BlackBerry wil wettelijke app-neutraliteit, iMessage voor iedereen!

28 reacties

Naast netneutraliteit wil BlackBerry-topman John Chen ook een wettelijke app-neutraliteit. Hij pleit daarvoor in een open brief aan het Amerikaanse congres. De CEO stoort zich aan het feit dat veel populaire apps/diensten alleen voor iOS en Android beschikbaar zijn.

Volgens Chen worden BlackBerry-gebruikers gediscrimineerd omdat niet alle diensten en apps voor hen toegankelijk zijn. Als concrete voorbeelden noemt hij iMessage dat als dienst alleen tussen Apple-apparaten werkt en Netflix dat wel apps voor iOS en Android, maar niet voor BlackBerry heeft.

De CEO haalt daarbij aan dat Blackberry wel apps voor iOS en Android maakt, maar dat Apple en Google geen moeite doen om hun diensten op Blackberry-toestellen te laten werken. Hij noemt dat dezelfde discriminerende praktijken als internetproviders die bepaalde diensten willen afknijpen.

Alle mobiele internetgebruikers moeten toegang krijgen tot dezelfde apps en content. Ontwikkelaars zou moeten worden verboden om gebruikers op basis van hun besturingssysteem uit te sluiten.

Wat de BlackBerry-topman lijkt te vergeten is dat er een verschil is tussen het gelijk behandelen van dataverkeer en het dwingen van content-makers om content te maken. BlackBerry krijgt net als iedere smartphone gelijke toegang tot het internet en daarmee is het wettelijk gezien klaar. McDonald’s kan ook niet verplicht worden om Hamburgers voor Burger King te bakken.

Het is vervelend voor BlackBerry-gebruikers dat ze geen toegang hebben tot Netflix, maar dat lost BlackBerry alleen zelf op door een telefoon te maken die zo in trek is dat content-makers er niet omheen kunnen. Werk aan de winkel.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  LT Barclay

  Stuiptrekking van een fabrikant die al het mogelijke wil proberen om te overleven.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  BlackBerry-gebruikers? Wie?

 • Profielfoto
  Lars34

  Hoewel niemand natuurlijk meer een BlackBerry gebruikt, vind ik het wel een mooi idee. Iedereen kan kiezen welke app hij/zij gebruikt om het bericht te versturen of te ontvangen en het werkt allemaal samen. Moeilijk om af te dwingen, maar wel een interessant idee.

 • Profielfoto
  Usain

  He Raymon, wij Blackberry gebruikers hebben wel toegang tot netflix..

 • Profielfoto
  sunapple

  Die ene Blackberry gebruiker (@Usain) moet gewoon niet zo zeuren en een iPhone kopen als hij brede ondersteuning wil.

 • Profielfoto
  Usain

  @sunapple die onwetende mensen moeten eens stoppen met oordelen voordat ze een Blackberry in hun handen hebben gehad. Ik heb toegang tot werkelijk elke Android app die niet van Google afhankelijk is.. (Google Maps en Gmail etc.) En als ik wel Google Maps op mijn Blackberry wil is er een simpel programmaatje die de Google afhankelijkheid eruit sloopt, maar dan moet je dus even achter een pc gaan zitten.

 • Profielfoto
  SvS

  iMessage mag best voor android/wp/bbp gemaakt worden. Boeie, waarom Apple dat niet doet, begrijp ik niet goed.

 • Profielfoto
  Xcode

  @Usain
  Je kunt wel over onwetende mensen spreken, maar de CEO John Chen claimt zelf dat Netflix niet beschikbaar is op het BlackBerry platform (in de vorm van een native app).

  Daarbij komt dat ik het niet met hem eens ben, het is namelijk in het voordeel van Netflix om hun app beschikbaar te maken op zoveel mogelijk platformen, dus er is blijkbaar een goede reden om niet een app voor het BlackBerry platform te ontwikkelen. Apple heeft zorgvuldig nagedacht over de beschikbaarheid van iMessage op andere platformen en een keuze gemaakt, hierdoor zijn multi-platform apps zoals WhatsApp in Europa zo populair. Dus nog een argument waarom de heer Chen geen gelijk heeft. Maargoed, ik zou als CEO van BlackBerry waarschijnlijk hetzelfde zeggen.

 • Profielfoto
  FotoDirk

  Best raar dat hij iMessage aanhaalt want BBM is pas sinds 2013 beschikbaar voor iOS. Dus als Apple er dan ook 10 jaar mag overdoen dan komt het misschien nog wel in orde in 2018.

  De reden dat Apple dat niet doet is omdat het geld kost. De dienst is voor ons gratis maar de servers die Apple nodig heeft om die messages af te handelen zijn dat niet. Bij BBM moet je als bedrijf ook een server kopen en access huren bij je netwerk provider, dus BB kan ook aan hun messenger geld verdienen zonder de toestellen. Apple verdient geen geld aan Android of andere gebruikers en dus daarom bieden ze hen geen gratis dienst aan.

