Vijf jaar iPad: Flashbacks en de toekomst

9 reacties

Vijf jaar geleden toonde Steve Jobs de iPad aan de wereld. Volgens Jobs ideaal voor browsen, foto’s, video’s en mail. Maar waar blinkt de iPad echt uit? Met dalende verkopen is die vraag actueler dan ooit. Koen, Lucas en Jan David dachten er in 2010 als volgt over:

Matige ontvangst

De iPad verscheen na een aankondiging op 28 januari op 3 april 2010 in de winkels. Nederlanders en belgen moesten nog 23 juli 2010 wachten voordat Apple’s tablet te koop was. Aanvankelijk werd de iPad niet begrepen. Het apparaat was te groot om vast te houden, had geen camera, geen USB-aansluitingen en zelfs geen Flash Player. (achteraf makkelijk lachen)

Snelste adoptie ooit

Hoewel de eerste iPad een erg beperkt apparaat was, werd zowel de hardware als software snel volwassen. De verkopen waren gigantisch en al snel verscheen in ieder huis een iPad. De iPad groeide sneller dan de iPhone en iPod bij elkaar. Een kip met eindeloos gouden eieren, zo leek het.
ipadaption-chart

Speed Bump

De enorme groei in iPad-verkoop bleek niet voor eeuwig. In 2014 zag Apple voor het eerst een daling in de verkoopcijfers en ook het laatste kwartaal werden er 18 procent minder iPads verkocht. Apple-CEO Tim Cook reageerde door te stellen dat de tele tabletmarkt tegenvalt en het slechts een tijdelijke drempel is die Apple in staat stelt een nog betere iPad te maken.

alle-ipads-tot-ipad-air-2
Van iPad 1 (13,4 mm) naar iPad Air 2 (6,1 mm)

De toekomst

Dat Apple de iPad wil blijven maken is wel duidelijk, maar in welke vorm? De trend is groter. Naast een grotere iPhone, zou ook een grotere iPad passen. Er gaan al enige tijd geruchten over een 12-inch iPad Air Plus die mogelijk een optionele stylus krijgt. (Who wants a stylus?)

Apple verdubbelde in de iPad Air 2 het RAM-geheugen naar 2GB. In het verleden werd een verdubbeling van het werkgeheugen vrijwel altijd gevolgd door nieuwe functionaliteit in iOS. In iOS 8 is al een beginnetje gemaakt met split screen apps. Een concept van de iPad Pro met stylus:
ipadproipen
Heeft de iPad jouw hart veroverd of kan je nog steeds prima zonder?

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  Ik kan nog altijd prima zonder, maar voor mijn opleiding lijkt schetsen met een stylus op zo’n grote iPad Pro best handig!

 • Profielfoto
  Asimkaymak

  Sinds mijn begin school jaar heb ik een IPad Air aangeschaft het bevalt me prima en het is een perfecte vervanger voor mijn Mac Book.

 • Profielfoto
  queenfan

  Gebruik hem regelmatig, had een iPad 2 maar door een ongelukje heb ik een iPad retina gekocht toen deze uit kwam.

 • Profielfoto
  Marnix_

  Wat n leuk filmpje!:smile:

 • Profielfoto
  Dliggy90

  Kan nog steeds prima zonder, heb een Mac en een iPhone. Zie dan niet echt de meerwaarde om er een aan te schaffen. Wel handig voor films op de bank of in bed oid.

 • Profielfoto
  SvS

  Hier iPad 3 en we gebruiken t heel vaak. Niet dagelijks. Zowel zakelijk als privé, voor volwassen èn jeugdige gezinsleden. Was gewoon een goede koop geweest. Als Whatsapp en SMS nou ook voor de iPad was, had ik allang geen iPhone meer.;-)

 • Profielfoto
  knekkie

  Volgens mij gaat de iPad net als de Mac naar de Hobby sferen. De Apple TV, iPhone en Apple Watch zullen de echte inkomsten bronnen zijn in 2015. Ik heb genoten van de iPad tot de retina versie. Nu is de markt te verzadigd. Of iedereen heeft er nog een liggen die het prima doet of men is overgestapt op een model tablet dat beter aansluit op hun wensen. Helaas voor Apple zijn er nu genoeg alternatieven

  De eerste iPad daar heb ik nog heet meeste plezier van gehad. En voor mij persoonlijk heeft die het mooiste design. Vroeger kon ik niet zonder en wrong ik mij in de gekste bochten om echt ALLES op de iPad te doen. Ik heb de latere edities ook gekocht vanwege de extra mogelijkheden die het bood. (hoe minimaal die dan ook waren) Maar met de komst van de retina iPad ben ik afgehaakt en over gestapt naar een tablet met minder beperkingen. iOS kan veel maar wil je net even meer is het gat tussen iOS en MacOSX nog erg groot.

  Wat de toekomst van de iPad betreft. Als Apple daar weer een boost in verkopen wil hebben zullen ze met iet compleet anders moeten komen waar nog niemand op gekomen is. De verbeterslag van reeds bestaande tablets was de iPad de verbeterslag op de iPad is er ook in de vorm van de Surface PRO3.

  Mijn verwachting… Apple kiest voor de uitmelken optie en gokt op nieuwe inkomsten bronnen via de apple watch en iPhone sales. iPad en de Mac verhuizen langzaam naar de hobby modus. De echte focus is op dat wat om je pols en in je broek past.

 • Profielfoto
  SvS

  Knekkie, over de Mac en hobby, dat mag ik toch echt niet hopen, er zijn steeds meer niet-grafische professionals die de Mac ontdekt hebben. Apple moet dit jaar hard aan AppleTV werken betreft de mogelijkheden en die kan weer aan populairiteit terugwinnen…

 • Profielfoto
  klaasb

  Dat de ipad niet goed verkoopt, is juist een plus. Eindelijk een apparaat dat lang genoeg meegaat.