Apple staat stil bij aanslagen Charlie Hebdo

39 reacties

Niet alleen in Parijs, maar door heel europa betuigen burgers en organisaties steun aan de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en persvrijheid in het algemeen. Je ‘Suis Charlie’ of ‘Ik ben Charlie’ klinkt overal. Ook Apple doet in Frankrijk mee.

Op de Franse Apple-website is vandaag een zwarte banner verschenen met daarin de inmiddels bekende tekst. Er wordt nergens naar gelinkt. Het statement staat afgebeeld onder Apple’s huidige campagne waarin creaties gemaakt op een Mac of iOS tentoon worden gesteld.
jesuischarlie-applesite
Ook zoekgigant Google steunt het blad dat slachtoffer werd van een bloederige aanslag. De zoekgigant doneert 250.000 euro aan Charlie Hebdo, mede om een speciale uitgave met een oplage van 1 miljoen exemplaren mogelijk te maken. Deze verschijnt naar verluidt volgende week.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Pappapaul

  Je suis Charlie

 • Profielfoto
  ro_me

  Van een bedrijf als Apple geloof ik daar dus geen snars van!

  En die zin; Er wordt nergens naar gelinkt, maar het statement sluit toevalligerwijs goed aan op Apple’s huidige campagne waarin creaties gemaakt op een Mac of iOS tentoon worden gesteld.. WTF???

  En in welk opzicht sluit de commerciële campagne aan bij het geen dat Charlie Hebdo doet?

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Van een bedrijf als Apple geloof ik daar dus geen snars van!

  Wat valt er dan niet te geloven. Dat het op hun website staat? Neen, dat dus niet.
  Dat ze niet menen dat ze dit ook vreselijk vinden? Ik wist niet dat er onder het Apple-Management Al Quaeda-supporters zitten, die nu tandenknarsen omdat ze o.w.v. ‘hun bedrijf’ dit moeten toestaan op de Franse Apple-site.

  Wat dat aansluiten betreft, moet ik je gelijk geven.

 • Profielfoto
  Raf.be

  Hoe laag kan je vallen … Apple staat stil bij Charlie Hebdo, maar heeft in het verleden altijd zijn apps geweigerd in de App Store!

  Zie op http://www.lalibre.be/actu/cyber/apple-rend-hommage-a-charlie-hebdo-mais-n-en-aurait-pas-voulu-sur-son-ipad-54af916f3570b3114056001d

  Charlie heeft er in z’n publicaties regelmatig de spot mee gedreven …

 • Profielfoto
  ro_me

  Van een bedrijf als Apple geloof ik daar dus geen snars van!

  Wat valt er dan niet te geloven. Dat het op hun website staat? Neen, dat dus niet.
  Dat ze niet menen dat ze dit ook vreselijk vinden? Ik wist niet dat er onder het Apple-Management Al Quaeda-supporters zitten, die nu tandenknarsen omdat ze o.w.v. ‘hun bedrijf’ dit moeten toestaan op de Franse Apple-site.

  Wat dat aansluiten betreft, moet ik je gelijk geven.

  Apple doet dit om mensen een goed gevoel te geven omtrent hun Apple aankoop. Het heet marketing. Apple heeft helemaal niets met de boodschap die Charlie Hebdo uitdraagt!! Apple ontwijkt dat soort politie gevoelige issues. Dat brengt namelijk hun commerciële activiteiten in gevaar! Behalve als het commercieel wel iets zal opleveren, zoals nu. Als Apple stoer zou zijn, zouden ze cartoons van de vermoorde cartoonisten ophangen in hun stores!

 • Profielfoto
  Xnator

  Waarom is dit laag vallen? Er is gewoon een verschil tussen zakelijke en persoonlijke relaties. Zakelijk kunnen ze elkaar dan wel niet goed hebben gehad, maar dat heeft verder niks te maken dat ze geen support mogen tonen. Zo kun je alles zwart zien…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Nu Tim Cock uit de kast is gekomen, kan apple eindelijk de gevoelige kant tonen ;).
  Aankoop apps worden tegenwoordig ook in land zelf belasting betaald.
  Kleine stap naar alles eerlijk en zachtheid?

