Apple na drie jaar weer gedeelde nummer 1 smartphone-verkoper

1 reactie

De enorme stijging in het aantal verkochte iPhones heeft ervoor gezorgd dat Apple samen met Samsung weer gedeelde nummer 1 op de smartphone-markt is. Beide bedrijven verkochten volgens Strategy Analytics 74,5 miljoen smartphones in Q4 van 2014.

De marktonderzoeker becijferden dat zowel Apple en Samsung een marktaandeel van 19,6 procent wisten te behalen. Een belangrijk verschil is dat Apple over het algemeen premium telefoons verkoopt, terwijl Samsung zijn volume maakt met een mix van goedkope en high-end toestellen.

Tegenover Q4 vorig jaar wist Apple 23,5 miljoen meer smartphones te verkopen. Samsung verkocht 11,5 miljoen minder smartphones dan een jaar eerder. Een flinke wist voor Apple dat in 2011 zijn koppositie af moest staan.

apple-samsung-q4-2014
Cijfers: Strategy Analytics (verkoopcijfers Samsung zijn een schatting, het bedrijf maakt geen precieze aantallen bekend)

Samsung maakte zijn kwartaalcijfers op woensdag bekend. Het bedrijf ziet de semiconductor-afdeling waar chips voor andere smartphone-fabrikanten gemaakt worden sterk bloeien. Samsung’s eigen smartphone-afdeling zag echter een flinke winstdaling van 64 procent tegenover vorig jaar.

De wereldwijde smartphonemarkt groeide tegenover vorig jaar met 31 procent. Er werden 1,3 miljard smartphones verkocht en de sterkte groei werd in opkomende markten als China en India gemeten.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    sunapple

    Je kan er gewoon vanuit gaan dat Apple de grootste is. Apple zegt 74,5 miljoen verkocht te hebben en vervolgens doet Samsung maar vaag door te zeggen “ergens tussen de 71 en 75 miljoen”. Als ze 74,6 miljoen hadden en daarmee Apple hadden verslagen hadden ze dit echt wel specifiek gezegd…