Jan David Hanrath
Jan David Hanrath OMT Specials 27 januari 2015
Leestijd: 2 minuten

Tip: ruimte vrijmaken op je iPhone of iPad

Bij OMT vinden we het gek dat Apple nog steeds iPhones en iPads met 16 GB verkoopt. De iPhone 5c heeft zelfs maar 8 GB. Niet gek dus dat je dan zuinig bent met je opslagruimte. Met dank aan Cult of Mac geven we een paar dieettips voor je iOS-apparaat.

De meeste zaken die ruimte in beslag nemen kun je makkelijk zelf beïnvloeden: in plaats van muziek op je iPhone te zetten, kun je het met een iTunes Match-abonnement vanuit de cloud streamen. Films kun je wel of niet synchroniseren. Podcastsabonnementen kun je automatisch laten downloaden of alleen laten streamen. Grote apps die je minder gebruikt kun je verwijderen, enzovoort. Er staat echter ook data op je iOS-apparaat waarvan de herkomst minder duidelijk is. Wij laten zien wat je daaraan kunt doen.

Wanneer je je iOS-apparaat verbindt met je Mac en kijkt in iTunes dan zie je deze schijnbaar ongrijpbare data terug onder het label ‘Overig’. De omvang ervan kan best groot worden.

De balk onderin iTunes met de mysterieuze rubriek ‘Overig’

Het label ‘Overig’ bestaat met name uit je Safari historie, gedownloade e-mail en bijlagen, tijdelijke bestanden van apps, bijlagen in iMessage-berichten en agenda-items. De meest grondige manier om hierin te wieden is het maken van een reservekopie, het wissen van het iOS-apparaat en het terugzetten van de reservekopie.

Mocht je wat selectiever willen zijn, dan kun het volgende doen om het label ‘Overig’ te temmen:

  • individuele afbeeldingen of hele discussies in iMessage verwijderen.
  • bepaalde apps verwijderen en opnieuw installeren. Met name Facebook, Whatsapp en Instagram kunnen flink groeien door tijdelijke bestanden en foto’s. Je ziet hoeveel data een app gebruikt door op je iOS-apparaat naar Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer opslag te gaan.
  • IMAP en/of Exchange e-mail instellen om alleen de laatste week, 2 weken of maand te synchroniseren. Dit kan onder Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > E-mailaccount > Synchr. e-mail.
  • je tijdelijke internetbestanden in Safari te verwijderen. Ga hiervoor naar Instellingen > Safari > Wis geschiedenis en websitedata. Ben je er wel van bewust dat deze actie ook settings voor websites die met behulp van cookies zijn ingesteld weggooit.

Ons verzoek aan Apple is om met ingang van de iPhone 6s in plaats van 16GB, 32GB als instap-formaat te nemen, maar totdat je aan een nieuw toestel toe bent, helpen deze tips hopelijk!

Tenslotte: lukt het niet om een iOS update via Wi-Fi op je iPhone of iPad te installeren? Sluit het apparaat dan aan op je Mac en doe de update via iTunes. Omdat tijdelijke installatiebestanden dan op je Mac blijven staan, scheelt het enorm in de hoeveelheid vrije ruimte die voor de installatie op je iOS-apparaat beschikbaar moet zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tip: ruimte vrijmaken op je iPhone of iPad
Sluiten