 • Profielfoto
  Marijn100

  Of ze het nou menen of niet, ik vind het goed dat ze het doen! Het is steun voor de vrijheid van meningsuiting.

 • Profielfoto

  Jongens jongens wat een reacties allemaal.
  Dat apple in het verleden apps van Charlie Hebdo heeft geweigerd staat hier natuurlijk totaal los van. Jammer dat mensen dit niet inzien.

  Bij Apple werken MENSEN en het is niet meer dan humaan om als medemens medeleven te betuigen voor de slachtoffers en nabestaande van deze gruwelijke misdaden.

  Daarnaast wordt deze terroristische aanslag terecht gezien als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Een vrijheid waar ook Apple dankbaar gebruik van maakt. Dat is ons recht en daar moeten wij allen voor op (blijven) komen. Dat doet Apple (net als heel erg veel andere bedrijven vandaag) op deze manier.

 • Profielfoto
  Qapla

  @Raf.be
  Het feit dat Apples beleid die apps niet toelaat wil niet zeggen dat ze hun eerbetoon niet kunnen tonen.
  Beetje rare opmerking van u.

 • Profielfoto
  TonE

  Fijne genuanceerde opmerkingen weer hier. Wat er gebeurd is is te schandalig voor woorden. Iedere oordelen ook al is het van een commercieel bedrijf als apple is volledig op zijn plaats. En iedere lul die daar anders over denkt kan hier maar beter verdwijnen. Wie de schoen trekke hem aan.

 • Profielfoto
  TonE

  Ik post hier bijna nooit meer, het niveau is dusdanig laag dat ik er geen behoefte meer aan heb maar soms is het te zielig voor woorden en voel ik me geroepen wat te zeggen.

 • Profielfoto
  TonE

  Ik ben te boos voor woorden, kan dit soort reacties niet begrijpen.
  Jammer dat de reaguurders geen slachtoffers onder hun familie hebben. Dan zouden ze wel anders denken.

 • Profielfoto
  TonE

  Hopelijk heb ik iedereen die ik voor ogen had hier flink mee gekwetst, dat was ook de bedoeling.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Alles voor die extra dollar omzet.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik ben het eens met Raf.be dat het raar is dat Apple nu zo’n statement op de website zet terwijl ze blijkbaar voorheen vonden dat Charlie Hebdo te kwetsend was (of wat dan ook) om op iPads toegelaten te worden. Ik had het beter gevonden als Apple dat blad wél had toegelaten en nu geen statement zou tonen. Het niet toelaten is namelijk een sterkere statement dan het plaatsen van “Je suis Charlie”.

 • Profielfoto
  TonE

  Zijn jullie niet allemaal goed bij je hoofd?
  Het bannen van mogelijk kwetsende afbeeldingen staat heel ver af van het in koelen bloede vermoorden van mensen. Rare tijden leven we in.

 • Profielfoto
  TonE

  Kleine onvolwassen reaguurdertjes die niet droog achter een oren zijn wordt hier een spreekbuis gegeven om stront te smeren over instanties/bedrijven als google/Facebook, waar ik overigens niks mee heb en apple die tenminste, ook al is het achteraf een standpunt te geven. Beter zo dan het over de kant laten gaan, zelfs al kun je daar vraagtekens bij zetten. Die 1 miljoen mensen die in frankrijk vanmiddag op de been zijn zullen het vast met met jullie eens zijn. Enough said

 • Profielfoto
  TonE

  Het zal wel water naar de zee dragen zijn.

  Kijk een naar Cartoonisten, de beschermers van de democratie:

  http://www.npo.nl/cartoonisten-verdedigers-van-de-democratie/08-01-2015/VARA_101373761

 • Profielfoto
  TonE

  Moeilijk om inhoudelijk op argumenten in te gaan. Opinion is like an asshole, everybody’s got one. Gefundatmenteerd of niet.

