Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 3 januari 2015

Duet maakt iPad nuttig naast MacBook Air

Bezit je net als ik een 11″ MacBook Air én een iPad, dan zul je waarschijnlijk dit gevoel herkennen: “welke van de twee zal ik vandaag eens meenemen?” Qua grootte, gewicht en zakelijke functionaliteit zit er namelijk helemaal niet zo heel veel verschil tussen.

Het recent gelanceerde Duet brengt hier verandering in en zorgt ervoor dat je ze in het vervolg allebei meeneemt. Duet breidt namelijk het kleine MacBook-scherm uit met het scherm van je iPad. Niet via een fragiele en trage Wi-Fi- of Bluetooth-connectie, maar gewoon via de Lighting of 30-pins usb-kabel.

En het moet gezegd, het werkt als een tierelier. Volgens de makers komt dat mede omdat ze zelf als ontwikkelaar bij Apple hebben gewerkt. Weten zij iets wat andere ontwikkelaars niet weten? Het feit is wel dat de iOS app die vereist is keurig het goedkeuringsproces van Apple is doorgekomen.

Landscape of portrait. Het maakt Duet niet uit.

Naast dat de kabel snel is, zorgt deze er ook voor dat je iPad niet leegloopt tijdens gebruik. Het extra scherm is aanraakgevoelig, waardoor je je Mac op je iPad met je vingers kunt besturen: één vinger voor tab, twee vingers voor scroll. De vinger-twister-truuks van het trackpad, waarmee je Mission Control, Expose en Launchpad kunt starten, snapt het iPadscherm (nog) niet. Wanneer je een tijdje je Mac via het scherm bepotelt, snap je waarom Apple geen touchscreen op de MacBook of iMac monteert. iOS is een stuk beter met vingers.

Duet draait op alle iPads en iPhones met iOS 5.1.1 7.0 of nieuwer en op alle Macs vanaf OS X 10.9 Mavericks. Voor iets oudere iPads kun je om energie en de processor te sparen de refresh rate halveren en retina-ondersteuning uitzetten.

Om Duet te kunnen gebruiken heb je een gratis helper-app nodig die een extra video-driver op je Mac installeert. Daarnaast moet je de 14 euro kostende Duet App installeren op je iPad. Installeer ze allebei, verbind je iPad met je Mac via de USB-kabel en start de Duet-app. That’s all there is to it…

[UPDATE] Alhoewel, zoals de reacties onder dit artikel bewijzen werkt het niet bij iedereen feilloos. In tegenstelling tot de informatie in de App Store geeft de FAQ van Duet Display aan dat Duet momenteel vanaf iOS 7 werkt. Mocht het bij jou tegenvallen, de App Store geeft tegenwoordig binnen 14 dagen je geld terug. No questions asked.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duet maakt iPad nuttig naast MacBook Air
Sluiten