfoto
  cmug

  Gelukkig heeft OMT het meeste voor mij al duidelijk gemaakt. Maar zou internationaal wel wat proffesioneler overkomen (en i.i.g. leesbaarder voor mij) als de Franse tekst vertaald zou worden naar het Engels. Prima initiatief overigens. Mijn locatie is idem als bovenstaande, midden in de zee ( en ik zit toch echt thuis in NL).

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel aangevuld. Had even tijd nodig om uit te zoeken wat er fout ging met de app.

 • Profielfoto
  TonE

  Waar is meeuw met z’n standaard grap over Tim Cock trouwens?

  Ik lach iedere keer mijn lul uit mijn broek.

  Kutvogels zijn het trouwens, vreten alleen nog patat bij de plaatselijke frietkotten en schijten alles onder.

 • Profielfoto
  cmug

  Dank Raymon voor je snelle update. De locatie bepaling werkt nu wel !

 • Profielfoto
  Ab Sluiter

  AbSluiter op 12 januari 2015.
  Idee is heel goed; het gebruik is bepaald niet intuitief en ik denk dat men helderziende moet zijn om de pin in de kaart te krijgen.
  Jammer

 • Profielfoto
  Night

  Is dit wel een slimme app? Een beetje extremistisch Moslim weet nu gelijk waar hij moet wezen voor een “effectief statement”…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Moslim moet met een kleine letter. Net zoals jood, christen etc. Behalve aan het begin van een zin natuurlijk.

 • Profielfoto
  THX-1138

  @Night Dan moet de redactie van OMT nu ook waken voor z’n veiligheid. Net zoals de hosting provider van OMT, Apple, de medewerkers van de stores etc etc etc.

  Je kan ook tè angstig worden. En da’s nou net de bedoeling van die lui.

 • Profielfoto
  donut

  Maar laat het duidelijk zijn dat de cartoons van Charlie Hebdo NOOIT zouden worden toestaan… Apple vind persvrijheid OK maar winst belangrijker….

  (Zelfs een flauw Balkenende spel werd destijds al afgekeurd…)

  Een typisch geval van boter op het hoofd zoals bij vele wereldleiders voorin de demonstratie…

  https://pbs.twimg.com/media/B7G8iXkCQAExCv_.jpg:large

 • Profielfoto
  Night

  Hij is er overigens ook voor Android telefoons

  @THX-1138: Bij benadrukking van tekst dient niet het accent grave (`) maar het accent aigu (´) gebruikt te worden. Oftewel: Post gewoon zinvolle reacties i.p.v. over het taalgebruik van anderen te struikelen. Dat levert al veel te veel zinloze posts op het forum op…

 • Profielfoto
  Rolf

  Sta achter het idee, maar de app is k met p. Eerst pakt ie mijn locatie niet, en dan is de ‘pin-button’ weg. Ik geef het op.

 • Profielfoto
  TonE

  Waar is de humor meneer Sonneberg?

 • Profielfoto
  TonE

  Ook jij hebt er niks van begrepen. Misschien kun je maar beter in Belgie blijven.
  Het heeft niks te maken met het AANTAL SLACHTOFFERS maar de aanslag op vrije meningsuiting en democratie. Alle principes waar wij in een vrije democratische wereld voor staan. Hoe dom kunnen mensen toch zijn door dat verschil niet te kunnen maken.

 • Profielfoto
  TonE

  Citaat van Hans Teeuwen: val niet ten prooi aan zelfcensuur.

  Tegen RTL vertelt hij over zijn beweegredenen. “Zeker mensen die grappen maken, kunnen met dit soort gebeurtenissen in een soort verlamming terechtkomen. Ik kan maar beter zo snel mogelijk reageren, om niet ten prooi te vallen aan zelfcensuur, bedacht ik. Voor je het weet wordt iets ineens een taboe voor je terwijl het dat niet moet zijn”, aldus Teeuwen.
  Hij gaat verder: “Het is nodig om grappen te maken, iets van een andere kant te bekijken. Goede ideeën kunnen daar tegen.”

 • Profielfoto
  TonE

  Oh ja, belgie ineens je message verwijderen plaatst mijn reactie wel in een heel raar daglicht. Het ga je verder goed, denk eens goed na voordat je wat post in het vervolg. Wie kaatst kan de belgische bal verwachten. Verder no offence.

 • Profielfoto
  TonE

  Ola, zo ongeveer het grappigste bericht van de dag. Ik kom werkelijk niet meer bij.

 • Profielfoto
  TonE

  Ja joh, het staat er ook bij de telegraaf maar voordat ik weer van een vooringenomen standpunt wordt verdacht dacht ik maar een link naar een andere nieuwssite te plaatsen van ipv WNL, sjuul paradijs. (krant van wakker nederland voor de lezertjes die het niet begrijpen) Ben benieuwd wanneer ik hier gebanned word. Maar je suis charlie, die zijn mond niet gesnoerd kan worden

 • Profielfoto
  maconly

  Geloof het grootste kwaad op onze planeet .

  Je suis Charlie

 • Profielfoto
  maconly

  Kut booslims

 • Profielfoto
  TonE

  Het is werkelijk niet te geloven. De daad is opgeëist daar een “hoge” qaida leider uit jemig. Op TV te zien, de man ziet er te vies uit om aan te pakken. Met een soort gele eierstruif of iets dergelijks in zijn sik:-) En dan alles en iedereen onrein noemen. Vooral joden en christenen hoewel ik daar niet toe behoor.

 • Profielfoto
  TonE

  @maconly, helemaal gelijk

 • Profielfoto
  TonE

  Voor het beledigen van de proleet mohammed.
  Met IS vlag op de achtergrond.
  Kijk en huiver https://www.youtube.com/watch?v=OKhK-TfNewE

 • Profielfoto
  TonE

  Sorry typefout

 • Profielfoto
  TonE

  Troetelmoslims bij Jinek, ik hoef geen standpunt in te nemen, Het is allemaal vanzelfsprekend. Kopje thee dan maar weer. brrr….
  http://www.npo.nl/jinek/13-01-2015/KN_1666171

 • Profielfoto
  TonE

  Pakistaanse baaizaathaarden vrienden menen ook een duit in het zakje te moeten doen.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/23562331/__Pakistan_gispt_cartoons__.html

  Ach ja, daar kijken ze niet op een mensenleven meer of minder, dat is allemaal van minder belang dan een tekeningetje.

 • Profielfoto
  TonE
 • Profielfoto
  TonE

  Vrouw publiekelijk onthoofd in Mecca. (zonder pijnstillers)

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/saoedische-vrouw-op-straat-onthoofd-in-mekka~a3830554/

  De video is door youtube verwijderd omdat hij niet strookt met hun beleid ten aanzien van schokkende en walgelijke inhoud.

  Ja joh, tis een bijzonder humane religie

 • Profielfoto
  TonE

  Ik weet wel dat dit een mac site is en het niet allemaal op zijn plaats is wat ik hier post, maar ook hier zou de verontwaardiging wel wat groter mogen zijn.
  Nu weer doden bij anti terreur actie in Verviers. Gaan we met z’n allen wachten tot dat het aan je eigen achterdeur plaats vind of je eigen familie er bij betrokken is?