 • Profielfoto
  TonE

  Vooral als de argumenten er niet zijn. Het gaat nergens over. Ze zijn er gewoonweg niet. Zeg iets zinnigs, val me inhoudelijk aan of houdt je bek.

 • Profielfoto
  TonE

  Je suis Theo van Gogh. Ola, dat hij niet voor niets is gestorven.

  Oh, ja, ik ben een rare ouwe lul die deze maand 62 wordt. Gepokt en gemazeld door het leven. Niet gemakkelijk om de discussie van mij te winnen. Maar ik daag je uit. Stelletje lulhannesessen. Boos, ja heel boos. maar ik maak tenminste een statement. Ik laat me de mond niet snoeren.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Loze reacties hier en overal. Stille marsen zijn niet aan te dragen en leuzen als we laten ons de mond niet snoeren. Wat dan? Dat volk lacht zich een deuk en denken kijk, wij moorden weer een zwik ongelovigen uit en dit is hun antwoord!

  Als je vroeger op de kleuterschool of waar dan ook een mep voor je kop kreeg was dan ook jullie antwoord, nou dat vind ik niet zo prettig?

  En straks staat het roeptoetergepeupel weer met hun rode potloodje hele verkeerde vakjes vol te klodderen.

 • Profielfoto
  TonE

  Nou de beste loze reactie staat hier boven. Oh ja joh, waar leid je mijn stemgedrag dan uit af? Over dom geneuzel en voorbarige conclusies gesproken. Waarom spreek je me niet rechtstreeks aan? Anoniem troep de lucht inslingeren veilig vanaf het toetsenbord van je macje. Stuur me een pb en ik geef je mijn echte naam, adres en telefoonnummer. Kun je de discussie met open vizier aangaan. Maar daar zul je het lef wel niet voor hebben.

 • Profielfoto
  TonE

  Als de duitsers zich massaal verzet hadden tegen de waanzin in de dertiger jaren waren er geen 72 miljoen, ja u leest het goed, 72 miljoen doden gevallen.
  Daarom is het goed wat er gebeurt, verzet. En dat heeft niks met populisme of geert te maken. Gewoon gezond verstand. Maar sommigen hebben de lessen van de geschiedenis niet geleerd.

 • Profielfoto
  TonE

  Vooral je ogen blijven sluiten en zeggen wir haben es nicht gewust

  Voor de tweede achtereenvolgende dag heeft Boko Haram kinderen gebruikt om in het noordoosten van Nigeria een zelfmoordaanslag te plegen. Op een markt in de stad Potiskum brachten twee meisjes explosieven op hun lichaam tot ontploffing, meldt persbureau ANP.
  Vijf mensen, onder wie de meisjes, kwamen om volgens een getuige. Zeker 26 mensen raakten gewond.

  In de stad Potiskum kwamen twee maanden geleden ook al zeker 48 mensen om, vooral studenten, door een zelfmoordaanslag tijdens een bijeenkomst op een school. In dezelfde plaats bliezen twee mannen zich gisteren op bij een politiebureau.

  Gisteren pleegde een meisje van mogelijk nog geen tien jaar oud een zelfmoordaanslag op een markt in de stad Maiduguri. Daardoor verloren zeker twintig mensen het leven.

  In het noorden en oosten van Nigeria is de terreurgroep Boko Haram actief, die van het gebied een kalifaat wil maken waar de sharia, de islamitische wetgeving, geldt.

  Boko Haram nam afgelopen week de stad Baga in en richtte daarbij een enorme slachtpartij aan. Hoeveel doden precies vielen, is niet geheel duidelijk, maar gesproken wordt over tweeduizend. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de slachting bij de stad Baga de “dodelijkste moordpartij” in geschiedenis van Boko Haram.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @TonE: je hebt je fel begeerde PBtje.

