Gerucht: iPad Pro krijgt optionele stylus

26 reacties

Hoewel de afgelopen weken vooral in het teken stonden van de 12-inch MacBook Air, zit ook de grotere ‘iPad Pro’ nog in het vat. Volgens de doorgaans goed ingelichte Ming-Chi Kuo van KGI Securities wordt de grote iPad Apple’s eerste tablet met een stylus.

Volgens Kuo gaat het om een stylus die als accessoire verkrijgbaar is. Op deze manier zou Apple kunnen aftasten of er behoefte aan een stylus is zonder de prijs van de iPad te laten oplopen. En geavanceerde stylus met gyroscoop, accelerometer en 3D-handschriftherkenning wordt later verwacht.

De analist stelt dat een stylus op een groot schermoppervlak een betere gebruikservaring dan een toetsenbord en muis biedt. Zo wordt precieze input en feedback door middel van trilsignalen mogelijk. Apple heeft talloze patenten die het gebruik van een stylus beschrijven. Buiten deze patenten haalt de analist geen bron aan.

Apple's patentaanvraag voor een 'iPen'.
Apple’s patentaanvraag voor een ‘iPen’.

Het gebruik van een stylus bij Apple-producten is omstreden. Tijdens de introductie van de iPhone zette Steve Jobs zich fel af tegen een stylus: “Who wants a stylus?” – Fabrikanten als Adobe en Paper zetten een stylus vooral als tekenhardware in de markt.

De iPad Pro met scherm van 12-inch of zou volgens geruchten later dit jaar uitgebracht worden, mogelijk tijdens WWDC. De tablet zou een 12,2-inch scherm hebben en beschikken over stereospeakers. Door de snelle 64-bits processor moeten applicaties van desktopniveau werkelijkheid worden.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Q (Steve Jobs): Who wants a stylus?
  A (Me): Nobody!

 • Profielfoto
  Robertkettelerij

  ik ben wel benieuwd of dit werkelijkheid gaat worden en of onze Steve dit wel gewild zou willen hebben, haha nee flauw maar … eerst maar eens geduldig op de Smartwatch van Apple wachten wanneer hij werkelijk bij ons in de schappen zou liggen. Geduld is een schone zaak!

 • Profielfoto
  McNismo

  Hier de eerste order!
  Ik heb hier ZEKER interrese in.

 • Profielfoto
  Humain

  Dit is gewoon erg vakspecifiek gericht. ik WIL een grotere ipad met stylus.
  Vraag het elke pro fotograaf, editor, enz en ze hebben een Wacom op het bureau liggen. Ik kan veel sneller werken met stylus omdat je veel minder massa hoeft te verplaatsen icm het drukgevoelige systeem waardoor je niet steeds je brush hoeft te vergroten en verkleinen.

  Als ik vanaf een shoot terugvlieg naar Nederland zou ik het liefst op een grote tablet door m’n beelden bladeren voor eerste selectie en dergelijk. En soms wil je uit je kantoor op een andere plek met een andere vibe werken. Dan wil ik geen macbook + wacom mee nemen en lijkt me een ipad met stylus top!

  I want one!

 • Profielfoto
  Ericboogieman

  Maak een combi met je nieuwe horloge zodat die bewegingen kan opvangen die op je iPad dan een waarde veranderd. Wellicht verkoop je er dan nog een paar…

 • Profielfoto
  MrHammond

  Als optionele accesoire: super zou ik zeggen! Alles altijd met een stylus moeten doen, zoals op de eerste touchscreen devices is inderdaad niet zo handig, maar voor het fijnere tekenwerk is het echt wel beter! Super wanneer je dan over beide kunt beschikken!

 • Profielfoto
  ro_me

  Afgekeken van Samsung! Die hebben al jaren een stylus bij bv de Note.

 • Profielfoto
  Humain

  Samsung afgekeken van Wacom!!! die hebben al jaaaaaren een stylus op een beeldscherm…..

  Vuk it of het afgekeken is, het gaat er om hoe ik er mee kan werken.

 • Profielfoto
  Maced.2

  Who wants a stylus? jak:razz:

 • Profielfoto
  zulu

  Het werkt toch ook zonder stylus? Dus ik snap het probleem niet. Mocht het voor bepaalde doelgroepen beter werken dan is het toch alleen maar goed?
  Ik zou een iPad met OSX wel fijn vinden, iOS blijft toch te beperkt.

 • Profielfoto
  Afroman

  http://www.wacom.com/en-gb/announcements/cintiq-companion-2

  Zie hier waar Apple heeft afgekeken.

