Roelof Roos
Roelof Roos Nieuws 31 december 2014

Wie legt Apple het vuur aan de schenen in 2015?

Het gaat goed met Apple. Met de iPhone wordt record na record verbroken, de koers van het aandeel doet het lekker, iedereen is (meestal) blij met zijn of haar Apple apparaat, kortom, je zou bijna denken dat men zich bij Apple geen zorgen hoeft te maken over 2015.

Niets is minder waar. Laten we eens kijken wat de grootste bedreigingen voor Apple zijn. Is het Google, Samsung, toch Microsoft of had Tim Cook maar beter niet uit de kast kunnen komen? 

Samsung, Android, Google, Etc.

Als je mensen vraagt wat de bedreigingen voor Apple zijn dan zullen ze al snel over Android beginnen. Daar is al veel over gezegd en valt veel tegen in te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de nadelen van de gefragmenteerde Android-markt, de superieure Apple gebruikservaring, het feit dat Apple niet verdient aan de informatie die het bedrijf verzamelt over zijn gebruikers en dus goed omgaat met privacy, etcetera.

De iPhone-concurrentie

Ondanks de concurrentie van Android telefoons lijkt het er op dat het marktaandeel van de iPhone nog steeds groeit. Afgelopen week bijvoorbeeld bleek meer dan de helft van alle geactiveerde smartphones van Apple te komen.

Omdat de meeste mensen in de markten waar Apple zijn geld verdient al een smartphone hebben is het interessant te kijken naar hoeveel mensen van een ander merk naar Apple overstappen en vice versa. Als Apple er in blijft slagen het grootste deel van de overstappers naar zich toe te trekken in plaats van ze naar de concurrent te verjagen, dan blijft er op termijn geen Android gebruiker over.

Grootte van de bedreiging: 1 punt: Apple moet gewoon doorgaan met wat het de afgelopen jaren heeft gedaan en het blijft goed gaan.

Xiaomi

De Chinese startup Xiaomi maakte eerder deze week op Facebook bekend een investering van 1,1 miljard dollar te hebben binnengehaald. Daarmee is het op dit moment de meest waardevolle startup ter wereld ($45 miljard). Alleen Facebook was in z’n startupfase op een bepaald moment meer waard, pakweg $50 miljard. Xiaomi probeert Apple zo veel mogelijk te kopiëren, doet dat met Android-telefoons en verkoopt deze vooral in China. Het bedrijf houdt de prijs van z’n smartphones zo laag mogelijk en verkoopt ze aan zo veel mogelijk mensen. Dat lukt aardig; in het derde kwartaal van 2014 verkocht Xiaomi 16 miljoen toestellen.

Xiaomi’s productpresentaties hebben soms wel iets van Apple…

Apple doet juist het tegenovergestelde door voor een zo hoog mogelijke marge te gaan en de markt voor goedkope telefoons aan anderen over te laten. Dat is onderdeel van het ‘Apple DNA’: je focussen op dure producten die meer geld in het laatje brengen en niet je energie verspillen aan iets wat minder oplevert.

Maar de grote groei is er uit voor Apple, in de traditionele markten althans. Nagenoeg iedereen heeft al een smartphone en groei kan nu voornamelijk nog gerealiseerd worden door klanten af te snoepen van de concurrent. Als dat makkelijk was, dan had Apple in de afgelopen jaren met de Mac en OS X wel wat meer marktaandeel van Windows afgesnoept.

De strijd om de nieuwe smartphoneklanten speelt zich af in Azië. Daar zijn nog veel mensen die helemaal geen smartphone hebben. Volgens Apple’s CEO Tim Cook is het slechts een kwestie van tijd totdat de Chinese markt verantwoordelijk is voor de grootste bijdrage aan Apple’s omzet.

Apple doet het nu al niet onaardig in Azië, maar wat als een lokale concurrent over een paar jaar in staat blijkt te zijn een smartphone te maken die wel direct met Apple concurreert? Xiaomi bestaat nu vier jaar en heeft in die tijd bewezen dat alles mogelijk is als je een aantal slimme mensen een pot met geld geeft.

Grootte van de bedreiging: 2 punten: Apple moet oppassen dat andere spelers niet zo groot te worden dat ze een groeimarkt al veroverd hebben voordat het bedrijf zelf een goede positie heeft. Misschien is een goedkope, minder geavanceerde telefoon, speciaal voor de armere landen, zo’n gek idee nog niet. Jony Ive die zich negatief over Xiaomi uitlaat helpt misschien ook.

Microsoft, Xamarin

Onderdeel van het fundament onder het succes van Apple is de voorsprong die het bedrijf heeft op concurrerende producten. De iPhone is mooier, dunner en lichter dan de telefoons van Samsung en Microsoft. Consumenten en experts noemen iOS superieur over Android en Windows Phone. De apps voor iOS zijn beter en gevarieerder dan die voor andere mobiele platformen. Voor Apple is het de kunst die voorsprong te behouden.

