Onderzoek: iPhone-verlatingsangst maakt je minder productief

16 reacties

Wel eens de deur uitgelopen en gemerkt dat je je iPhone niet bij had? Grote kans dat je terug bent gelopen. Volgens een onderzoek van de University of Missouri lijden iPhone-gebruikers aan verlatingsangst die zelfs de prestaties van het brein tijdelijk aantast.

Proefpersonen moesten een woordpuzzels oplossen terwijl hun bloeddruk werd gemeten. Nadat de deelnemers hun iPhones tijdelijk af moesten staan, steeg hun bloeddruk en werden de puzzels minder snel opgelost. De stress nam toe en de proefpersonen omschreven het als onplezierig.

Toen de onderzoekers de weggenomen iPhones tijdens de test gingen bellen, kwam er helemaal niets meer van het invullen van de puzzel terecht. Aan het onderzoek deze 40 iPhone-bezitters mee.

Smartphone wordt onderdeel van jezelf

Volgens de onderzoekers is dit gedrag te verklaren doordat de iPhone een belangrijker onderdeel van jezelf en je leven wordt. Als dat weggenomen wordt, kom je in een negatieve psychologische staat terecht. Het advies is daarom ook:

iPhone users should avoid parting with their phones during daily situations that involve a great deal of attention, such as taking tests, sitting in conferences/meetings, or completing important work assignments, as it could result in poorer cognitive performance on those tasks.

Wanneer je de volgende keer iemand depressief in een bar of op het station ziet zitten; niet meteen denken dat hij het huis is uitgezet. De arme ziel kan ook zijn iPhone vergeten zijn. De studie noemt specifiek iPhone-bezitters. Of Android-gebruikers ook zo afzien is niet onderzocht.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Ezra

  Dit gaat natuurlijk om smartphones in het algemeen. Er is in mijn ogen geen goede reden om andere smartphones hierbij uit te sluiten. Daarnaast zijn 40 proefpersonen wat aan de lage kant al wil je echt een goede conclusie trekken.

 • Profielfoto
  interFACE

  Ik was toen ik nog een Android had juist blij als ik um vergeten was

 • Profielfoto
  GForce85

  Daarnaast zijn 40 proefpersonen wat aan de lage kant al wil je echt een goede conclusie trekken.

  Dat dacht ik inderdaad ook.

 • Profielfoto
  IsSidha

  en weer een wetenschappelijke studie mede-gefinancieerd door Google :x

 • Profielfoto
  MEEUW

  Och als ik mijn iphone vergeet dan voel ik me vrij… geen gebel, geen app.
  Heerlijk.
  Je kunt oefen door op flight modes te zetten.
  Of door bij bepaalde mensen dag later te reageren.

  goede tips van dr app:P

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Ik heb niet eens een smartphone!
  Geen iPhone, geen Android-ding en geen Windowsphone.
  Mijn oude Nokia 1600 doet het nog een beetje.
  Daarom vergeet ik het ding ook nog wel eens. Om de accu te sparen.
  Geen idee of ik iets mis.
  En daarom mis ik ook niets.
  Denk ik.:roll:
  Tot nu toe red ik het ermee.
  Zodoende.
  :nerd:

 • Profielfoto
  draugminaion

  Blijkt dat wat er geconstateerd was dat als je hoort dat je gebeld worden terwijl je niet bij je telefoon kan je productiviteit verlaagd.

  Gaat echt niemand op klikken.
  Wat te doen als je toch advertenties wil verkopen??
  Je doet alsof het over iPhones gaat natuurlijk!

 • Profielfoto
  macpride

  Ik weet niet waar de conclusie te lezen is dat “iPhone users should avoid parting with their phones..” ik kan hem niet vinden in het rapport. Het lijkt me ook een heel slecht advies.
  Het is toch eigenlijk heel ongezond, als je psychisch en lichamelijk in de war raakt als je van je telefoon gescheiden wordt.. Dat is toch eigenlijk gewoon iPhone-afhankelijkheid of iPhone-verslaving.
  Daarom: als je last hebt van iPhone verslaving, zou ik zeggen: ga afkicken! Niet de verslaving in stand houden maar zeker een paar weken digitaal detoxen, veel wandelen, schrijven op gewoon papier.
  Misschien een goed idee voor 2015 dat de overheid elke maand een iPhone vrije zondag instelt. Kunnen we elkaar weer eens gewoon aankijken en met elkaar praten, in plaats van met een krom ruggetje op straat lopen of neurotisch op je schermpje staren.
  (voor iPhone kun je natuurlijk elke denkbare smartphone lezen..)

 • Profielfoto
  belfortmac

  @Raymon

  Meer als een buitenlands artikel door een vertaal machine te gooien kun je blijkbaar niet.
  Neem dan in ieder geval even de moeite om het na te lezen!!
  LUL de behanger!, heb je daarom een vaste job gekregen bij OMT

 • Profielfoto
  Verwijder

  Moet dit nou? Kan het niet iets vriendelijker?

  Maar terug op het onderwerp: mag je je smartphone meenemen naar examens?

 • Profielfoto
  interFACE

  @ daalhofmac
  Meer DAN een …
  Vertaalmachine (één woord)

  Iedereen zit er wel eens naast met zijn of haar spelling

 • Profielfoto
  TonE

  Free as a bird van wie was die plaat ook al weer?, Oh ja supertramp. In flight modus was da? Gelukkig heb ik er allemaal geen last van. Ik heb wel zo’n ding maar als ie ff weg is vind ik hem bijna altijd weer terug. Hoef ik me ook niet opgelucht te voelen als ik zonder over straat ga. Tja mensen, dat zijn de problemen die het leven ondragelijk maken he? Ik voel met u mee.

 • Profielfoto
  TonE

  Oh ja, in flight. Opvliegers natuurlijk. Dom van me.

 • Profielfoto
  TonE

  Ik heb ooit een kat gehad met verlatingsangst. Vreselijk. We hebben hem een keer een weekend alleen gelaten. Wat had die rotzak nou gedaan? Niet alleen gescheten op de vloerbedekking op de overloop maar alles ook nog met z’n pootjes uitgesmeerd over het tapijt. Opzettelijk, en je bij thuiskomst niet aankijken. Oef, verlatingsangst, ik kan er over meepraten.
  Het was verder wel een lief beestje.

 • Profielfoto
  pruus

  ik vergat hem regelmatig, maar sinds de ingebouwde stappenteller, al veel minder. Schrik nog wel van het trillen in de broekzak…

 • Profielfoto
  joostvg

  Ik liet gisteren mijn telefoon op zolder liggen terwijl ik zelf in de woonkamer zat.
  Ik moet toegeven: zelfs dat voelde ongemakkelijk…