Uber breidt flink uit in Nederland

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Taxidienst Uber startte deze zomer met Uberpop in Amsterdam. Uberpop is de goedkopere variant van Uber, die niet werkt met beroepschauffeurs maar met particulieren die hun eigen auto gebruiken om klanten te vervoeren en wat bij te verdienen.

Vanaf vandaag is Uberpop ook via de Uber-app beschikbaar in Rotterdam en Den Haag. Daarnaast start Uber een app-ontwikkelteam bij een oude bekende van OMT in Amsterdam. Om beide zaken te vieren krijgen Uber-gebruikers tijdelijk gratis ritten vanaf de stations in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Hoe werkt gratis?
Tot en met 12 december ontvangen gebruikers 10 euro korting op een Uber rit vanaf alle treinstations in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Hiervoor kan de promocode UberTrein gebruikt worden. De code is geldig voor alle ritten met Uber, niet alleen UberPOP. Maximaal 2 ritten per account.

De taxidienst Uberpop is omstreden. Omdat niet met beroepschauffeurs, maar niet particulieren gewerkt wordt. De Inspectie Leefomgeving en Transport is van mening dat deze manier van vervoer illegaal is en deelde boetes uit aan Uberpop-chauffeurs. Die boetes werden door Uber betaald. Het bedrijf is van mening dat er geen wettelijke grond is om Uberpop te verbieden. De Nederlandse taxibranche reageert verbolgen op het nieuws.
ubertrein
Ontwikkeling Uber-app in Nederland
Naast uitbreiding van de taxidienst zelf, weet iCulture ons te vertellen dat het Nederlandse kantoor van Uber is uitgebreid. Een groep van 10 Nederlandse ontwikkelaars en designers afkomstig van app-bouwer Moop gaat vanuit Amsterdam meewerken aan de Uber-app. Ze staan onder leiding van Jelle Prins, regelmatige co-host bij onze talkshow OMT LIVE en de Amerikaanse lead-developer van Uber en ‘2e man in dienst’ Conrad Whelan.

Jelle Prins laat aan OMT weten dat de ontwikkeling niet exclusief in Amsterdam zal plaatsvinden, maar met name de  consumenten apps zullen ‘Made in Amsterdam’ zijn. In de toekomst zal het team in Amsterdam flink groeien en Uber is al begonnen met werven.

De roots van Moop liggen op One More Thing. Jelle – op OMT bekend als Jolla – was in 2008 als student informatiekunde bezig met een app genaamd iNap die studenten in de nachttrein zou wekken als hun eindbestemming naderde. Op het forum van OMT werden mede-ontwikkelaars gevonden en het idee werd uitgevoerd.

[Additionele bewerking door: Jan David]

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Waarom is uber altijd zo uber veel in het nieuws?
  Het lijkt wel alsof er betaald voor word om in nieuws te komen.
  (en dan heb ik het vooral over nu.nl )

 • Profielfoto
  polansky

  Omdat daar ook vaak voor betaald wordt Meeuw.

  Alleen jammer voor Uber dat ze binnenkort gewoon verboden gaan worden.
  Als je naar de taxiwet kijkt hebben ze in Nederland geen poot aan de grond en zijn rijders voor Uber gewoon snorders.

  Ik heb er niks op tegen als de taximarkt opengaat.

  Wel heb ik bij de naam ‘Uber’ altijd een nare bijsmaak alsof het iets is uit de jaren 40 van de vorige eeuw. En ook al heeft het er totaal niets mee te maken, de associatie is er op de een of andere manier gewoon door de te duits klinkende naam en de betekenis van het woord Uber, als ubermensch.

 • Profielfoto
  IsSidha

  ach ja, mensen verdienen nu eenmaal graag hun geld met illegale activiteiten… daar was volgens mij een naam voor.. uhmm.. oja, criminelen:x

 • Profielfoto
  koen

  Ik vind het echt heel gaaf hoor, voor Moop en de mensen die daar werken, en geweldig dat OMT er aandacht aan besteed. Maar geef dan ook wat ruimte voor de beginnende ontwikkelaar die op het forum dolblij is dat zijn eerste app af is, maar dan wordt gestraft omdat het tegen de regels is…