Syntus laat reizigers met app in OV betalen

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Regionale vervoerder Syntus heeft een primeur in Nederland. Het bedrijf laat reizigers vanaf januari middels een eigen app een kaartje kopen. Een OV-chipkaart is hierdoor niet meer nodig. Er kunnen zowel kaartjes voor de bus als trein gekocht worden.

Reizigers kunnen voor de aanvang van hun reis een kaartje kopen en bij het instappen activeren. Naast individuele individuele kaartjes kunnen ook groepsreizen en kaartjes voor andere personen (ouder-kind) gekocht worden. Daarmee belooft de app een stuk flexibeler te zijn dan de OV-chipkaart.

Hoewel de app nieuw is, brengt Syntus een oud concept terug. De tarieven worden niet per kilometer, maar net als bij de strippenkaart per zone berekend. In de toekomst wil de vervoerder die vooral in het oosten van het land actief is ook combinatiekaartjes voor evenementen gaan aanbieden.
synthus-app-lifestyle
Het systeem dat Syntus gebruikt is gebaseerd op het engelse OV-systeem. Leverancier Corethree is marktleider in engeland en gaat de functionaliteit voor de Syntus-app leveren. Afgelopen maand kochten 305.678 reizigers via hun apps in totaal 395.129 mobiele tickets ter waarde van € 2,6 miljoen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Worden ze eindelijk eens slim in het Nederlandse OV? In Zwitserland bestaat dit al jaren bij de SBB, landelijk en bij alle vervoerders geldig… Nu moeten de andere vervoerders ook nog meedoen, want pas dán kun je alles uit zo’n systeem halen!

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Geen integratie met de OV-chipkaart, dus je betaalt de prijs van een ‘papieren kaartje’. Tja..

 • Profielfoto
  essiw

  Hoe wordt dit digitale kaartje dan geactiveerd in de bus? met NFC?

 • Martink

  Hebben we eindelijk 1 systeem voor betalen in ov. Gaan bedrijven onafhankelijk van elkaar dit soort ideeën uitwerken. Doe dit samen of laat het aan TLS over. Zou mooi zijn je het voor alle vervoerders kan gebruiken.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  @MrHammond Ik ben er totaal mee eens
  @essiw scannen lijkt mij het meest logisch, hetzelfde principe als de PassBook app
  @’degene-zonder-naam’ Ja zo is kapitalisme. iedereen voor zichzelf en geen enkele norm. maar je hebt wel gelijk.

  Lijkt mij echt raar waarom de westerse wereld zo fascinerend enzo doen bij technologie die al jaren van toepassing zijn in Azië. Het OV-chipkaart idee werd al in eind vorige eeuw daar gebruikt. Betalen met NFC kon al sinds vorig decennium of iets dergelijks.
  Azië is gewoon de toekomst hoor. Volg hen gewoon!

  Maar zoals altijd moet er weer een groep(je) zijn: degenen die hetzelfde doel hebben als conservenblikken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Prima idee. Ben je van het gezeur met de OV Chipkaart af, die je op veel te weinig plaatsen kunt ‘vullen’. Laten ze het overal maar invoeren. De directeur van de NS vertelde onlangs al in een interview dat hij de OV Chipkaart verouderd vond en ervan uit gaat dat een app op je smartphone veel handiger is.