Facebook overweegt alsnog advertenties in WhatsApp

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Eind vorig jaar zei Facebook-CEO Mark Zuckerberg vooralsnog geen plannen te hebben om aan WhatsApp te verdienen, maar dat is nu voorbij. Het bedrijf onderzoekt de opties voor advertenties of gesponsorde content in de chat-app aan te bieden.

Facebook Messenger zal als proeftuin voor verdienmodellen gaan dienen, waarna sommige delen ook hun weg naar WhatsApp zullen vinden. Dit zei topman David Marcus in een interview met WSJ. Hij benadrukte wel dat het niet de bedoeling is de gebruiker te overladen met ads en content.

Inspiratie voor verdienmodellen komt mogelijk uit Azië, daar verkopen chat-apps als Line en WeChat succesvol stickers en kunnen consumenten direct gepromote producten aanschaffen. Het is niet duidelijk wanneer de experimenten met advertenties en extra content starten.

WeChat verkocht samen met Xiaomi al eens telefoons via hun chat-app.
WeChat verkocht samen met Xiaomi al eens telefoons via hun chat-app.

Voormalig WhatsApp-CEO Jan Koum was tegenstander van advertenties en schreef in 2012 een blogpost over waarom WhatsApp geen advertenties verkoopt. Officieel moet 99 cent per jaar betaald worden voor het gebruik van de app, maar early adopters hebben levenslang gratis gebruik gekregen.

Facebook kocht WhatsApp begin 2014 voor 18 miljard dollar. Met 9,4 miljoen actieve gebruikers is WhatsApp de populairste chat-app van Nederland. Wereldwijd heeft de chat-app 700 miljoen gebruikers.

Via: Wall Street Journal

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  bonoman

  Bye bye Whatsapp!!

 • Profielfoto
  Ansems

  Eerst betalen voor whatsapp en daarna gaan ze advertenties doen.. Lekker is dat!

 • Profielfoto
  Maced.2

  Bye bye Whatsapp…Hello Telegram:grin:

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Promisses, promisses…:shock:

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik heb destijds betaald voor een reclamevrije app. Als ze dat ‘contract’ nu verbreken, dan verwijder ik de app. Ik heb geen zin om nog eens te betalen om reclamevrij te sturen.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Komt tijd, komt raad.

  Snap overigens niet waarom zoveel mensen nog WhatsApp hebben, het was toch allang verwijderd na de overname door Facebook? Ahum.:evil:

 • Profielfoto
  Rickje

  @Sunkeeper

  Omdat wij hier nog wel een beetje de technologische ontwikkeling volgen. De meeste anderen doen dat niet en die beschikken niet over andere chatapps, waardoor Whatsapp toch nog nodig is…

 • Profielfoto
  pannekoek

  WatSlap, je kunt alleen maar hopen dat dit voor nieuwe, en gratis accounts zal gelden. En dat ze bestaande accounts en nieuwe betalende gebruikers ontzien van deze ellende. Het hebben van die keuzemogelijkheid lijkt me een positieve ontwikkeling.

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Ik denk die automatischsche updates maar uitzet. Dan stop ik met updaten van whatzapp

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Als er geen desktop app komt voor WhatsApp en er komen ook nog advertenties in beeld dan denk ik dat heel veel mensen vrij makkelijk overstappen naar een alternatief. Ik gooi WhatsApp vrij makkelijk weg als het moet, ik gebruik het maar voor een paar contacten. Maar mensen die via WhatsApp met tientallen anderen in hun contactlijst willen chatten zullen minder snel WhatsApp vaarwel zeggen.

  Ik ben benieuwd!

 • Profielfoto
  ro_me

  Whatsapp is helemaal niet nodig, heb nog nooit mee gemaakt dat iemand zei dat ie me niet kon bereiken omdat ik geen whatsapp heb. Als mensen je willen bereiken kunnen ze toch sms’en a 0.06 ct per bericht.

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Whatsapp is helemaal niet nodig, heb nog nooit mee gemaakt dat iemand zei dat ie me niet kon bereiken omdat ik geen whatsapp heb. Als mensen je willen bereiken kunnen ze toch sms’en a 0.06 ct per bericht.

