‘iPhone 6s krijgt 2GB werkgeheugen’

39 reacties

Sinds de iPhone 5 is de hoeveelheid RAM in een iPhone altijd 1GB gebleven. Pas met de komst van de iPad Air 2 maakte Apple voor het eerst de stap naar 2GB werkgeheugen. Volgens het Taiwanese TechNews krijgt ook de iPhone 6s 2GB werkgeheugen.

Het gaat om 2GB LPDDR4-RAM en dat is een flinke stap vooruit vergeleken met de iPhone 6, die beschikt over over 1GB LDDR3-RAM. De nieuwe generatie geheugen is bovendien twee keer zo snel.

Volgens de geruchten uit de productieketen zal het geheugen geleverd worden door Apple’s vaste leveranciers Hynix, Samsung en Micron-Elpida. Deze bedrijven leverden ook al het geheugen voor de iPhone 6. De laaste dagen volgen geruchten over de iPhone 6s elkaar snel op, waarschijnlijk is Apple in onderhandeling met leveranciers van componenten.

De hoeveelheid werkgeheugen in de iPhone is omstreden. Door de efficiëntie van iOS zou de iPhone genoeg hebben aan 1GB RAM, maar 2GB biedt meer gebruiksgemak. Zo kan de status van apps of Safari-tabbladen langer bewaard blijven tijdens multitasken.
iPhone-memory-specs

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Ansems

  Dan maar hopen dat het eindelijk allemaal wat vloeiender gaat want in dat opzicht valt mijn 6plus me echt tegen. Heb zelfs het idee dat mijn 5s sneller was.

 • Profielfoto
  Niels

  Door de efficiëntie van iOS zou de iPhone genoeg hebben aan 1GB RAM

  Nauwelijks, zeker als je naar herstel van vensters tijdens multitasking kijkt.

  Volgens de Apple-marketing divisie wordt dit iedereen wijs gemaakt, maar ze weten zelf ook wel dat ze met de iPhone 6 al 2Gb RAM moeten leveren. Maar ja, zo zorg je er weer voor dat mensen straks de iPhone 6S gaat kopen…

 • Profielfoto
  TKroon

  @iRepairs dan is er echt iets mis met je 6plus. Want als er iets soepel en vloeiend werkt dan is het wel mijn iPhone 6. Heb je je iPhone al eens geprobeerd te herstellen?

 • Profielfoto
  djneo

  Dat mag echt wel ongeveer ja. Liefst meer

 • Profielfoto
  Darius

  Eindelijk, niets zo irritant als browservensters die na het wisselen van tab opnieuw moeten laden.

  Net zelf een 6 plus gekocht… hmm

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Ik snap eigenlijk niet waarom de iPhone niet ook gewoon sessies opslaat op de gewone opslag. Ik snap dat RAM natuurlijk veel sneller is, maar een browservenster of 9292 kan volgensmij makkelijk met die beperkte snelheid werken.

 • Profielfoto
  TonE

  Uhm, ik heb nog steeds een 5 en geen enkele behoefte hem te vervangen. Hij doet alles snel genoeg wat ik wil. Alleen het accuverbruik kon beter maar ik heb zo’n mophie back up tasje/accu en daar gaat het prima mee ook met een hele dag gps gebruik. Wie kan mij overtuigen dat ik een 6 moet kopen?

 • Profielfoto
  SvS

  @TonE. MOET? Niemand. Je bent blij met je iPhone 5, prima toch!

 • Profielfoto
  TonE

  Ik vind eigenlijk een gewone 6 al te groot en zo’n 6 plus hoef ik al helemaal niet.

