Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 januari 2015

Apple’s Q1 2015 kwartaalcijfers; dit verwachten de experts

Om 23 uur vanavond maakt Apple de cijfers bekend over het afgelopen kwartaal, de meest winstgevende drie maanden van het jaar vanwege de feestdagen. Analisten en aandeelhouders verwachten dan ook recordwinsten en -omzet te zien.

In Zuid Korea zit men echter peentjes te zweten. Het zou namelijk zomaar kunnen dat Apple’s iPhone-verkopen smartphone-aartsrivaal Samsung in het afgelopen kwartaal voorbij gestreefd zijn.

Cupertino versus Seoul.
De iPhone is al sinds jaar en dag dé cashcow van Apple. Analisten zijn dan ook voornamelijk benieuwd naar de verkoopcijfers van de telefoon. Daarbij is belangrijk hoeveel toestellen Apple heeft verkocht in de opkomende markt China. Analisten verwachten dat het bedrijf daar voor het eerst meer telefoons verkocht heeft dan in de Verenigde Staten.

Nog belangrijker is de verwachting van sommige experts dat Apple’s toenemende vraag in China en andere groei-eceonomieën in het afgelopen kwartaal zo sterk gegroeid is dat het bedrijf misschien wel meer smartphones verkoopt dan Samsung. Dat zou niet alleen slecht nieuws zijn voor de Koreanen, maar ook een situatie die weinigen hadden voorzien een jaar geleden.

Sinds 2011 leidt Samsung de smartphone-markt in aantallen verkochte toestellen en doet dat met een uitgebreid assortiment aan voornamelijk goedkope smartphones. In aantallen verkochte smartphones ging Samsung daarom Apple ver voorbij, al bleef de laatste leidend in omzet en winst. Apple maakte immers alleen modellen die het het midden en hogere segment zaten.

In het afgelopen jaar kreeg Samsung steeds meer last van een afnemende vraag terwijlde dominantie met goedkope toestellen ervoor zorgde dat de winst steeds verder onder druk kwam te staan. Het gevolg was een reeks aan winstwaarschuwingen.

iPad, Mac
De iPhone mag dan Apple’s belangrijkste inkomstenbron zijn, het bedrijf heeft daarnaast ook nog andere uiterst winstgevende divisies waar de financiële wereld geïnteresseerd naar zal kijken. Zo wordt het spannend hoe het met de iPad gaat. De verkoop van Apple’s tablet bleek bij de vorige kwartaalcijfers enigszins teleurstellend te zijn. Sindsdien zijn er echter nieuwe modellen uitgekomen en kunnen de kwartaalcijfers van vanavond een beter beeld scheppen over de al-dan-niet tanende populariteit van de iPad.

De Mac viel juist in positieve zin op bij de bekendmaking van de vorige kwartaalcijfers. Mede dankzij een aantal nieuwe modellen en toenemende populariteit bleken er twintig procent meer van verkocht te zijn dan het jaar ervoor. Sindsdien is Apple uitgekomen met de 5K iMac en bescheiden updates van andere modellen, wat de verkoop ook in het afgelopen kwartaal een push gegeven kan hebben.

verwachtingen
Vrijwel zeker is dat Apple’s kwartaalomzet en -winst weer afstevenen op een record, zoals we dat eigenlijk inmiddels wel gewend zijn. Het bedrijf maakte zelf vooraf bekend een omzet tussen 63,5 en 66,5 miljard dollar te verwachten.

Analisten zullen vooral kijken naar de groei in Azië. Tegelijkertijd is ook interessant om te zien of de situatie in Rusland (waar Apple zelfs de Online Store kort sloot) en onrust op de Europese markt van invloed is geweest op de cijfers van het afgelopen kwartaal.

Analisten lijken er in ieder geval alle vertrouwen in te hebben. Ondanks het feit dat het aandeel Apple op de beurs minder dan 10 dollar onder dienst hoogste koers ooit staat zei investeerder Adam Sarhan gisteren nog op CNBC dat dit hét moment is om in te stappen omdat het aandeel nu nog ondergewaardeerd is. Apple loopt ‘op alle cilinders’ en gaat gouden toekomst tegemoet, aldus Sarhan.

Vanavond rond 23 uur weten we meer. Dan vindt de conference call plaats waarin de cijfers over Q1 2015 besproken worden. Kort daarvoor worden de cijfers bekendgemaakt. Op OMT brengen we je natuurlijk direct op de hoogte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple’s Q1 2015 kwartaalcijfers; dit verwachten de experts
Sluiten