Rusland zet Steve Jobs-monument te koop

Door: Raymon Mens - 29 reacties

In 2013 onthulde Rusland vol trots een monu­ment voor Steve Jobs op de campus van de universiteit in St. Petersburg. Op een twee meter hoge iPhone werd een interactief eerbetoon aan de overleden Apple-oprichter en visionair getoond.

Het monument werd vlak na de coming out van Tim Cook verwijderd en staat nu te koop. Sinds de opvolger van Jobs openlijk homo is, lijkt het erop dat Rusland niets meer met Apple te maken wil hebben. De koper van het monument moet plechtig beloven het niet in Rusland terug te plaatsen.

Het interactieve standbeeld wordt via een Russische website geveild met een startprijs van omgerekend 75.000 euro. Voor dat bedrag koop je een mooi monument én een stukje uit de homofobe geschiedenis van Rusland. De opbrengst gaat naar een fonds voor jonge Russische ontwikkelaars.

De onthulling van het monument, gefinancierd door een aantal Russische ondernemingen genaamd ZEFS, vond plaats in 2013. Nadat Tim Cook uit de kast kwam, zou de groep besloten hebben het monument te verwijderen. Apple zou openlijk homoseksualiteit promoten. De universiteit probeerde het verhaal een spin te geven door te stellen dat het monument in onderhoud was. Nu het met specifieke voorwaarden te koop staat, bleek dat niet waar.

Leuk voor in de achtertuin of op je land? Je kunt via deze Russische website meebieden. Google Translate is je vriend.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Ed Mokum

  En naar welke homofoob gaat de opbrengst van de veiling? Geloof niet dat ik wil dat m’n geld daarheen gaat.:sad:

 • Profielfoto
  MEEUW

  Misschien is het wel omdat er sacties zijn tegen Rusland? En ze zelf inspiratie wil halen uit eigen Russische wetenschappers?
  Slechte timing omdat de homo gemeenschap weer op hun gevoelige teentjes zijn getrapt ?

  Raar dat homo’s massaal vragen om uiting van hun mening, maar zodra iemand mening heeft tegen homo’s dan zijn ze gelijk homofobe!

 • Profielfoto
  Nosferius

  Beste Meeuw,

  Volgens mij heb jij geen idee waar jij het over hebt. Als openlijk homoseksueel kan ik je vertellen dat tolerantie/acceptatie ver te zoeken is, dat ik zelfs wel eens een baan ben kwijtgeraakt omdat ik ervoor uit kwam.

  Het feit dat Rusland zichzelf zo tegen homo’s keert (en dus haar eigen inwoners) en er zoveel propaganda omheen gooit zorgt ervoor dat homo’s hun leven momenteel niet zeker zijn.

  Natuurlijk is het dus een homofobe actie van de Universiteit (maar wel een actie met een achtergrond … namelijk in alle waarschijnlijkheid omdat ze zelf niet willen worden afgeschilderd als mensen die homo’s steunen, wat ze in gevaar zou brengen).

  Dus, denk even twee keer na voordat je iets zegt!

  p.s. Wanneer seksualiteit er niet meer toe doet (dus het boeit niemand meer wat je bent) hoeft niemand nog te schreeuwen (voor of tegen).

  Maar zolang er nog onrecht gedaan wordt naar bevolkingsgroepen (zoals homo’s) zal je dus “geschreeuw” houden … en terecht!

 • Profielfoto
  Aerea

  Beste Nosferius,

  Je lijkt vooral je eigen geaardheid niet te accepteren, schuif dat niet in iemand anders zijn schoenen. Wat @Meeuw zegt klopt namelijk helemaal. Homo’s zijn net zo schuldig aan het niet accepteren van de meningen van ‘anderen’ als homofobe mensen. Acceptatie is nu eenmaal dat je ieders mening accepteert, dus ook die van mensen die niks hebben met homoseksuele mensen. Acceptatie is niet dat je ieders gedrag goedkeurt of er achter staat.

  Daarnaast keert Rusland zich niet tegen homo’s. Je uitspraken zijn net zo kortzichtig en intolerant als die van de gemiddelde homofoob: je hebt ergens iets gehoord, neemt gekleurde (lol) informatie op, trekt je eigen conclusies en scheert iedereen over een kam.

