Belasting én winst omhoog voor Apple down under

8 reacties

Sinds vorig jaar wordt Apple samen met Starbucks, Fiat en andere bedrijven regelmatig aan de schandpaal genageld voor het legaal ontduiken van belasting. Het gaat hier om slim gebruik van wetten en regels in verschillende landen waardoor zo min mogelijk belasting betaald hoeft te worden. Strafbaar is het niet maar buiten doorgewinterde fiscalisten zullen weinigen er de schoonheid van inzien.

Een van de landen waar Apple via deze zogenaamde Double Dutch Sandwichmethode miljoenen minder aan belasting hoefde te betalen was Australië. Met het dichten van mazen in de wet heeft de regering down under ervoor gezorgd dat daar een einde aan kwam. Het resultaat? Apple betaalde in 2014 twee keer zoveel belasting in het land maar heeft daar weinig van gemerkt. De winst steeg desondanks namelijk met bijna 70 procent.

Apple begon in 2011 met het toepassen van een nieuwe methode om legaal belasting te ontduiken door winsten via Nederland naar Ierland weg te sluizen. Daardoor daalde de inkomsten voor de belastingdiensten in verschillende landen, waaronder Australië, dramatisch. Het bedrijf betaalde in 2013 omgerekend nog maar 25,5 miljoen euro aan belasting in het land.

Openlijke kritiek van de Australische regering en internationale druk op Ierland om te stoppen met het mogelijk maken van deze belastingmethode zorgde ervoor dat Apple de Double Dutch Sandwich opzij schoof. Het gevolg was dat in 2014 procentueel ongeveer evenveel belasting werd betaald als voor 2011, meer dan twee keer zoveel als in 2013 ervoor: 56,5 miljoen euro.

Door de nieuwe belastingregels daalde de omzet van Apple licht. Toch kwam de winst in Australië 69 procent hoger uit, op bijna 75 miljoen euro, in vergelijking met 30,8 miljoen euro in 2013. Daarvoor was niet alleen een stijging in verkopen verantwoordelijk, maar ook de stijgende waarde van de Australische ten op lichte van de Amerikaanse dollar.

Kortom, Apple bewijst dat (belasting-)nivellering toch echt een feestje kan zijn, zolang je het weet te compenseren met meer verkoop en een gunstige wisselkoers.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Takken

  Tevens kun je als buitenlander in australie je belasting (op producten boven $300) terugkrijgen als je het land verlaat, is toch weer 10% minder

 • Profielfoto
  Naej

  Er zit een fout in dit artikel. Er staat Door de nieuwe belastingregels daalde de omzet van Apple licht. . dat is onzin. De nieuwe belastingregels gaat louter over NPAT, aan de voorkant (verkoop) zal deze maatregel geen effect hebben (of Apple moet besloten hebben minder producten te willen verkopen in Australie vanwege de nieuwe vennootschapsbelastingmaatregelen, maar dat lijkt me dan weer hoogst onwaarschijnlijk).

 • Profielfoto
  Daan van der Weele

  Het kan toch zeker dat er minder verkocht wordt doordat de prijzen stijgen als gevolg van btw verhoging?

 • Profielfoto
  maconly

  de multinationals zijn een gezwel op deze wereld , dragen nihil af waardoor het mkb het heel erg moeilijk heeft met de oneerlijke concurrentie .

  In nederland draagt het mkb 50+% af tegen een % of 4 bij de multinationals .

  hoe moeilijk kan het zijn in het “verenigde” europa om die asociale bedrijven gewoon af te laten dragen alwaar men omzet geniet.

 • Profielfoto
  Wyodor

  Uit schattingen blijkt dat de activiteiten van de 12.500 in Nederland gevestigde BFI’s, die deze geldstromen beheren en voornamelijk bestaan uit ‘brievenbusbedrijven’ en ‘papieren hoofdkwartieren’, in totaal €1,7 miljard opleveren aan directe inkomsten voor de Nederlandse staat en ongeveer 2.500 directe banen creëren in de trust en belastingadviessector.

  Bron

  Da’s € 136000 per brievenbus. Plus de inkomsten van die 2500 banen die ook belasting opleveren. Toch een hoop geld voor weinig inspanning.

 • Profielfoto
  Jm1996

  Correctie:

  ‘DOUBLE IRISH WITH A DUTCH SANDWICH’*

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Uit schattingen blijkt dat de activiteiten van de 12.500 in Nederland gevestigde BFI’s, die deze geldstromen beheren en voornamelijk bestaan uit ‘brievenbusbedrijven’ en ‘papieren hoofdkwartieren’, in totaal €1,7 miljard opleveren aan directe inkomsten voor de Nederlandse staat en ongeveer 2.500 directe banen creëren in de trust en belastingadviessector.

  Bron

  Da’s € 136000 per brievenbus. Plus de inkomsten van die 2500 banen die ook belasting opleveren. Toch een hoop geld voor weinig inspanning.

  2500 banen en wat zakgeld , en daar ben je tevreden mee ? De wereld loopt hiermee een 100voud van belastingen mis , en veel meer dan die 2500 banen…

 • Profielfoto
  Naej

  @Daan, het gaat om vennootschapsbelasting, niet om BTW.