 • Profielfoto
  TonE

  Jah joh, je repliek heb je ook

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Apple doet dit om mensen een goed gevoel te geven omtrent hun Apple aankoop. Het heet marketing. Apple heeft helemaal niets met de boodschap die Charlie Hebdo uitdraagt!! Apple ontwijkt dat soort politie gevoelige issues. Dat brengt namelijk hun commerciële activiteiten in gevaar! Behalve als het commercieel wel iets zal opleveren, zoals nu.

  Ik denk niet dat Apple hier een Marketing-boodschap mee wil uitdragen. Al wat zij hiermee laten zien, is het feit dat ze, alhoewel ze niet akkoord gaan met de apps van Charlie Hebdo, toch hun afgrijzen en medeleven kunnen laten blijken met wat er gebeurd is.
  Zijn het dan alleen de mensen die volledig meegaan met de boodschap van Charlie Hebdo, die hun medeleven mogen laten blijken? Ik denk dat er dan heel veel mensen afgelopen zondag niet op straat hadden moeten komen;-)
  Daarbij nemen ze als bedrijf ook wel een risico door dit te doen. Wij hier, als anonieme privé-personen hebben het achter ons schermpje gemakkelijk om zo iets te doen. En zelfs al kom je op straat, dan nog ben je maar één van de zovelen.
  Maar een bedrijf steekt hier wel zijn nek mee uit. Apple had naar de historie met Sony kunnen kijken om te beslissen hier niets mee te doen en low-profile te blijven, zoals zovele bedrijven en banken e.d. gedaan hebben.
  Ik persoonlijk heb wel sympathie voor zo’n soort ‘marketing’.

 • Profielfoto
  TonE

  Hehe, eindelijk eens iemand met een gefundeerde mening. Of je (of ik) het er mee eens bent of niet doet niet ter zake maar het is tenminste onderbouwd. Ipv van hersenloos gebral en luchtfietserij.

 • Profielfoto
  TonE

  Ja, we zijn allemaal in de war. Merkel, Kerry, Hollande, Rutte.En nog een paar miljoen andere mensen die de straat zijn op gegaan. En Giel Beelen niet te vergeten. Ik heb niet heel veel op met politici btw. Maar gelukkig hebben we hier betweters die het allemaal hebben begrepen en het beter weten en het vingertje heffen. Jullie moeten je diep schamen. Ik schaam me bijna om nederlander te zijn. Ok, ben weg hier. Ik heb er genoeg van.

 • Profielfoto
  TonE

  Ach, let maar niet op mij. Sinds ik 3 jaar geleden uit het westen verhuisde naar het drentse platteland ben ik verworden tot een eenvoudige boerenlul die er geen zak van snapt.

 • Profielfoto
  TonE

  “Bombardementen, moorden en regelmatige ontvoeringen”

  Maar we doen gewoon of er niks aan de hand is

  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/12/boko-haram-slachtte-een-heel-dorp-af-vijf-vragen-over-het-conflict-in-nigeria/

 • Profielfoto
  TonE

  Sneeuwpoppen mogen ook al niet meer. Die moeten gelijk onthoofd worden door mannen in oranje pakken.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/23548801/__Geestelijke_verbiedt_poppen__.html

 • Profielfoto
  TonE

  Genoeg zo? of willen jullie nog meer waanzinnige uitingen van religieus fanatisme?
  Ik ga maar een kopje thee drinken bij job om wat te bedaren. Daar zal ik vast van opknappen.

 • Profielfoto
  TonE

  Weer stom van me, de sneeuwpoppen moet in oranje pakken en de stoere mannen moeten met baarden en bivakmutsen. Och och, ik haal alles door de war.

 • Profielfoto
  TonE

  Ola, straks gaat mijn kop er ook nog af. Mea Culpa.
  Ik heb alleen een blauwe badjas, is dat ook goed? Ik heb niks oranje, ben niet erg koningsgezind.