  Dus, ik zou beginnen met jezelf te accepteren voor je iets zegt!

  En fraai dat je rellende nichten die staan te schreeuwen op een bootje zo kunt waarderen, maar begrijp dat niet iedereen dat kan waarderen, dus of dat zo “terecht” is betwijfel ik. Wellicht kun je ook de mensen absoluut niet houden van rellende nichten (zoals ik) ook accepteren en een goed voorbeeld geven, in plaats van geschreeuw terecht te noemen. En anders zou ik aangeven dat je vindt dat iets terecht is. Dan lijkt het alsof je zelf beseft dat het enkel jouw mening is en niet een feit.

  Amen.

 • Profielfoto
  essiw

  @Meeuw: Dus omdat de nieuwe CEO van apple homo is moet het monument van steve jobs er uit gegooid worden? En dat vind jij een normale mening tegen homo’s? Ik ben zelf geen homo maar dit vind ik wel vreemde actie, behalve dan als je bedenkt dat het Rusland is waar we het over hebben…

  Homofoob is “bang zijn voor homo’s” en een monument van een oud CEO weghalen omdat de nieuwe CEO homo is en daarom je met je monument wel eens een associatie kan hebben met het homo zijn noem ik aardig homofoob (er van uit gaan dat dit om die reden gebeurd is).

 • Profielfoto
  essiw

  @Aerea, erm, rusland keert zich niet tegen homo’s? Leef je onder een steen ofso?

 • Profielfoto
  polansky

  Naast het feit dat Russen Homofoob zijn, zal het er ook wel mee te maken hebben dat ze de broncode van Apple niet krijgen.

  Deze heeft de Russische regering begin dit jaar opgevraagd omdat ze anders geen computers meer mochten verkopen in Rusland.

  Goed dat Apple daar schijt aan heeft.

 • Profielfoto
  polansky

  Meeuw en Aerea.

  Heel goed mogelijk dat in jullie kennissenkring één of meerdere mensen houden van mensen van hetzelfde geslacht. Ongeveer 1 op de 20 Nederlanders heeft dergelijke gevoelens.

  Homo of Lesbo is dus veel minder ‘vreemd’ dan jullie misschien denken.
  Misschien ben je het zelf wel en durf je die gevoelens niet te uiten waardoor jullie zo gefrustreerd reageren?

  Je kunt die gevoelens dan beter accepteren dan je er tegen af te zetten.
  Tegen die gevoelens valt niet te vechten, die blijven. Ook als je jezelf ertegen verzet.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  @Aerea, ik heb niks met geweld, en ik heb ook niks met homo’s in het bijzonder, maar ik zou jou met jouw mening eens graag op je bek slaan (en wel goed hard!). Dan ben ik benieuwd of je nadien nog je eigen gezicht kunt accepteren als je in de spiegel kijkt…

  En niks ‘Amen’!

 • Profielfoto
  Wimusia

  Slechte timing omdat de homo gemeenschap weer op hun gevoelige teentjes zijn getrapt ?

  Nee Meeuw, je bedoelt vanzelfsprekend de homogemeenschap (één woord)
  IS (en niet zijn) op hun teentjes getrapt? (? zonder spatie, voor een leesteken komt nooit een spatie!)

  Sterkte met de inburgeringscursus:-)

 • Profielfoto
  Targaryen

  Nee Meeuw, je bedoelt vanzelfsprekend de homogemeenschap (één woord)
  IS (en niet zijn) op hun teentjes getrapt? (? zonder spatie, voor een leesteken komt nooit een spatie!)

  Sterkte met de inburgeringscursus:-)

  Doe het dan meteen goed, kloothommel. De homogemeenschap is op haar (gemeenschap is vrouwelijk) teentjes getrapt.

 • Profielfoto
  SvS

  Flauw allemaal, ik heb alles half gelezen. Neem elkaar toch zoals ’t is! Geldt vooral voor die Russen. Erg flauw. Homo zijn kies je er niet voor. (al hoef ik geen roze nichten op de boten, maar dat terzijde)

 • Profielfoto
  Basket Case

  Meeuw, Aerea,

  Jammer, jullie gebruiken succesvol een goedkope debattruc. De stelling ‘homo’s willen zo graag hun mening uiten’ is onjuist. Vervolgens wordt daar tegenover gezet dat homo’s vinden dat anderen hun mening niet mogen uiten. De discussie die daarop volgt slaat als een tang op een varken, omdat het uitgangspunt niet juist is.