  Uitvoerig chatten incl. groeps-chat, foto’s en filmpjes versturen is via sms toch een stuk lastiger hoor, zoniet onmogelijk. En kostbaarder. Het gaat niet alleen om de bereikbaarheid, een goed chatprogramma is gewoon verdomd handig.

 • Profielfoto
  SvS

  Telegram en iMessage zijn toch ook prima, André? En zo zijn er meer chatclients. Wat ik niet begrijp is dat er zoveel mensen FB Messenger app blijven gebruiken. Maar goed, ik als anti-WA, maar die noodgedwongen blijft gebruiken (naast mij veel die zelfde denken) zie dit als een goed begin. Ga zo door, FB.

 • Profielfoto
  gipsman

  Social media die heer&meester zijn, worden op de duur “incontournable”.
  Het gaat immers maar om 1 of 2 euros voor de consumer. Een nieuwe chatapp moet dus héél veel beter zijn dan whatsapp om héél veel gebruikers snel binnen te halen. Zelfs op pc/mac aanwezig zijn en meer privacy bieden zoals Telegram bv. is… niet genoeg.

 • Profielfoto
  gipsman

  iMessage: OK, maar te weinig mac gebruikers
  Telegram: OK, maar vage Russische connectie en toch iets minder features
  Path: OK, maar daat zit niemand en extra app nodig
  ello: elitair…invitatie nodig
  google+: google-mail en hangouts nodig en google ook niet te vetrouwen!?
  etc.

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Telegram en iMessage zijn toch ook prima, André? En zo zijn er meer chatclients. Wat ik niet begrijp is dat er zoveel mensen FB Messenger app blijven gebruiken. Maar goed, ik als anti-WA, maar die noodgedwongen blijft gebruiken (naast mij veel die zelfde denken) zie dit als een goed begin. Ga zo door, FB.

  Ja hoor, Telegram is ook in orde, ik ken alleen nog niet zoveel mensen in mijn contactlijst die het gebruiken. Ik ga WhatsApp ook niet ophemelen, ik vind het alleen nogal kort door de bocht om te zeggen dat sms ook volstaat.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Whatsapp gebruik ik nu nog steeds maar als er reclame in verschijnt dan is het bye bye Whatsapp. Zo snel als ik destijds installeerde, nog sneller is het verwijderd. Maar goed, ik wacht eerst af wat de ontwikkelingen zijn. Verder is het gewoon een feit dat Mark Suckerberg, nou eenmaal een onbetrouwbaar figuur is, hij denkt in de term van, samen voor ons eigen en, laat de rest de rambam krijgen.

 • Profielfoto
  SvS

  Johannes hoe bedoel je iets minder features in telegram? Ik vind die niet?
  Dat er aardig wat contacten ontbreken in telegram lijst, dat is wel een feit, dat klopt.. Maar goed ik ben ook zo weg zodra er reclame in WA verschijnt. Dan maar minder bereikbaar. Ik denk niet dat dat gebeurt, FB is niet dom… Denk dus dat ze geld willen verdienen door die stickers te verkopen aan domme, naïeve (pre)tieners.

 • Profielfoto
  gipsman

  @SvS
  Het verschil is inderdaad klein, maar ik denk dat je in Telegram niet zomaar foto’s & en video’s heen en weer kan sturen en/of ophalen uit iPhoto om te verzenden.
  Miscchien kan het nu wel ?

 • Profielfoto
  SvS

  Kon al vanaf t begin, Johannes

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Geweldig, in de negatieve vorm dan……
  Zal niet slim zijn denk ik en Telegram lacht in zijn vuistje.
  1 jaar gelden ± heb ik Whatsapp er van af gegooid en ik mis er niks aan.
  Ik gebruik nu Telegram en dat werkt perfect zo, wat ook geweldig is dat Telegram een desktop app heeft, heerlijk, lekker op het toetsenbord beuken:cool:

 • Profielfoto
  SvS

  @Pivni Hoe zit het dan met jouw contacten die jou moeten ‘missen’ en de groepsapps waarvan je eigenlijk niks wilt missen?

 • Profielfoto
  Barry Heutinck

  Het moet er eerst komen zodat mensen het ervaren. Als blijkt teveel ads / reclame stappen ze over. Als ik zie hoeveel contacten al telegram hebben. Een nieuwe groepchat is zo gemaakt.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Daarom gebruik Ik LINE messenger