Introductie iPhone precies 8 jaar geleden

32 reacties

Het is moeilijk voor te stellen dat we in 2007 nog allemaal op het toetsenbord van onze Nokia N95 of Palm Treo typten. Inmiddels zijn telefoons met touch­screen gemeengoed. Toch begon het 8 jaar geleden, op 9 januari 2007.

Apple ontketende een revolutie met een telefoon zonder toetsenbord, maar met groot touchscreen. Steve Jobs introduceerde de iPhone met de legendarische woorden: “An iPod, a phone, an internet communicator. An iPod, a phone, are you getting it…. these are NOT three separate devices!”

Vijf jaar vooruit

Volgens Jobs liep Apple hiermee minimaal vijf jaar voor op iedere andere telefoon. De eerste iPhone had een 3,5-inch scherm met een resolutie van 320 bij 480, geen 3G-ondersteuning en kwam met 4- of 8GB opslagcapaciteit. De manier van bedienen en de interface waren destijds nog niet eerder toegepast.

Drie populaire telefoons in 2007.

De demo: Een wonder dat het werkte

Wat we tijdens de demo zagen, was een perfect werkende iPhone. Alle functies die Jobs liet zien, werkten perfect. Maar achter de schermen was het zweten geblazen. De iPhone was nog lang niet af en erg instabiel. Zolang alle handelingen maar in de juiste volgorde uitgevoerd werden, ging het goed.

In 2013 konden we in The New York Times lezen dat de telefoon nog geen volledig filmpje of liedje af kon spelen, alleen een stukje. Als je een e-mail verstuurde en daarna ging surfen ging het goed, maar het in omgekeerde volgorde doen leidde tot een totale crash.

Niet iedereen geloofde in de iPhone

Het zou nog tot juni duren voordat de iPhone te koop was. Het apparaat kreeg gemengde reviews, vooral de prijs van 599 dollar met een tweejarig contract en het gebrek aan 3G waren kritiekpunten.

Toenmalig Microsoft-CEO Steve Ballmer geloofde er niet zo in. De telefoon had niet eens een toetsenbord. Bovendien was de iPhone veel te duur, er waren ook telefoons met Windows Mobile 6.5 voor 99 dollar.

Anno 2015

Inmiddels is de iPhone het belangrijkste product van Apple. In het meest recente kwartaal zorgden de iPhone 6 en iPhone 6 Plus voor een recordverkoop van maar liefst 39,2 miljoen iPhones. Het leeuwendeel van Apple’s winst is het gevolg van de iPhone.

Ook na 2015 zal de iPhone een belangrijk apparaat blijven. De Apple Watch wordt er door aangestuurd en met recente ontwikkelingen als HealthKit en HomeKit wordt de iPhone een steeds grotere spin in het Apple-web.
iphone6enplus

Fijne verjaardag iPhone! Waar zouden we over nog eens 8 jaar staan?

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Wat is het toch een prachtig apparaat. Duidelijk de fundering van wat vrijwel iedereen tegenwoordig in zijn zak heeft.

 • Profielfoto
  pim939

  haha mooi om te zien dat ze bij microsoft er niet in geloofde dat de iPhone groot ging worden:smile:

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Mijn persoonlijke favoriet nog altijd:

  Who wants a stylus? Nobody wants a stylus You have to get ‘em and put ‘em away, and you lose ‘em. Yuck.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het origineel vind ik nogsteeds de mooiste.
  Wie weet komt er ooit een IPhone Classic:D

 • Profielfoto
  Macnido

  Heb ‘m toch nog even gekeken, 8 jaar alweer.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Nog steeds een kippenvelmoment. Of eigenlijk een heleboel.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Ik zit gewoon weer een half uur naar de keynote te kijken… Blijft fantastisch hoe Steve dat kon.

 • Profielfoto
  Maced.2

  Wat is dit weer ouderwets genieten….. wat mis ik steve.:cry:

  RIP steve

  En die Ballmer …wat een galbak….!

 • Profielfoto
  donut

  De originele Iphone is eigenlijk zeer weinig veranderd in die 8 jaar ondanks alle aandacht en geld.
  Dat is het bijzondere van die eerste iPhone- dat het vanaf de start zo’n perfect compleet product was.
  Iedereen wist dat Apple een telefoon ging maken en toch verbaasde deze iPhone vriend en vijand.
  Datt kan ik helaas niet zeggen van de Apple watch- zelfs Apple weet eigenlijk niet wat je ermee moet behalve dragen als een sieraad.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En de mac mini is 10 jaar oud ! Niet vergeten

 • Profielfoto
  Niels

  Most striking in deze video zijn:
  – Het feit dat de iPhone toch wel degelijk aan de basis heeft gestaan van de huidige smartphone. Alhoewel niet alle uitvindingen van Apple zijn, bracht de iPhone alle features als enige ideaal samen. En daar vervolgens nog een schepje bovenop te doen met een multitouch screen en slimme gestures.

  – De onderlinge relatie tussen Steve Jobs en Eric Schmidt: dat was toch heel wat anders dan later vanaf de strijd met Android.