  Homo’s vragen niet om het uiten van hun mening. Homo’s (en elk ander mens) vragen om als gelijkwaardig geaccepteerd te worden. Dat heeft niets met een mening te maken. Dat is eenvoudigweg een kwestie van mogen zijn wie je bent.

  Meningen hebben we allemaal en mogen we gelukkig allemaal (in dit land dan toch) uiten. Maar tegenover het uiten van een mening enerzijds kan je niet het ontnemen van iemands grondrecht om te zijn wie hij/zij is anderzijds stellen. Dat zijn twee compleet verschillende zaken.

 • Profielfoto
  Aerea

  Als je ook maar iets wil weten over de situatie in Rusland, zou je niet (enkel) af moeten gaan op simpele berichten in de Nederlandse pers. Het standpunt van Rusland is dan ook niet dat het zich keert tegen homoseksualiteit en Rusland keurt homoseksualiteit niet af of wat dan ook. Als iemand denkt dat dat anders is, zie ik daar graag een bron van (en dan bedoel ik niet een of ander opiniestuk). Waar het zich wel tegen keert is het propageren van homoseksualiteit.

  Sowieso een hele bevolking ‘homofoob’ noemen slaat natuurlijk al nergens op. En ook een regering, overheid of politici bestaan niet uit enkel dezelfde mensen. En dat doet er ook niet toe, iedereen is anders. Het gaat erom wat het standpunt is van de overheid in deze kwestie en die is niet negatief tegenover homoseksuelen.

  Ik accepteer mensen en hun mening. Of ze nu voor of tegen homo’s zijn, of ze nu wel of niet homo zijn. Of ze Rus zijn of niet. Ik besteed enkel geen speciale aandacht aan ze, puur omdat ze juist zijn zoals ze zijn.

  @polansky ik ben zelf homoseksueel, dus ik snap je punt niet goed. Ik heb niks tegen homo’s en dat zeg ik ook niet. Ik heb er geen enkele moeite mee, heb er nog nooit moeite mee gehad en sinds mijn vijftiende weet mijn hele omgeving het. Maar ik ben geen voorstander van (extra) aandacht besteden aan iemand zijn geaardheid. Ook niet van relnichten.

  @GoeieDag naast dat ik homoseksueel ben, ben ik ook nog eens helemaal Pools. Kijk, je pvv-hart maakt overuren. Geniet er maar van. Wat een malloot ben je ook. Als je ook maar de moeite had gelezen om je over je varkensinstinct te zetten en te lezen wat ik getypt had, zou je inzien dat je opmerking compleet de plank misslaat en het niveau heeft van een zeester.

 • Profielfoto
  essiw

  ^Je hebt geen bron nodig. Rusland deed al moeilijk met homo’s en de olympische spelen. Maar ga gerust wikipedia nog eens doorlezen: https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Russia

  Staan genoeg voorbeelden in.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En met het hele debacle in Oekraine is Rusland ook niet meer beste vriendjes met de US . En dus ook niet meer met hun bedrijven.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Ik accepteer mensen en hun mening. Of ze nu voor of tegen homo’s zijn.

  Je accepteert ook een racist om zijn mening? (Tegen negers, tegen bleekscheten, tegen spleetogen.) Of een antisemiet? (Tegen Joden). Hoe kun je nou accepteren dat iemand “tegen” een ander -niks verkeerd doend- mens is?!

  Niks PVV, beste vriend. Maar wel tegen dit soort rare ‘meningen’… met je ‘rellende nichten’. Ik denk dat je zelf nog een acceptatie-probeem hebt, en verder ben je nog blind ook voor wat er in Rusland gebeurd (en dat weet ik van niet alleen uit de pers).

 • Profielfoto
  Akoni

  Een “nicht” is heel iets anders dan een homofiel.
  Nichten zijn aanstellers en provoceerders naar buiten toe, ooit gepromoot in de muziek (nichtenrock van Bowie, Queen etc etc)
  Een homofiel heeft alleen een andere voorkeur en leeft verder net zo als hetero’s.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Poetin, kom nu maar uit de kast jongen, het is niet erg. We weten allang dat je een nicht bent.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Lieve mensen, wat een schandelijke en beschamende taal wordt er gebruikt in dit draadje. Bedreigingen, beledigingen, harde woorden. Het doet me verdriet.