  Google doet dat wel maar die verdienen niet aan de hardware, die verdienen aan de reclame die ze efficiënter naar jou kunnen sturen als je hun diensten gebruikt.

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Nou sorry hoor BlackBerry, maar ik stoor me er niet aan! En waarom zou Netflix bijvoorbeeld een app ontwikkelen voor BlackBerry als er slecht een handjevol klanten een BlackBerry toestel gebruikt. Misschien kan BlackBerry zich beter afvragen waarom ze zelf geen Android gebruiken…

 • Profielfoto
  Usain

  @Xcode ik ben het ook niet eens met Chen. Om het eerst mogelijk te maken omAndroid apps te draaien en vervolgens gaan huilen dat erweinig native apps zijn is een beetje krom.

 • Profielfoto
  Usain

  @Dnibbeling: Andriod runtime op BB10 is zo goed dat jij het verschil niet merkt tussen een native app en een app die in een simulatie draait.

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  Een ontwikkelaar moet toch zelf weten voor welke platform hij/zij het maakt?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat een zieltogend bedrijf als Blackberry met een marktaandeel van hooguit een paar procent of minder nu ineens via de wet wil afdwingen dat apps ook voor hun toestellen bruikbaar moeten zijn. Dat is echt de omgekeerde wereld!
  Toen ze populair waren, was het juist Blackberry die een eigen messenger had, die alleen voor Blackberry toegankelijk was en waarmee tieners een poot werd uitgerukt met een speciaal Blackberry Messenger abonnement, waarvoor ze alleen al voor het gebruik van die messenger elke maand 15 euro moesten betalen – naast de andere kosten voor bellen en data! Later werd dat bedrag door providers verlaagt naar 5 euro, maar volstrekt overbodig omdat je toen allang het gratis WhatsApp had en allerlei andere gratis chatapps. Ze hebben dus geen enkel recht van spreken.

  Overigens staat het iedereen vrij om wat dan ook te maken.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Alhoewel ik het graag zo zou zien dat als een app in zowel bv. Google Play en de Apple App Store beschikbaar is, dat ik deze van het ene account naar het andere zou kunnen overzetten zonder opnieuw voor die app te betalen. Dat zou switchen een stuk makkelijker en goedkoper maken, alhoewel er natuurlijk wat haken en ogen aan zitten.

  Wat Chen wil is natuurlijk gewoon absurd. Een developer moet zelf kunnen kiezen voor welk platform hij programmeert. Hoe meer platformen hoe beter, dat natuurlijk wel. Volgens mij snapt deze man ook helemaal niet wat er allemaal achter een app schuilt. Zo moet de developer misschien een andere programmeertaal leren, een andere IDE leren kennen, nieuwe of anders geïmplementeerde features programmeren… Ga zo maar door. Je bent zowat een half jaar bezig alvorens je een 1.1 versie van je app kan uitbrengen zo. Die eenmansoftwaremakers kunnen zo wel stoppen met aan hun eigen app werken en een heel team inhuren.

  BB10 is een erg fijn systeem, dat wel. Trackballs, menu toetsen en kleine hardware toetsenbordjes mis ik toch wel, alhoewel ik die functies eigenlijk alleen maar op Windows Mobile telefoons heb gebruikt. Heb korte tijd een Torch 9800 gehad, maar dat werkte voor geen meter (was nog BBOS6). Het enigste BlackBerry apparaat wat ik nu heb is een Playbook, en die loopt als een tierelier. APKs naar BARs omzetten en die sideloaden gaat heel gemakkelijk, net als Usain zegt.

 • Profielfoto
  sunapple

  @Usain, Ik wist dat Android apps erop konden draaien, maar bij ondersteuning dacht ik meer aan native apps die gewoon snel uitkomen. Iets wat je op Windows Phone op het moment ook maar weinig hebt. Ik vind het feit dat je ports hebt en hier en daar wat kan hacken geen ondersteuning.

  Maar hé, ik bedoelde het niet zo serieus. Jij mag best een Blackberry hebben en daar blij mee zijn. Maar zoals het artikel zegt; Blackberry is gewoon niet groot genoeg om te kunnen eisen dat iedereen zomaar voor ze gaat schrijven.

  Voor mij is een telefoon echter voornamelijk voor apps en daarvoor moet je op iOS zijn. Ik heb al vijf jaar lang goede native apps en dat gaat voorlopig niet verdwijnen.

 • Profielfoto
  iPadminiRemco

  Dus app ontwikkelaars moeten in 2016 apps schrijven voor 6 verschillende OS want Firefox komt met een eigen Os Samsung kwam als ik mij niet vergis met een eigen os ze hadden dit ook al op de samsungwave reeks IOS , Windows 10 mobile BB10 en hoe de Os van Nokia noemt weet in niet maar begin maar is met schrijven ‘onbegonnen werk’

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Dat is nooit anders geweest hoor, Remco. Echter kiezen ontwikkelaars (vooraal de eensmans dingen) er stomweg voor om alleen voor Android en iOS te schrijven. Dat is wel de maximale markt meteen dan.

