Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 januari 2015

Belasting én winst omhoog voor Apple down under

Sinds vorig jaar wordt Apple samen met Starbucks, Fiat en andere bedrijven regelmatig aan de schandpaal genageld voor het legaal ontduiken van belasting. Het gaat hier om slim gebruik van wetten en regels in verschillende landen waardoor zo min mogelijk belasting betaald hoeft te worden. Strafbaar is het niet maar buiten doorgewinterde fiscalisten zullen weinigen er de schoonheid van inzien.

Een van de landen waar Apple via deze zogenaamde Double Dutch Sandwichmethode miljoenen minder aan belasting hoefde te betalen was Australië. Met het dichten van mazen in de wet heeft de regering down under ervoor gezorgd dat daar een einde aan kwam. Het resultaat? Apple betaalde in 2014 twee keer zoveel belasting in het land maar heeft daar weinig van gemerkt. De winst steeg desondanks namelijk met bijna 70 procent.

Apple begon in 2011 met het toepassen van een nieuwe methode om legaal belasting te ontduiken door winsten via Nederland naar Ierland weg te sluizen. Daardoor daalde de inkomsten voor de belastingdiensten in verschillende landen, waaronder Australië, dramatisch. Het bedrijf betaalde in 2013 omgerekend nog maar 25,5 miljoen euro aan belasting in het land.

Openlijke kritiek van de Australische regering en internationale druk op Ierland om te stoppen met het mogelijk maken van deze belastingmethode zorgde ervoor dat Apple de Double Dutch Sandwich opzij schoof. Het gevolg was dat in 2014 procentueel ongeveer evenveel belasting werd betaald als voor 2011, meer dan twee keer zoveel als in 2013 ervoor: 56,5 miljoen euro.

Door de nieuwe belastingregels daalde de omzet van Apple licht. Toch kwam de winst in Australië 69 procent hoger uit, op bijna 75 miljoen euro, in vergelijking met 30,8 miljoen euro in 2013. Daarvoor was niet alleen een stijging in verkopen verantwoordelijk, maar ook de stijgende waarde van de Australische ten op lichte van de Amerikaanse dollar.

Kortom, Apple bewijst dat (belasting-)nivellering toch echt een feestje kan zijn, zolang je het weet te compenseren met meer verkoop en een gunstige wisselkoers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belasting én winst omhoog voor Apple down under
Sluiten