Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 januari 2015

Facebook-app laadt foto’s sneller, zuiniger

Facebook heeft op de achtergrond een aantal wijziging in zijn app voor iPhone en iPad aangebracht. Deze zorgen ervoor dat foto’s sneller laden en de app zuiniger met data en accu is. Het sociale netwerk is overgestapt op een nieuwe compressiemethode.

Op het Facebook Code-blog wordt uitgelegd dat Facebook is afgestapt van het traditionele JPEG-formaat voor afbeeldingen. Het sociale netwerk gebruikt nu PJPEG (Progressive JPEG) en weet daarmee 10 procent minder data te gebruiken terwijl foto’s 15 procent sneller geladen worden.

(Klik/tap voor groter en details)

Voorheen moest van iedere foto een kleine en grote versie geladen worden. Door het gebruik van PJPEG is maar één versie met een andere rendering nodig. Met een feed vol foto’s scheelt dat al snel een hoop.

Het werk zo: In je timeline zie je eerst de gedeeltelijk geladen versie (preview scan) die nog pixelig is. Omdat het maar een kleine foto is, valt dat amper op. Als je de foto gaat bekijken of openen is de ‘good’ of ‘final scan’ geladen.

iOS ondersteunt dit formaat standaard niet in apps, dus heeft Facebook zijn eigen implementatie gemaakt. Die is nu live. Merk jij verschil?

Reageer op artikel:
Facebook-app laadt foto’s sneller, zuiniger
Sluiten