  Vroeger was er ook Symbian, Android, iPhone OS (toen dat nog zo heette), Windows Mobile, Windows Phone 7, webOS, Bada, BlackBerry OS, Meego, Maemo, Palm OS en S60.

  Nu heb je Android, iOS, Windows Phone 8, Firefox OS, Tizen, BB10, Sailfish en Ubuntu Touch.

  Alleen heb je nu minder te maken met alles wat niet iOS of Android is. Eigenlijk vind ik dat jammer, die diversiteit was altijd leuk.

 • Profielfoto
  Svb1997

  Dit is wel concurrentie, net als dat osx minder games heeft heeft blackberry minder apps. Hier kan je een toestel voor uitkiezen. Blackberry heeft weer andere voordelen. Maar het is logisch dat apple IMessage niet gaat delen daar hebben we andere diensten voor zoals Whatsapp en Facebook.

 • Profielfoto
  Aerea

  Ergens, heel erg terug naar de basis van wat ie zegt, heeft ie wel een punt. Maar zijn wens is natuurlijk compleet absurd. Laat elk bedrijf lekker zelf bepalen met welke bedrijven (dus ook diensten of producten van die bedrijven) ze wel of niet in zee willen gaan.

  Hij legt het probleem van zijn bedrijf nu bij andere bedrijven. Naast dat dat gewoon een beetje kansloos en sneu is wat ie zegt, is het ook raar om dat als topman van zo’n bedrijf te zeggen.

  Maar het idee dat elk platform andere apps heeft en het dus moeilijk is voor concurrenten van Apple (iOS) en Google (Android) iets te bieden is natuurlijk wel iets voor te zeggen. Het is niet alsof het internet nu per platform andere websites toont.

  Wellicht moet de beste man er dan voor zorgen dat er één App Store komt voor alle platformen en een (handige) manier om apps op meerdere platformen te laten draaien en wellicht kan ie daar zelfs nog heel rijk mee worden.

 • Profielfoto
  defores

  “@sunapple die onwetende mensen moeten eens stoppen met oordelen voordat ze een Blackberry in hun handen hebben gehad. Ik heb toegang tot werkelijk elke Android app die niet van Google afhankelijk is.. (Google Maps en Gmail etc.) En als ik wel Google Maps op mijn Blackberry wil is er een simpel programmaatje die de Google afhankelijkheid eruit sloopt, maar dan moet je dus even achter een pc gaan zitten.”

  Hoe kom je daarbij? elke Android App is van google afhankelijk, ze gebruiken namelijk de frameworks van google.

  Ik heb een playbook gehad, dat was gewoon goedkope rommel.
  BB heeft niks te eigen, ze hebben alleen zichzelf te verliezen door dit soort boodschappen te verkondigen.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik kan me herinneren dat wij, Mac gebruikers, veel herrie schopten toen de belastingdienst zijn diensten niet aanbood op een mac-vriendelijke manier.
  De man heeft een punt. Als de belangrijkste apps voor twee platforms beschikbaar zijn, kunnen de andere platforms het schudden. En dat houdt innovatie tegen.

 • Profielfoto
  defores

  @Ziegler,
  Dat is compleet wat anders, dat is een overheids instantie die van zijn burgers praktisch eist je de boel digitaal indient.

  BB is commercieel, die kan niet eisen van ontwikkelaars dat men voor BB moet ontwikkelen. Dat kost allemaal geld en waarom zou je als ontwikkelaar dat willen wanneer OSX/iOS je core business is? Op onnodig kosten jagen terwijl BB degene is die niet op tijd geanticipeerd heeft op markt verandering? Want dat mogen van mij Apple/Android/Windows ontwikkelaars eisen dat BB voor de kosten van extra personeel, opleiding/omscholing opdraait.

 • Profielfoto
  IsSidha

  vraag me wel eens af waar dit soort managers op school gezeten hebben..
  maar we hebben er al meer dan genoeg van..
  :x

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Bing…. ‘nuff said….

 • Profielfoto
  bechris60

  Haha alleen omdat bb zelf geen apps heeft. Dit is echt het raarste wat ik ooit heb gehoord. En trouwens dat er geen apps beschikbaar zijn. De consument kiest toch zelf voor een Blackberry of vergis ik me nou?!.

 • Profielfoto
  mymac

  Dus omdat het financieel onaantrekkelijk is voor devs, moet het maar worden verplicht. Had je maar mee moeten gaan in 2009…

 • Profielfoto
  Ziegler

  Straks niet zeuren als te weinig partijen de markt beheersen jongens. Dit is precies de manier waarom MS z’n machtspositie heeft verkregen: zorg er voor dat de belangrijkste software niet of slecht draait op de concurrent. Dan blijf je vanzelf alleen over.