Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 januari 2015
Leestijd: 2 minuten

Introductie iPhone precies 8 jaar geleden

Het is moeilijk voor te stellen dat we in 2007 nog allemaal op het toetsenbord van onze Nokia N95 of Palm Treo typten. Inmiddels zijn telefoons met touch­screen gemeengoed. Toch begon het 8 jaar geleden, op 9 januari 2007.

Apple ontketende een revolutie met een telefoon zonder toetsenbord, maar met groot touchscreen. Steve Jobs introduceerde de iPhone met de legendarische woorden: “An iPod, a phone, an internet communicator. An iPod, a phone, are you getting it…. these are NOT three separate devices!”

Vijf jaar vooruit

Volgens Jobs liep Apple hiermee minimaal vijf jaar voor op iedere andere telefoon. De eerste iPhone had een 3,5-inch scherm met een resolutie van 320 bij 480, geen 3G-ondersteuning en kwam met 4- of 8GB opslagcapaciteit. De manier van bedienen en de interface waren destijds nog niet eerder toegepast.

Drie populaire telefoons in 2007.

De demo: Een wonder dat het werkte

Wat we tijdens de demo zagen, was een perfect werkende iPhone. Alle functies die Jobs liet zien, werkten perfect. Maar achter de schermen was het zweten geblazen. De iPhone was nog lang niet af en erg instabiel. Zolang alle handelingen maar in de juiste volgorde uitgevoerd werden, ging het goed.

In 2013 konden we in The New York Times lezen dat de telefoon nog geen volledig filmpje of liedje af kon spelen, alleen een stukje. Als je een e-mail verstuurde en daarna ging surfen ging het goed, maar het in omgekeerde volgorde doen leidde tot een totale crash.

Niet iedereen geloofde in de iPhone

Het zou nog tot juni duren voordat de iPhone te koop was. Het apparaat kreeg gemengde reviews, vooral de prijs van 599 dollar met een tweejarig contract en het gebrek aan 3G waren kritiekpunten.

Toenmalig Microsoft-CEO Steve Ballmer geloofde er niet zo in. De telefoon had niet eens een toetsenbord. Bovendien was de iPhone veel te duur, er waren ook telefoons met Windows Mobile 6.5 voor 99 dollar.

Anno 2015

Inmiddels is de iPhone het belangrijkste product van Apple. In het meest recente kwartaal zorgden de iPhone 6 en iPhone 6 Plus voor een recordverkoop van maar liefst 39,2 miljoen iPhones. Het leeuwendeel van Apple’s winst is het gevolg van de iPhone.

Ook na 2015 zal de iPhone een belangrijk apparaat blijven. De Apple Watch wordt er door aangestuurd en met recente ontwikkelingen als HealthKit en HomeKit wordt de iPhone een steeds grotere spin in het Apple-web.

Fijne verjaardag iPhone! Waar zouden we over nog eens 8 jaar staan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Introductie iPhone precies 8 jaar geleden
Sluiten