  – Tim Cook: iemand die tot een paar jaar geleden nauwelijks opviel maar dus al tijdens de eerste iPhone al meedeed met de keynote.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Zo, en nu allemaal een droge onderbroek aan en door!! :x

 • Profielfoto
  bassbug

  Die boef van Schmidt heeft als lid van raad van commissarissen alle technologie van binnen kunnen bekijken en stiekem Android een kopie van de iPhone zitten ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Niemand hoeft Ballmer na te doen, hij doet zelf de beste persiflage

 • Profielfoto
  Ansems

  Smullen!

 • Profielfoto
  sciletto

  De iPhone blijft echt de mooiste, meest functionele en aantrekkelijkste telefoon die er bestaat. Reclames laten een iPhone zien anders heb je geen chique gevoel, geweldig.

  Wie weet zijn eerste ervaring met de iPhone nog? Het eerste wat ik dacht met smsen was: ”Wauw, dit gaat makkelijk” en met internetten helemaal. Geen rare wap adressen die 1 euro koste enzo. Dan was het ook nog eens een mp3 speler en een apparaat waar je je geconverteerde divx films op kon kijken:D Raar dat ik ze gewoon bijna allemaal heb gehad. Zo snel gaat de tijd maar ja, we zitten al in iOS 8 he.

  Ik geloof in de Apple Watch en waarom, omdat Apple vaak producten uitbrengt en de developers het product nuttig maken, grotendeels. Dit gaat ook met de Apple Watch gebeuren. Er zitten zulke vette features in wat op veel locaties en situaties handig kan zijn.

 • Profielfoto
  html-junky

  En dan nog te bedenken dat de eerste iPhone nooit in nederland is uitgebracht, maar iedereen wilde hem…nu anno 2015 kan je niet meer zonder

 • Profielfoto
  WvB22

  Wat mij het meest intrigeert: wat hebben we dan over 8 jaar? De eerste iPhone was prachtig maar onder de motorkap is er zoveel veranderd. Nauwelijks met elkaar te vergelijken. Wat hebben we dan over 8 jaar? Zeker internet snelheden van 300 mb+ op je telefoon. Maar wat kan je dan allemaal met je telefoon, smartwatch, tablet. Of komt er iets totaal anders dat alles weer vervangt?

 • Profielfoto
  computer space

  Over 8 jaar is makkelijk: dan is ie er niet meer. Nu al vraag ik me af waarom nog “phone”. En kijk naar een Lumia 535. 600€ voor een telefoon slaat nergens meer op als je hetzelfde kunt op een 5 inch IPS quadcore met beter OS voor 110€. Over 8 jaar is het 600€ segment zo dood als een pier. Apple moet dus op een andere manier geld gaan verdienen.

 • Profielfoto
  plonserd

  Release in juni 2007, ik had m’n eerste in augustus 2007. Zo lang ben ik daarvoor nooit trouw gebleven aan 1 merk. Nog steeds heel tevreden mee. Nu nog een 4S, ergens in de loop van 2015 upgraden naar een 6.

  De eerste iPhone was achteraf gezien eigenlijk een grote grap. Ik moest nog een kabeltje kopen om niet-Apple oortjes aan te sluiten dankzij de verzonken headphone jackaansluiting. De camera was zelfs voor die tijd gigantisch slecht (en je kon er niet mee filmen), en surfen via EDGE was ook geen aanrader.. En van de App store was er ook nog geen sprake. Maar hij was wel goedkoop!

  En het touchscreen was ook wel een gigantische upgrade tov. m’n vorige telefoon, de Sony Ericsson W950i

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Ericsson_W950

 • Profielfoto
  MEEUW

  Maar als we nu eens kijken hoe slecht we vooruit zijn gegaan!
  In 2007 hadden we standaard 8 gb, dat is in 8 jaar tijd MAAR verdubbeld :).

  Idem met de camera. wat zijn we daar nu eigenlijk mee vooruit gekomen…. ?

  Dan het bereik, we hebben miljarden voor frequenties betaald, maar goed bereikbaar zijn we niet vaak :P.

  We zijn nog steeds aan klooien met aansluitingen, stekkertje hier convertertje daar.
  Want iedereen wil dat we met de icloud dingen zijn verbonden. Maar niemand wil “offline” (om maar even zo te benoemen) eigenlijk dat we onze apparaten verbinden.

  We doen alsof we vooruit zijn gekomen… maar in werkelijkheid :P.