 • Profielfoto
  TonE

  Ja joh, wat dat betreft zijn het toch prima producten. Niet al na een jaar of 2 de jeukende aandrang om weer wat nieuws te kopen.:-)

 • Profielfoto
  SvS

  (y) Sterker nog, ik loop nog met 4s rond. En ga waars. voor 6s. Dus dan is bovenstaande bericht alleen maar goed nieuws voor mensen als ik.;-)

 • Profielfoto
  Xcode

  Tsjah, economies of scale en technologische vooruitgang maken dit natuurlijk een inkoppertje. De vraag is meer: komt dit straks ook naar de vernieuwde 4-inch iPhone?

 • Profielfoto
  SvS

  Wie zegt dat er ècht 4″ komt? Ik hoop er wel op, eerlijk gezegd…

 • Profielfoto
  Afroman

  @tone

  Alsof de 5 zo oud is.

 • Profielfoto
  Unlock32

  Vanmiddag even mogen “spelen” met een iPhone 6 van een collega…wat een bloedmooi apparaat, best wel wat aan de grote kant maar toch nog prima te bedienen.Ik zou willen dat ik er een nodig had……

 • Profielfoto
  Aerea

  Top man, dat is pas innovatie. Erger me soms kapot aan het te kleine werkgeheugen in de 6 Plus.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Innovatie:lol::lol::lol:

  Mijn nexus 6 zit al op 3 GB, zoals ik al eerder zei, Iphone is voor kinderen.

  Zit al te wachten op de berg stront wat nu weer komen gaat!!

 • Profielfoto
  TonE

  Fijn voor je. Het is een berg stront WAT gaat komen?
  Min Nexus? Het gebruik van lidwoorden, hoofdletters en interpunctie lijkt je ook geheel vreemd. Zolang je je niet in fatsoenlijk Nederlands kunt uitdrukken hoef je niet te verwachten dat je hier erg serieus genomen zult worden. Maar veel plezier met je speeltje hoor, het is je gegund. Man, man, wat zet je jezelf te kijk.

 • Profielfoto
  TonE

  @Afroman. Ik weet niet precies meer wanneer ik mijn iPhone 5 gekocht heb maar bij mijn weten is hij op 21 september 2012 geïntroduceerd.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Stel je niet zo aan over een typefout, soms familie van Bento!!

 • Profielfoto
  csteelooper

  @daalhofmac iOS draait goed op 1GB; beter op 2GB. Android 4.3 heeft 3GB nódig om te draaien. Voor iOS geldt (nog): alles meer dan 2GB is voordelig voor de prestaties. Voor Android 4.3 en hoger is 3GB het absolute MINIMUM. Dat zegt eerder iets over de efficiëntie van de beide systemen, dan over de doelgroep voor wie een bepaald product wordt geproduceerd…

  Begrijp me niet verkeerd: ik vind dat iOS zeker kan ‘leren’ van Android, vooral met het oog op de aanpasbaarheid. Maar als er één ding is waar iOS toch écht wint, dan is het wel efficiëntie. Dat heeft er alles mee te maken dat iOS voor 1 soort apparaat wordt gemaakt (nou ja, eigenlijk 3 — iPhone, iPod en iPad), terwijl Android voor 1001+ apparaten wordt gemaakt, die elk andere specificaties hebben.

  Daar zie je dan ook meteen de achilleshiel van Android: fragmentatie. Voor iOS doet zich die (zo goed als) alleen voor wat betreft de verschillende schermformaten; voor Android is dat een probleem dat zich zo goed als overal voordoet: wel/geen extern geheugen (SD), wel/geen voorcamera, wel/geen achtercamera, wel/geen ondersteuning voor HID-devices, welk geheugen heeft het laagste ‘device ID’ en wordt dus als eerste benaderd door de software, etc. Al deze zaken zijn voor zo goed als élke fabrikant, en voor sommige merken zelfs voor elk apparaat, verschillend. Android moet daar rekening mee houden. Daardoor kán het gewoon niet zo zijn dat Android met weinig geheugen soepel draait. Om dan nog maar te zwijgen van de (aansturing van) de verschillende chipsets in deze Android-devices.

