Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 14 januari 2015

‘Apple ontwerpt eigen processor voor Mac’

Met de komst van 64-bits chips voor iPhones heeft Apple laten zien een meester te zijn in het ontwerpen van processors voor iOS-apparaten. Volgens het doorgaans goed ingelichte KGI Securities is ook een eigen ontworpen chip voor de Mac in de maak.

Volgens analist Ming-Chi Kuo wordt een eigen processor voor de Mac binnen twee jaar verwacht. Concreet wordt een A10X-chip genoemd die in 2016 in minimaal een Mac gebruikt wordt. De prestaties zouden vergelijkbaar zijn met die van een Intel Core i3-processor.

De beperkte prestaties maken de chip ongeschikt voor gebruik in een iMac of MacBook Pro, maar wel voor een MacBook Air. Het is onduidelijk of het een x86- of ARM-processor gaat. Momenteel levert Intel alle chips voor de Mac.

Door het ook de processors voor Mac-computers zelf te ontwerpen is Apple minder afhankelijk van Intel, wiens nieuwe Broadwell-chips de afgelopen tijd met flinke vertraging op de markt kwamen. Volgens KGI zou Apple dat in de toekomst willen voorkomen door het fabriceren van de chips aan meerdere fabrikanten uit te besteden. Momenteel maakt Apple vooral gebruik van de fabrieken van Samsung en TSMC om zijn chipontwerpen te materialiseren.

Hoe lang bevat iedere Mac nog een Intel-chip?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple ontwerpt eigen processor voor Mac’
Sluiten