Pro Tools komt met gratis Mac-versie

10 reacties

Wie muziek produceert kan aan de slag met Garageband of Logic Pro X, maar Pro Tools is ook een veelgebruikte pakket door grote namen in de muziek­industrie. Wie als een professional wil werken, moet ook een professionele prijs betalen. Of toch niet?

Fabrikant Avid heeft een gratis versie van Pro Tools aangekondigd. Pro Tools First is gericht op zowel beginnende producers als ervaren muzikanten. De functies zijn grotendeels gelijk aan die van Pro Tools 12, maar er zijn enkele beperkingen. Zo kan op maximaal 16 sporen worden opgenomen.

Zoals alle software gaat ook Pro Tools naar de cloud. Gebruikers van Pro Tools First kunnen maximaal drie projecten in de cloud opslaan. Lokaal zijn geen beperkingen aan het aantal projecten.

Pro Tools First komt met 20 ingebouwde effecten zoals compressors, reverbs en instrumenten. Via een eigen Pro Tools Store kunnen extra effecten en instrumenten gekocht worden. De software is binnenkort verkrijgbaar en geïnteresseerden kunnen zich alvast aanmelden om als eerste een downloadlink te ontvangen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Mooi. Bedankt voor de tip.
  Ik heb me alvast aangemeld

 • Profielfoto
  eagle1972

  Dit is goed nieuws. Ik heb me ook aangemeld.
  Maakt me meer compatible met anderen die ook Pro Tools gebruiken.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Mooi nu die media composer en alles van adobe nog. (en van apple)

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Tof! Ik heb me ook aangemeld!

 • Profielfoto
  Buzz

  lcydragon68: Apple heeft ook al een gratis versie van Logic, die heet Garageband.

 • Profielfoto
  iMachia

  @Buzz_D

  Pro Tools vergelijken met Garageband lijkt me het vergelijken van een Mercedes met eenVolkswagen….

 • Profielfoto
  GafferTape

  @iMachia Juist, en die verschillen ook aardig wat in prijs.

 • Profielfoto
  Koezel

  Met Expand en midi editor. Hier gaan veel mensen plezier aan beleven.

 • Profielfoto
  ajschot

  Prachtig!
  ProTools verloor een groot deel toen Logic X uitkwam. Er zitten vast nog een hoop addertjes onder het gras, het zal een soort ProTools LE worden die ze vroeger leverden bij de Mbox.
  Zou er dus niet te veel van hopen waarschijnlijk alleen basic plugins en de rest moet je kopen via AVID store en deze versie van PT is waarschijnlijk niet compatible met de huidige PT plugins.

 • Profielfoto
  Rup.

  Ik denk op de Avid site te lezen dat ProTools first projecten alleen in the Avid cloud opgeslagen kunnen worden. Niet locaal dus en niet in een zelf gekozen cloud opslagdienst. En dus maximaal drie projecten gratis. ProTools First lijkt dus leuk om kennis te maken met ProTools, maar al snel moet de knip getrokken worden bij wat serieuzer gebruik. Of lees ik niet goed?