 • Profielfoto
  Usain

  @MEEUW; Over het geheugen geef ik je gelijk, dat is hetgeen waar Apple bizarre percentages winst op behaald. Maar de camera kwaliteit is echt wel erg voorruit gegaan: http://snapsnapsnap.photos/how-does-the-iphone-6-camera-compare-to-previous-iphone-cameras/

 • Profielfoto
  MEEUW

  Niet vooruit zoals het hoor in 8 jaar tijd.
  8 jaar terug (in 2007) hoorde we al over de geweldige enorme mega pixe.
  Net als de accu gebeuren hoe geweldig dat ging worden (wat we vandaag de dag ook nog regelmatig lezen)

 • Profielfoto
  html-junky

  @MEEUW op internet kan je nu ook lezen dat we over 8 jaar volledig zelf denkende robots in huis hebben, maar dat gaat ook niet zo snel gebeuren, niet alles wat je leest en hoort past bij de realiteit. Mensen fantaseren er gewoon op los, dat zijn dan de dingen die je dan leest, maar de werkelijkheid moet je niet uit het oog verliezen

 • Profielfoto
  MEEUW

  Er is een verschil tussen want mensen in wilt typen of kranten artikel die van de nokia persbericht heeft gekregen dat ze de 41 megapixel camera hebben ontwikkeld etc etc.
  De meeste snappen wat ik bedoel;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Net zoals Steve Jobs met Apple de computer (opnieuw) heeft uitgevonden en een revolutie heeft veroorzaakt, heeft hij dat ook met de telefoon gedaan. Ik weet nog dat ik zo’n 10 jaar geleden met mijn zoon zat te praten over nieuwe producten van Appla en hij zei “Apple moet eigenlijk een iPod maken waarmee je kan bellen. Dat is in feite ook gebeurd. Het multitouch screen met al het gebruikersgemak heeft de wereld veranderd en is voor iedereen de standaard geworden. De iPhone heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ik doe nu bijna alles op mijn iPhone: alle communicatie, betalingen, informatie lezen, foto’s en video maken. #Meeuw: je maakt vast weinig foto’s. De kwaliteit van foto’s is met iPhone 5S enorm verbeterd en nu met iPhone 6(Plus) weer fors vooruit gegaan. Het gaat niet om de megapixels, maar vooral om chip en lenzen.
  Wél moet de opslagruimte minimaal naar 32GB!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ben ook overgestapt van een 4s naar een 6. Een familielid heeft de 4s. De 6 kreeg ik eind november. Ik merk dat ik op de 4s nog steeds veel sneller kan werken. Simpelweg omdat hij kleiner en handzamer is.

 • Profielfoto
  MEEUW

  . #Meeuw: je maakt vast weinig foto’s. De kwaliteit van foto’s is met iPhone 5S enorm verbeterd en nu met iPhone 6(Plus) weer fors vooruit gegaan. Het gaat niet om de megapixels, maar vooral om chip en lenzen.
  Wél moet de opslagruimte minimaal naar 32GB!

  Ik kom niet uit een ei, ik weet hoe camera werkt. Jullie kijken te kortzichtig, gaat om de tijdslijn.
  Techniek ontwikkeling word moedwillig tegen gehouden.(dat bedoelde ik er mee te zeggen)

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Als je deze lijn doortrekt over 8 jaar:
  – kan je wel 1,5 dag met je accu ipv 1 dag!
  – en dat met een 7 inch 4K scherm!
  – is je processor 8x zo snel maar je system 6x zo zwaar!
  – is je smartphone dus bijna 1.5 x zo snel!
  – heb je nog steeds geen bereik…
  – zit je 128GB kaartje na 1 dag al vol met 2 korte filmpjes in 4K van je selfie-drone

  Maar neemt niet weg dat die iPhone een ongelofelijke revolutie was. Waar ze het over 200 jaar (wat zeg ik: 2000 jaar!) nog steeds over hebben.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Ik kom niet uit een ei, ik weet hoe camera werkt. Jullie kijken te kortzichtig, gaat om de tijdslijn.
  Techniek ontwikkeling word moedwillig tegen gehouden.(dat bedoelde ik er mee te zeggen)

  Larie…
  Hoewel het allang mogelijk is om 1 terrabyte (en meer) in een telefoon te proppen denk ik niet dat U daar 2800 euro voor over zou hebben.. is het wel? Of misschien wel tegen de huidige prijs waardoor je wel elk uur je telefoon weer moet opladen.

  Elke volgende stap is altijd een verdubbeling, maar levert ook meteen meer warmte en trekt ook meer energie. Om dit tegen te gaan moet het allemaal nog kleiner worden en juist daar heb je weer compleet nieuwe productie methodes voor nodig.

  Overigens blijk je wel uit een ei te komen want het is wel meer dan alleen maar verdubbeld.. van 8 naar 128 GB

  de “standaard” waarde die je roept is alleen maar de goedkoopste uitvoering en geen standaard uitvoering

 • Profielfoto
  typonerd

  @Macaanzee: uw zoon is een ziener! Jaren voor Steve jobs wist die dat al!

 • Profielfoto
  hdela

  Ik wil niets af doen aan de verdienste van de iPhone, maar in het artikel wordt het revolutionaire toch ietwat uitgerokken. Er waren wel degelijk gsm’s met een touchscreen, een van de populairste en gebruiksvriendelijkste was bijvoorbeeld de
  Sony Ericsson P800
  uit 2002, en eigenlijk zelfs deze Ericsson R380 uit 2000! Zwartwitschermpje, en met een antenne, maar zoals je kan zien op de de foto’s kon je er ook mee emailen.
  Dus de iPhone kwam er minstens 7 jaar na de eerste gsm met touchscreen. Ze deden het meteen wel zeer goed, maar we hebben er in die tijd ook wel heel erg lang op moeten wachten.