  Al met al dus nogmaals: of een device (Droid of iDevice) 1~2GB dan wel 3GB geheugen heeft zegt absoluut niets over de beoogde gebruikersgroep, maar is des te veelzeggender voor wat betreft de manier van werken van het OS.

  Voor degenen die trouwens geïnteresseerd zijn: ik heb nog steeds een iPhone 4S. En zolang de (specificaties van de) iPhone 6S (of misschien heet-ie wel iPhone 7) niet door Apple gereleased wordt/worden, ga ik geen uitspraken doen over of en zo ja wanneer mijn 4S wordt vervangen.

 • Profielfoto
  HJR

  @daalhofmac ik heb in oktober even een oneplus one met 5,5″ en ook 3gb memory gebruikt voor 1 maand. ik kwam van een iphone 5. na die maand toch maar de veel te dure iphone 6 gekocht en dat voelt weer als vertrouwd.

  5,5″ vind ik te groot. en de 3gb geheugen is voor android zeker heel goed merkbaar, maar gaat de boel op een ipad air 2 vloeiender door de 2gb geheugen? ik weet het niet. in de toekomst vast wel als ios hierop wordt afgestemd en de apps hier ook gebruik van gaan maken.

  ik denk dat @TonE bedoelt dat je iPhone voor kinderen vindt, maar je als een kind een hele berg spelfouten maakt.
  dat maakt je geloofwaardigheid nul!

  verder praat je al die android fanboys na. dat doen iphone fanboys ook, maar de geloofwaardigheid van nexus is ook erg gedaald hoor.
  hoe lang heeft het geduurd dat de nexus 5 lollipop kreeg? dat heeft denk ik 3 maanden geduurd. hoezo krijg je als nexus gebruiker als eerste de laatste en meest vanilla android? niet dus.

  als apple een ios ipdate uitbrengt is hij meteen voor alle ondersteunde modellen (dat je even moet wachten voordat je dat doet, omdat bepaalde modellen onbruikbaar worden laten we even achterwegen).

  door de fragmentatie van de verschillende android versies wordt het voor software ontwikkelaars telkens moeilijker apps te bouwen.

  de telefoonmakers moeten stoppen met stock android aanpassen, maar hun specifieke apps via de playstore aanbieden. google doet dat ook en verplaatst telkens meer functionaliteit naar de playstore.

  android is goed gegroeid sinds de laatste keer in 2010 dat ik een android toestel had, maar ze zijn nog lang niet op het niveau van apple.
  dat is geen fanboy praat maar mijn eigen ondervonden ervaring.

  heel vaak halen mensen apple naar beneden met termen als gesloten en mindere specs, maar van de 100 android gebruikers hebben er denk ik 5 een custom rom.
  de rest vindt de pauper interface van samsung of lg voldoende…. wtf!

  zeg dan gewoon dat je een iphone niet kunt betalen en je naar een goedkoper alternatief uit moet wijken. niet mis mee, want android bedient een veel breder spectrum van de martkt, maar ga geen onzin uitkramen.

  nu weet ik dat de nexus 6 een erg duur toestel is en je dat vast als argument gaat gebruiken, maar als iets een overpriced produkt is, is het de nexus 6 wel!

  er zijn veel goedkopere android alternatieven die ongeveer gelijke specs hebben.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Volgens mij gaat lollipop toch veel zuiniger om met het geheugen als in eerdere versies. Ik heb het verbruik op mijn phone tot nu toe nog niet boven de 60% zien uitkomen.
  En daarbij loopt alles maar dan ook echt alles even snel zonder haperen, en is hij in de vier weken wat ik hem in gebruik hebt nog niet een keer vastgelopen.

  En geen geld voor een iphone!!
  Ik koop 2 nieuwe toestellen per jaar. Gewoon omdat ik het leuk vind om steeds het laatste nieuwe te proberen.
  Buiten dat zijn ze dan ook nog tegen een goede prijs te verkopen.
  Dus geld voor een iphone is er zeker, alleen wil ik er geen.