Er was een tijd waarin iedereen een iPhone wilde omdat iOS er veel mooier uitzag. Dat is al lang niet meer zo, Android en Windows Phone kunnen er ook heel mooi uit zien. Apple was de eerste met een 64-bit-architectuur waarmee snellere en geavanceerdere applicaties mogelijk werden. Binnen een paar jaar zijn alle smartphones echter 64-bit en is Apple dit voordeel kwijt.

Je kunt je überhaupt afvragen of iOS en OS X nog voordelen bieden als je alleen maar e-mailt, Facebookt, op het web surft en op WhatsApp en/of Snapchat zit. Kortom, als je apps gebruikt die onder een ander besturingssysteem net zo goed werken als met iOS.

Nu Microsoft zo succesvol is met mobiele Office-abonnementen zou het kunnen gebeuren dat Microsoft uiteindelijk met Office ook de mobiele markt zal domineren. Pages en Numbers zijn mooi, maar de doorgewinterde Office-gebruiker (en daar zijn er nogal wat van) blijft, indien mogelijk, gewoon bij wat hij kent. Office is er nu voor iOS en Microsoft verdient er nog goed aan ook, iets wat Apple nooit gelukt is met software.

Microsoft is op meer fronten goed bezig. Stel je maakt een app die een servercomponent nodig heeft. Het ontwikkelen van dat deel is redelijk complex: je moet het zelf doen en als je veel gebruikers krijgt dan wordt het al snel ingewikkeld en duur.

Als ontwikkelaar kun je ook bij Apple terecht. iCloud biedt allerlei mogelijkheden voor ontwikkelaars, het schaalt uitstekend, maar het werkt alleen met iOS en OS X. Als je (later) ook voor Android wilt uitrollen moet je weer opnieuw beginnen. Veel ontwikkelaars zoeken daarom naar een oplossing die voor alle platformen werkt en daar is Azure van Microsoft in 2014 zo’n beetje marktleider geworden.

Ook komt de vraag op of er niet een product is waarmee je een app maar één keer hoeft te ontwikkelen en dan op meerdere platformen (iOS, Android, Windows Phone) kunt uitrollen. Die producten zijn er natuurlijk maar waren tot voor kort niet al te succesvol. Tot dat er Xamarin kwam.

Xamarin heeft ook z’n eigen developer awards. In 2014 gewonnen door de Nederlandse Belastingdienst.

Xamarin werkt prima (op een pc) en steeds meer apps worden ermee ontwikkeld. Het aantal Xamarin developers gaat in 2015 over het miljoen. Leuk voor die ontwikkelaars, maar niet leuk voor Apple. Een met Xamarin gebouwde app werkt met meerdere besturingssystemen en gebruikt veel van de unieke iOS-functies niet. Zo wordt iOS steeds minder onderscheidend, hoeveel Apple ook innoveert.

Grootte van de bedreiging: 3 punten: Apple moet zorgen dat iOS uniek blijft om zo de voorsprong te behouden. Zaken als iBeacons, de Health-App, HomeKit en Apple Pay zijn fantastisch, maar zeker in hun huidige staat niet voldoende.

Apple

Wat als de Apple Watch nou geen succes wordt? Ooit was de Macintosh het nieuwe product dat Apple van de ondergang moest redden. Aanvankelijk begon het veelbelovend maar als we John Sculley, destijds Apple CEO, mogen geloven waren er een jaar later dagen waarop er maar één Macintosh verkocht werd.

Wordt Apple Watch Apple’s next big thing?

Hoe de introductie van de Apple Watch zal lopen is redelijk voorspelbaar: hordes Apple-fans zullen rijendik voor de winkels staan en in eerste instantie zal het overal uitverkocht zijn. Apple zal zeggen dat de vraag zelfs nog groter is dan verwacht en sommige journalisten zullen roepen dat het toch erg tegenvalt. Minder voorspelbaar is hoe het een jaar na de introductie van de Apple Watch gaat. Zal dan blijken dat Apple het horloge, iets wat in zijn traditionele vorm een aflopende zaak was en als smartwatch nog niet van de grond kwam, terug op de kaart heeft gezet? Zal het Apple lukken ook in de modewereld een naam te vestigen?

Apple richt met de Watch zijn pijlen op een volledig nieuwe productcategorie. Dat is goed en de aandeelhouders zijn blij. Maar of de Watch echt zo goed is als het nu lijkt, dat moet nog blijken. Apple Maps zag er in eerste instantie ook veelbelovend uit maar dat liep toch anders. iTunes Radio moest later ‘gefixt’ worden met een overname van een paar miljard. En nog steeds verliest Apple iedere dag marktaandeel wat betreft muziekverkopen. Ook tussen de managers bij Apple zitten een paar rotte appels, hopelijk zijn dat er niet te veel.

Grootte van de bedreiging: 4 punten: Het grootste risico voor Apple in 2015 is wellicht Apple zelf. Al weten we wel zeker dat de geaardheid van CEO er niet toe doet.

Reageer op artikel:
Wie legt Apple het vuur aan de schenen in 2015?
Sluiten