Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 januari 2015

Onderzoek: iPhone-verlatingsangst maakt je minder productief

Wel eens de deur uitgelopen en gemerkt dat je je iPhone niet bij had? Grote kans dat je terug bent gelopen. Volgens een onderzoek van de University of Missouri lijden iPhone-gebruikers aan verlatingsangst die zelfs de prestaties van het brein tijdelijk aantast.

Proefpersonen moesten een woordpuzzels oplossen terwijl hun bloeddruk werd gemeten. Nadat de deelnemers hun iPhones tijdelijk af moesten staan, steeg hun bloeddruk en werden de puzzels minder snel opgelost. De stress nam toe en de proefpersonen omschreven het als onplezierig.

Toen de onderzoekers de weggenomen iPhones tijdens de test gingen bellen, kwam er helemaal niets meer van het invullen van de puzzel terecht. Aan het onderzoek deze 40 iPhone-bezitters mee.

Smartphone wordt onderdeel van jezelf

Volgens de onderzoekers is dit gedrag te verklaren doordat de iPhone een belangrijker onderdeel van jezelf en je leven wordt. Als dat weggenomen wordt, kom je in een negatieve psychologische staat terecht. Het advies is daarom ook:

iPhone users should avoid parting with their phones during daily situations that involve a great deal of attention, such as taking tests, sitting in conferences/meetings, or completing important work assignments, as it could result in poorer cognitive performance on those tasks.

Wanneer je de volgende keer iemand depressief in een bar of op het station ziet zitten; niet meteen denken dat hij het huis is uitgezet. De arme ziel kan ook zijn iPhone vergeten zijn. De studie noemt specifiek iPhone-bezitters. Of Android-gebruikers ook zo afzien is niet onderzocht.

Reageer op artikel:
Onderzoek: iPhone-verlatingsangst maakt je minder productief
Sluiten