Apps vanaf 1 februari verplicht 64-bit

21 reacties

Ontwikkelaars opgelet. Vanaf 1 februari moeten nieuwe apps verplicht 64-bit ondersteunen en gemaakt zijn met de iOS 8 SDK. Apple heeft vandaag een herinnering naar ontwikkelaars gestuurd. De eis werd kort na de release van iOS 8 aangekondigd.

De overstap naar 64-bit biedt vooral voordelen. Op moderne iOS-apparaten worden nu zowel 32- als 64-bits frameworks geladen. Als alle apps 64-bit zijn, hoeven de 32-bit elementen niet meer geladen te worden. Daardoor is meer geheugen beschikbaar en dat merk je bij bijvoorbeeld multitasken.

Dit wil niet zeggen dat oude iPhones onbruikbaar worden. Ontwikkelaars kunnen zowel 32- als 64-bit versies van een app combineren, daarna wordt automatisch de juiste versie geladen. Met de iOS 8 SDK kunnen ook apps voor iOS 6 en 7 gemaakt worden. Het is aan de ontwikkelaar zelf om de minimaal verplichte iOS-versie te bepalen.

Vanaf juni moeten ook updates voor apps 64-bit zijn, maar oude 32-bit apps die al in de App Store staan blijven gewoon beschikbaar.
iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5s-16x9
Apple introduceerde zijn eerste 64-bits iPhone in september van 2013. De A7-chip in de iPhone 5s was tot verbazing van concurrenten de eerste smartphone-chip die de nieuwe architectuur ondersteunde. Vanaf 1 februari zullen de voordelen hiervan echt merkbaar worden.

Deze apparaten hebben een 64-bit processor:

 • iPad mini 2, iPad mini 3, iPad Air, iPad Air 2
 • iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  macOS

  Is jullie applicatie ook al 64-bits?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Als je op de OMT-app doelt: Zeker. Die is gemaakt met de iOS 8 SDK en 64-bit.

 • Profielfoto
  Lucas Vissers

  Heeft de iPad mini 1 ook 64 bits?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  nee , die heeft dezelfde specs als de ipad 2

 • Profielfoto
  csteelooper

  Dacht eigenlijk dat de iPad 3 ook al 64bit was. Maar goed, dat is mijn eigen denkfout…

 • Profielfoto
  Afroman

  Die had enkel een A5x processor. Even snel als de iPad 2. Maar hij had extra grafische kracht nodig om het retina scherm aan te sturen.

  Enige 64 bit apparaten zijn de iPhone 5S, iPad Air, iPad mini 2, iPhone 6, iPhone 6 + iPad Air 2 en de iPad mini 3.Rest is gewoon 32 bit.

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  En a.u.b ook verplicht geoptimaliseerd voor de 6 en de 6 plus…

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja dat is altijd zo geweest dat het wat langer duurde. Dat was ook zo van normale resolutie naar Retina, van 3,5 inch naar 4 inch. Dat krijg je als je early adaptor bent.

 • Profielfoto
  Kees123

  Goed dat Apple dit doet, maar naar mijn mening duren de overgangen allemaal wat te lang. Op deze manier zet Apple kleine stappen, daar waar het ook grote stappen kan zetten. Google gaat met flinke stappen vooruit en dat idee heb ik het afgelopen jaar bij Apple niet gehad.

  @Afroman

  Daar heb je inderdaad gelijk in. Ik had destijds de iPhone 5 overgeslagen, dus heb nog niet eerder meegemaakt dat apps niet aangepast waren voor grotere schermgroottes. Ik heb nu de iPhone 6 Plus. Het levert wel flink in op de gebruikservaring vind ik, al die onaangepaste apps. Bovendien mogen alle apps ook best haast gaan maken met de landscape modus, dat is ook een grote reden waarom ik voor de Plus heb gekozen!

 • Profielfoto
  Lucas Vissers

  Soulshaker bedankt

 • Profielfoto
  Lucas Vissers

  Thanks

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Daar heb je inderdaad gelijk in. Ik had destijds de iPhone 5 overgeslagen, dus heb nog niet eerder meegemaakt dat apps niet aangepast waren voor grotere schermgroottes. Ik heb nu de iPhone 6 Plus. Het levert wel flink in op de gebruikservaring vind ik, al die onaangepaste apps. Bovendien mogen alle apps ook best haast gaan maken met de landscape modus, dat is ook een grote reden waarom ik voor de Plus heb gekozen!

  Exact. De geoptimaliseerde apps zijn erg fijn in gebruik en zien er fantastisch uit, maar zodra een verouderde app zoals bijv. Nu.nl, TomTom of buienradar wordt weergegeven ziet het er niet uit. Jouw opmerking over de landscape modus vind ik overigens ook volkomen terecht. Een app als spotify zou bijvoorbeeld echt fantastisch zijn in liggende modus, voornamelijk tijdens het autorijden zou dat een welkome aanvulling zijn op de huidige interface.
  Sommige apps waren er echt vlot bij (bijv. flitsmeister, imdb, scanner pro etc.), maar het overgrote deel laat erg lang op zich wachten.

 • Profielfoto
  Kees123

  @Rutger-cg

  Ik hoor wel dat het enorm lastig is voor developers om de apps aan te passen en dat er haast geen doorkomen aan is bij de review afdeling van Apple. Als dit zo is begrijp ik volkomen dat het lang duurt voor de wat kleinere appmakers.

  Echter, wat ik me dan afvraag is hoe een app als Flitsmeister er heel snel bij is met een update voor het juiste formaat en daarbij dan ook nog eens elke twee weken met updates voor bugfixes komt. Wat mij betreft kan iedereen een voorbeeld nemen aan dat beleid, zelfs grote partijen die een keer een app update voor de grotere schermformaten doorvoeren, maar vervolgens maanden inactief blijven en een heel buggy app hebben. Ik zal wel heel kritisch zijn denk ik.

 • Profielfoto
  Aerea

  Jee. Nu nog verplichte optimalisatie voor iPhone 6 en 6 Plus inderdaad!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik heb het idee dat veel apps tegenwoordig de Appstore ingegooid worden (al dan niet betaald) en er nooit weer naar om gekeken wordt.
  We zijn gaan wennen dat updates en aanpassingen er bij horen. Dat was ooit anders…

 • Profielfoto
  sanderrr

  Ik erger mij ook aan niet geoptimaliseerde apps voor de iPhone 6 (Plus). NU.nl komt in ieder geval begin februari met een update hiervoor.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dat geklaag over die grote schermen, geef de ontwikkelaars even de tijd om dingen aan te passen… Ongeduldigheid van tegenwoordig…

 • Profielfoto
  Joostglas

  Ben benieuwd wat ik er van ga merken, de 5S draait nog super snel, ook met 70 apps open

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Verplicht 64-bits betekent end of life voor de iPad mini en de iPhone 5? Da’s balen…

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  En hoe zit het met apps voor de iPhone 4S dat betekent dat Ik de 4S moet weggooien en verplicht een nieuwe iPhone moet kopen?

 • Profielfoto
  Norm

  Nee, gelukkig niet. Apple adviseert in hun mail de standaard instelling van Xcode te gebruiken en dat levert één pakketje op met zowel 32-bit als 64-bit code. 32-bit verdwijnt dus niet helemaal, maar mag niet meer zonder 64-bit erbij worden aangeboden. Dus geen zorgen!