  Ik hoop dat de moderators ondertussen wakker zijn geworden (het is al over 10-en) en hier wat aan gaan doen.

 • Profielfoto
  Akoni

  Goed moderatorsschap bestaat niet op deze site, is daarom ook geen bookmark hier meer in mijn browsers.

 • Profielfoto
  kumi83

  jammer dan men niet met respect met elkaar kan omgaan…

 • Profielfoto
  essiw

  Lieve mensen, wat een schandelijke en beschamende taal wordt er gebruikt in dit draadje. Bedreigingen, beledigingen, harde woorden. Het doet me verdriet.

  Ik hoop dat de moderators ondertussen wakker zijn geworden (het is al over 10-en) en hier wat aan gaan doen.

  Welkom op het internet waar dit soort gedrag, helaas, normaal gevonden lijkt te worden… Komt mede omdat iedereen hier anoniem is. Ik ben het met je eens dat er wat aan gedaan moet worden, maar ik vrees dat het een onbegonnen zaak is.

 • Profielfoto
  Festen

  Als je ook maar iets wil weten over de situatie in Rusland, zou je niet (enkel) af moeten gaan op simpele berichten in de Nederlandse pers. Het standpunt van Rusland is dan ook niet dat het zich keert tegen homoseksualiteit en Rusland keurt homoseksualiteit niet af of wat dan ook. Als iemand denkt dat dat anders is, zie ik daar graag een bron van (en dan bedoel ik niet een of ander opiniestuk).

  Als je echt Pools bent, en het nieuws uit Oost-Europa een beetje zou volgen, wist dat die “anti-propaganda wet” van het Kremlin zich juist wél keert tegen homo’s of lesbo’s. Dit jaar is een Russische krant veroordeeld voor een interview met een openlijk homoseksuele leraar, want we moeten natuurlijk niet hebben dat homo’s zomaar in de publiciteit komen, of dat we hun mening horen.

  En voor de Slavisten onder ons deze fijne Russische bron, die vertrouw jij vast meer.

  Rusland glijdt politiek in groot tempo af naar een in zichzelf gekeerd, dom nationalistisch land, zonder respect voor minderheden.

 • Profielfoto
  marcapplefreak

  Ik wil niet veel zeggen maar homo’s worden in elkaar geslagen in Rusland… En dat is allemaal toegestaan!

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Een “nicht” is heel iets anders dan een homofiel.
  Nichten zijn aanstellers en provoceerders naar buiten toe, ooit gepromoot in de muziek (nichtenrock van Bowie, Queen etc etc)
  Een homofiel heeft alleen een andere voorkeur en leeft verder net zo als hetero’s.

  Maakt niet uit wat ‘nichten’ zijn. Het gaat niemand aan een ander te veroordelen als je er verder geen last van hebt. En ergens ‘last van hebben’ is soms ook een eigen keuze.
  Ik ken genoeg hetero’s die ook min of meer provoceren in gedrag en kleding, en dat zou wel mogen? Homo’s zijn oké zolang ze zich als hetero gedragen?
  :?:

 • Profielfoto
  Akoni

  @ Goeiedag
  Ik gaf uitleg en mening zonder wel oordeel dan ook, lezen en begrijpen is ook een vak.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Lezen is een vak, want je moet het doen met wat de schrijver opschrijft, en je kunt niet lezen wat de schrijver ‘eigenlijk’ denkt.

  Maar dit vind jij geen oordeel?:
  “Nichten zijn aanstellers en provoceerders”
  Tja…

 • Profielfoto
  Akoni

  Ik ga niet uitleggen wat ik bedoelde, want dan blijven we bezig.
  Nichten, is niet meer dan een benaming/scheldwoord die in de volksmond gebruikt wordt, homosexuelen respecteer ik en verder alle andere groepen mensen.
  En verder heb ik het met deze site wel gehad, ik prefereer als ik iets over Apple producten wil weten, dat dan ook daadwerkelijk te vernemen.