App moet files Amsterdam terugdringen

7 reacties

Het nieuwste wapen tegen de files in en rondom Amsterdam is een app. Rijkswater­staat begint samen met de provincie Noord-Holland en gemeente Amsterdam een proef met een app die reisadviezen geeft en in verbinding staat met de verkeerscentrale.

Het bijzondere aan de app, die ADAM heet, is dat de interactie met de verkeerscentrale twee kanten op werkt. Zowel tijdens de rit als voor vertrek toont de snelste route. Tijdens het rijden wordt info over de verkeersstroom en locatie aan de Verkeersinformatiedienst doorgegeven.

Bij een ongeval of hinder spreidt ADAM het verkeer over diverse alternatieve routes op basis van de verkeersdrukte in en rond Amsterdam. Op deze manier ontstaan geen nieuwe opstoppingen door omrijdende automobilisten.

https://www.youtube.com/watch?v=EYLAN7tpUBc

Omdat de app constant in verbinding staat met de verkeerscentrale wordt, privacygevoelige informatie doorgegeven. ADAM belooft deze in zijn privacy policy niet langer dan een jaar bewaren en te anonimiseren.

Aanmelden voor proef
ADAM is volgende week officieel beschikbaar voor iOS en Android. Er kunnen 10.000 gebruikers deelnemen aan de proef. De app is bedoeld voor forenzen in de regio Amsterdam. Geïnteresseerden kunnen de app alvast downloaden en zich aanmelden om deel te nemen aan de proef.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Jeeeezus, wat kansloos. Er is toch al lang navigatiesoftware die dit al doet.

  (En alsof verkeerswaterstaat met al die honderden camera’s nog niet in staat zou zijn om dit soort vervoers-vraagstukken op te lossen…sukkels!)

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Dag Rickje, ook jij een gelukkig nieuwjaar toegewenst, alles goed thuis en op het werk?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Het doet me wel heel erg aan Waze denken. Daarnaast zullen heel wat mensen deze app moeten installeren en gebruiken voordat ze waardevolle informatie doorkrijgen; met 50 gebruikers kan je echt het verkeer in Amsterdam niet monitoren. Ben wel benieuwd hoe dit project er over een jaar voor staat.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Kan iemand uitleggen wat het voordeel is van deze app t.o.v. bijvoorbeeld TomTom met het “HD”-abonnement? Ik dacht dat TomTom zowel peer- als openbare informatie gebruikte.

  (Niet dat het veel uitmaakt—ik woon in België.)

 • Profielfoto
  Pappapaul

  @ctxppc: Het eerste voordeel voor ieder aangemaakte account: een smartphone-houder voor in de auto, gratis toegestuurd.:grin:

 • Profielfoto
  Maikelw

  Maar je mag je telefoon helemaal niet bedienen tijdens het rijden:-)

  Amsterdam is altijd wel file, maar lang duurt het nooit. Flitsmeister aan, filesNL en gaan.

 • Profielfoto
  steveb

  hier in belgië is waze heel populair omwille van de zelfde reden
  en nog vele extra ‘s