  Heb wel een ipad gehad, maar ik vind IOS gewoon verschrikkelijk.

 • Profielfoto
  Zakske

  @daalhofmac iOS draait goed op 1GB; beter op 2GB. Android 4.3 heeft 3GB nódig om te draaien. Voor iOS geldt (nog): alles meer dan 2GB is voordelig voor de prestaties. Voor Android 4.3 en hoger is 3GB het absolute MINIMUM.

  Overdrijven is ook een kunst. Uiteraard werkt een iPhone efficiënter, dat komt gewoon omdat Apple de hardware en software op elkaar kan afstemmen. Maar dat Android minimum 3GB aan RAM nodig heeft is bullshit. Mijn moeder heeft een Motorola Moto G (2013), en dat ding werkt soepel met 1GB op 4.4. Volgens mij krijgt die binnenkort zelfs nog een update naar 5.0, en ook dat is geen enkel probleem. Dan heb je het over een toestel van minder dan €200.

 • Profielfoto
  TonE

  Mijn iPhone is nog nooit vastgelopen in 2 jaar. 4 weken is een verbazingwekkend record zonder vastlopers, je zult een gelukkig mens zijn. Je taalgebruik blijft tenenkrommend overigens.

 • Profielfoto
  belfortmac

  En jij bent behoorlijk vervelend.
  En dat je phone nooit is vastgelopen zegt niks, de ipad wat ik had deed dat toch geregeld wel!!

 • Profielfoto
  TonE

  Wat ik had…
  Man, ga eens een cursus Nederlands volgen.
  En ja, dat ik vervelend ben, dat lok je zelf uit.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Dag Bento!! ga nu maar iemand anders vervelen.

  En we hebben niet allemaal 20 jaar op school gezeten, mensen van mijn generatie waren aan het werk met 16 jaar.

 • Profielfoto
  TonE

  Jouw generatie? Hoe oud denk je dat ik ben?
  Misschien heb ik beter opgelet toen ik nog in de schoolbanken zat.
  En Bento ben ik niet en heet ik niet, ik ken hem maar oppervlakkig van dit forum.
  Maar ik kan niet ontkennen dat ik een zekere waardering heb voor tegendraadse geesten.

 • Profielfoto
  UtregCity

  En nu allebei in de hoek en afkoelen!

 • Profielfoto
  TonE

  Ja baas

 • Profielfoto
  TonE

  Als je geschoren word moet je stilzitten.
  Aloud Nederlands spreekwoord.

  @Utreg, was niet vervelend bedoeld.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Ik ga nooit naar de kapper, een keer per week de tondeuse er over en klaar is Kees.

 • Profielfoto
  TonE

  Ja joh. Hoef ik ook niet meer. Er groeit zowat niks meer.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Kunnen we het over een ding toch nog eens zijn ;-)

 • Profielfoto
  Getver

  En zo zitten we na één opmerking weer in de aloude discussie over verschillende OS…….:lol:

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Fijn voor je. Het is een berg stront WAT gaat komen?
  Min Nexus? Het gebruik van lidwoorden, hoofdletters en interpunctie lijkt je ook geheel vreemd. Zolang je je niet in fatsoenlijk Nederlands kunt uitdrukken hoef je niet te verwachten dat je hier erg serieus genomen zult worden. Maar veel plezier met je speeltje hoor, het is je gegund. Man, man, wat zet je jezelf te kijk.

  Anders ga je je ff 5 regels lang druk maken om wat taalfouten. Pfff …

 • Profielfoto
  TonE

  Echt snappen doe je het niet he? Leer eens begrijpend lezen en dan wel het hele topic ipv één incident er uit te pikken en daar op te reageren.

 • Profielfoto
  Crixus

  TonE loop naast zen schoenen.