Kenwood sluit aan in CarPlay-rijtje

9 reacties

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is losgebarsten en hoewel grote merken zoals Apple, Microsoft en Google tegenwoordig hun eigen feestjes bouwen rond nieuwe producten, is er vanuit de hoek van de randapparatuur genoeg om over te berichten.

Zo zagen we vandaag en gisteren verschillende aankondigingen van automerken en autoradiofabrikanten die Apple’s CarPlay gaan ondersteunen en daarmee lijkt CarPlay eindelijk zichtbaar te worden in de echte wereld. Na AlpinePioneer en Parrot is Kenwood de nieuwste ‘after market’ CarPlay-telg.

Zoals bij alle after-market radio's moet je even door de lelijke interface heen, voordat CarPlay start.
Zoals bij veel after-market radio’s moet je even door een lelijke interface heen voordat CarPlay start.

Maar Kenwood kiest met de DDX9902S niet alléén voor Apple, want naast CarPlay, ondersteunt het apparaat ook ‘Android Auto’, de CarPlay-variant van Google. Bediening gaat zoals bij alle CarPlay-apparaten via een 2-din hoog touchscreen, via je stem met Siri en, indien aanwezig in de auto, met knoppen op het stuur. Je iPhone 5, 5S of 6 sluit je aan een speciale Lighting naar HDMI-kabel, waarmee je telefoon continue bijgeladen wordt. Voor mensen zonder smartphone werkt het apparaat ook als een traditionele autoradio.

De leverdatum en prijs van de DDX9902S moet Kenwood nog bekend maken.

Met CarPlay kun je eenvoudig handsfree bellen, berichten dicteren en voorgelezen krijgen, navigeren met Apple Maps en muziek, podcast of Spotify luisteren. Allemaal afkomstig van je iPhone.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  IsSidha

  Het is juist die lelijke interface waar je toch elke keer weer tegenaan moet kijken voor een paar honderd euro dat ik mijn houdertje van 7,95 bij de Action met 3 schroeven nog steeds de beste oplossing vind.. ipad mini erin, tomtom aan.. en gewoon een volledig functionerend iOS op een 7,9 inch scherm die ik later ook nog thuis op de bank kan gebruiken ipv in de auto moeten laten zitten
  :x

 • Profielfoto
  KarelWillem

  CarPlay als aftermarket oplossing zie ik ook nog steeds het nut absoluut niet van in.

  Gooi Ignition op je iPad, en je hebt hetzelfde.

  Of zet je iPhone of iPad gewoon in een houdertje, en je hebt bijna hetzelfde.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Gooi Ignition op je iPad, en je hebt hetzelfde.

  Zoeken op Ignition in de Appstore geeft heel veel hits… Welke Ignition bedoel je? Ik ben wel nieuwsgierig…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Da’s een jailbreak-tool als ik het me goed herinner…

 • Profielfoto
  Joepmini

  Vanaf het moment dat Siri ook in het Nederlands kan communiceren is Carplay heel handig. Nu is het niet meer dan een leuke gadget voor het geval je toch een dubbeldin radio in je (oude) auto wil hebben.

  En als het inbouwen van iPads inderdaad net zo goed werkt zou dit allang op veel grotere schaal zijn gedaan …. Kan volgens mij al sinds de introductie van een iPad;-)

  En ja, ik heb in onze oude wagen ook een Pioneer Carplay radio laten inbouwen en wacht met smart op Siri … Ben nu gematigd enthousiast ….

 • Profielfoto
  Afroman

  Zelfs met Mac Mini’s deden ze dat.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Een jaar geleden dacht ik dat CarPlay van enorme toegevoegde waarde zou zijn.

  Intussen kijk ik daar heel anders tegenaan.
  Allereerst heb ik een iPad en gebruikte hem tot voorkort ook met de TomTom. Een werkelijke verademing hoe dat onderweg plezier geeft!
  Vervolgens de aanwezige muziek, ook niet onaardig.

  Maar nu heb ik zojuist de nieuwste Skoda Octavia in ontvangst mogen nemen.
  En wat denk je… ze bouwen zelf wel een touch-screen er in, met nog heel veel meer functies op dat scherm.
  Bandenspanning controle, wijze van portieren openen, hoe de knipperlichten moeten werken, hoe de versnellingbak werkt, geluidsinstallatie, navigatie, allerlei gegevens over de autorit, en natuurlijk een erg goede uitwerking van de Bluetooth verbinding met de iPhone 6.
  En nog veel meer.

  De behoefte aan de iPad neemt zienderogen af.

  En nog iets heel anders: de Skoda moet toch minimaal 10 jaar mee.
  Mijn touch screen in de Skoda zal ook minimaal 10 jaar mee gaan, denk ik.

  Benieuwd hoe lang CarPlay mee zal gaan…
  Ik denk dat dit de reden is dat Skoda (oftewel VW groep) het zelf ontwikkelt, om maar niet afhankelijk te zijn van externe partijen.

  Ga er als VW groep maar aan staan… over 10 jaar moet je alle modellen in jouw Appstore onderhouden, want stel dat er iemand is die een ouwe Polo van 10 jaar heeft waar de iPhone niet meer mee communiceert en 3/4 van de functies niet meer zichtbaar zijn…

  Leuk voor er bij, voor zolang het werkt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Mijn touch screen in de Skoda zal ook minimaal 10 jaar mee gaan, denk ik…

  .
  Je touchscreen zal het misschien wel 10 jaar blijven doen.

  Maar die software is over 10 jaar niets meer waard (op enkele auto-specifieke zaken na).

  Dus dan maar hopen dat Skoda ook minstens 10 jaar firmware updates gaat geven.
  Want de voorbeelden zijn legio van systemen die veel te snel obsolete bleken.

 • Profielfoto
  T-sec

  Kenwood zou volgens hun eigen uitlatingen de CarPlay modellen inmiddels op de markt gebracht moeten hebben, maar zelfs in Amerika kom je niet verder dan een “Pre Order” bij enkele winkels, zonder dat men kan aangeven wanneer de levering zal zijn.

  Kenwood Nederland kent de bovengenoemde CarPlay modellen niet, verwachten ze voorlopig niet of misschien zelfs nooit in Nederland.

  Persoonlijk vind ik het jammer dan een CarPlay autoradio vaak compleet uitgekleed is, dus bijvoorbeeld ingebouwde navigatie of media spelers zijn er uitgehaald. Alles zou met de iPhone/iPad moeten.