  Maar ik ben wek blij met deze ontwikkeling. Ik ben ook van plan een Bluetooth stylus te kopen van wacom voor mijn iPad. Icm met goede apps en het retina scherm en snelle cpu/gpu is het echt een goede tool voor bij je Mac.

 • Profielfoto
  polansky

  @Humain

  Helemaal niet afgekeken van Wacom.
  Samsung heeft gewoon een belang in Wacom gekocht.

  Al een aantal jaar geleden overigens:

  http://www.engadget.com/2013/01/31/samsung-buys-five-percent-stake-in-stylus-maker-wacom-strikes-m/

 • Profielfoto
  Humain

  Ook mooi:)

  Bedoel alleen maar dat er vaak een ander eerder was en dat ro_me niet zo moest schreeuwen:)

 • Profielfoto
  ro_me

  Ook mooi:)

  Bedoel alleen maar dat er vaak een ander eerder was en dat ro_me niet zo moest schreeuwen:)

  Dat Apple zelf maar moeite gaat stoppen in ontwikkeling! Een ander zijn succes kopiëren is zo laf! Ik hoop dat de CEO van Samsung Apple nou helemaal kapot gaat maken, omdat dit een gestolen product is!

 • Profielfoto
  donut

  Wel eens van de Apple Newton gehoord? 1993

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Apple_Newton

  Neemt niet weg dat het immer innoverende Apple vooral goed is in het combineren van bestaande technologie tot een zinvol product. ( dat gaat overigens fout bij de apple watch)

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  ^ En als je de Newton niet mee telt, is er nog Palm …

 • Profielfoto
  knekkie

  Een pen met een camera, een gyroscoop, eigen geheugen en drukgevoelig… tot zo ver slechts een andere manier om te doen wat een pen op N-trig en Wacom technologie ook kan.

  Maar als deze pen specifiek hoort bij de zogenaamde iPad PRO en het apparaat ook nog eens uitermate geschikt gaat zijn voor grafische (Pro) doeleinden zoals een Wacom Companion 2 of Surface Pro dat nu zijn dan verheug ik mij nu al op de aankondiging van dit apparaat.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Apple had ervaring met stylus bij de Newton in de jaren 90. Stylus is voor pro-gebruik, zie fabrikant Wacom (wordt niet genoemd hierboven). Dus stylus met iPad Pro is logisch, ook voor Steve Jobs denk ik.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  5-10 jaar en we zijn van die muis af, en hopelijk weer aan het schrijven met automatische schriftherkenning. Zie ook weer de Newton, maar toen was er nog niet genoeg processor power en geen WiFi…

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd naar de marketing spin die Apple geeft aan de uitspraak dat je gefaad hebt als je een stylus nodig hebt.

  Dat sloeg op de interface van computers en smartphones uit die tijd heb ik mij laten vertellen. Wie weet heeft Apple in stilte gewerkt aan een Touch interface voor Mac OSX als het een stylus voor een iPad PRO gaat. (er van uit gaande dat er geen iOS op een pro device draait)

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Sorry, Wacom, Newton worden niet genoemd in artikel maar wel in de reacties zie ik nu

 • Profielfoto
  4GTL

  Stylus kan handig zijn. Voor mijn werk gebruik ik een pansonic toughpad, zo een outdoor toestel. in slecht weer en modderige omstandigheden en vrieskou is met je vingers op het scherm typen echt niet handig.

  Bij mooi weer bedien ik het toestel dan weer met mijn vingers.

  Ander handig punt van een stylus is dat je gemakkelijk een schets van iets kan tekenen.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Vandaag mijn 53 pencil besteld bij Apple…..vreemd!

 • Profielfoto
  Humain

  Ook mooi:)

  Bedoel alleen maar dat er vaak een ander eerder was en dat ro_me niet zo moest schreeuwen:)

  Dat Apple zelf maar moeite gaat stoppen in ontwikkeling! Een ander zijn succes kopiëren is zo laf! Ik hoop dat de CEO van Samsung Apple nou helemaal kapot gaat maken, omdat dit een gestolen product is!

  Best wel heftig, vind je zelf ook niet?

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Waarom in hemels naam een stylus als je veel moet schriven koop dan een macbook air ofzo maar alstjeblieft geen cheapy Samsung looking stylus.

 • Profielfoto
  Humain

  Waarom in hemels naam een stylus als je veel moet schriven koop dan een macbook air ofzo maar alstjeblieft geen cheapy Samsung looking stylus.

  Uhhh de stylus wordt meestal gebruikt door ons fotografen en grafisch ontwerpers vanwegen drukgevoeligheid, brushsize en dergelijke…
  Lees jezelf even in waarom Wacom zo hip is;)