iPhone 6s krijgt mogelijk OLED-scherm

12 reacties

Terwijl andere fabrikanten al smartphones met een OLED-scherm op de markt hebben, houdt Apple voor de iPhone vast een een LCD/IPS Display. Volgens het Japanse zakenblad Nikkan Kogyo Shimbun staat Apple op het punt om OLED-techniek te gaan adopteren.

Vaste Apple-leverancier Foxconn is bezig met de bouw van een nieuwe fabriek waar exclusief voor Apple schermen gemaakt zullen worden. Volgens het Japanse blad gaat die fabriek zich volledig richten op OLED-schermen.

Het enige Apple-product waarvan bekend is dat het een OLED-scherm krijgt, is de Apple Watch. Deze schermen worden door LG geleverd. De nieuwe fabriek van Foxconn, die 2,6 miljard euro kost om op te bouwen, heeft echter genoeg capaciteit om voor meer dan een product schermen te produceren.

De nieuwe fabriek staat in het Kaohsiung Science Park (Taiwan).
De nieuwe fabriek staat in het Kaohsiung Science Park (Taiwan).

Kosten en baten van OLED

OLED-schermen hebben als voordeel dat ze minder energie verbruiken en een realistischere kleurweergave hebben. Door deze techniek in te zetten kan Apple de iPhone niet alleen een langere accuduur geven, maar de beeldkwaliteit ook verbeteren. Samsung maakt voor zijn high-end smartphones al gebruik van OLED-schermen.

Het nadeel van OLED is de kostprijs. Een OLED-scherm is duurder om te maken dan een IPS variant. Mogelijk kan Apple dit oplossen door de schermen met een vaste partner in een eigen fabriek te laten maken.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Naej

  Met een marge van ongeveer 300% op elke verkochte iPhone kan Apple vast drie tientjes extra missen voor een beter scherm. En zeker als dat een betere accuduur tot gevolg heeft. Althans, als je als bedrijf je klanten lief vindt. O wacht.

 • Profielfoto
  wimbers

  de prijs van led is veel hoger omdat de uitval van pixels tijdens het productieproces heel erg veel hoger is.
  daarmee moet er een groter deel van de geproduceerde halffabrikaten worden weggegooid en dat zie je terug in de prijs.

 • Profielfoto
  steveb

  @raymond.
  kan u iets concreter zijn aub?
  hoe veel zuiniger is oled? 1 % 15%
  hoe groot is de impact het schermverbruik op de baterij duur?
  kan er ingeschat worden hoe veel langer de batterij zal mee gaan?

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Mocht ook tijd worden…

 • Profielfoto
  MajorApple

  Aangezien de S versies van de iPhone altijd een betekenis hebben heb ik hier wel een leuke theorie over:

  3GS = Speed
  4S = Siri
  5S = Security

  De 6S heeft met dit gerucht erbij twee mogelijkheden: (1) Of de S komt voor Saffier te staan, voor het ‘glas’ dat ze gaan gebruiken (2) of voor een verbeterde schermtechniek (Screen) zoals OLED.

 • Profielfoto
  Usain

  Beter fixen ze dat die camera niet meer uitsteekt want dat ziet er zo kneus uit. En voor de zwarte variant een iets zwartere achterkant.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Door de manier van schrijven wordt nu net gedaan alsof oled iets nieuws is wat anderen pas net hebben. De realiteit is anders. Het wordt als jaren gebruikt. Ik heb nog een samsung van 5 jaar terug liggen en die had ook al een oled scherm.

 • Profielfoto
  Basket Case

  Er zijn twee redenen waarom Apple (nog) geen OLED gebruikt voor de iPhone. De eerste is dat de beeldkwaliteit tot vrij kort geleden nog minder was dan die van LCD. Met namen de kleurweergave en inbrandproblemen. De tweede is dat OLED juist niet zuiniger is in de meeste gevallen. Als het scherm grotendeels zwart is, verbruikt een OLED scherm veel minder dan LCD. Maar als het vooral lichte kleuren en/of wit weergeeft, verbruikt het veel meer. Gemiddeld wordt er veel licht weergegeven opmeen telefoon, dus gemiddeld gebruikt OLED meer dan LCD. Aangezien Apple de accu van iPhones krap bemeet, was OLED nog geen geschikte optie.
  Ondertussen is de beeldkwaliteit van OLED ver gevorderd en heeft LCD voorbij gestreefd. Algemeen wordt het scherm van de Note 4 op het moment als het beste scherm op een telefoon gezien. De inbrandproblemen zijn verwaarloosbaar te noemen. En het verbruik is ook teruggebracht. Dat Apple nu klaar is om naar OLED over te stappen is dus niet gek gedacht. Een ander voordeel van OLED waar Apple blij mee is: hoe dun ze LCD ondertussen hebben weten te krijgen, OLED is _nog_ dunner.

 • Profielfoto
  Rolf Willems

  @majorapple leuke vergelijking!

  @usain hij heet niet voor niets ‘Space GREY’;)

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Neeeeeeeeeeee
  Oled is belachelijk lelijk. Alle kleuren zijn overgesatureerd. En vooral het rood brandt in mijn ogen. Eigen mening.

 • Profielfoto
  Harley

  Maakt mij allemaal niks uit, als de aan/uit knop maar weer aan de bovenzijde komt.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  OLED wordt gelukkig steeds beter en beter, alleen ik denk dat het wat hoopvol gedacht is om het al in de 6S te verwachten. De fabriek wordt op dit moment gebouwd. Dus tegen de tijd dat die op volle kracht draait…. ik verwacht het eerder in de iPhone 7 of de apple watch 2.