Populaire iOS-app djay gaat pro op de Mac

Door: Raymon Mens - 13 reacties

De djay-apps van algoriddim zijn al lange tijd veelgebruikte software voor iPad- en iPhone-Deejays. Maar een echte DJ draait natuurlijk met zijn MacBook. Voor de iedereen die meer dan iOS wil, heeft de fabrikant daarom nu djay Pro voor de Mac uitgebracht.

Djay Pro bevat integratie met Spotify en iTunes. Metadata en CUE-tijden worden via iCloud gesynchroniseerd met de iOS-versies van djay. De iOS-gebruiker die de eerste stapjes op Mac zet, kan kiezen voor twee decks, maar ervaren diskjockeys toveren zo vier spelers op het scherm.

Integratie met Spotify was al langer in de iOS-versie van djay aanwezig, maar is nu voor het eerst naar de Mac gebracht. Muziek van Spotify werkt niet anders dan lokale muziek. De app voert snel een beats-analyse uit en doet zelfs suggesties voor de volgende te draaien plaat.

Andere professionele functies zijn ondersteuning voor midi-controllers, USB-geluidskaarten met meerdere kanalen en de mogelijkheid om Audio Units plug-ins uit Logic en Garageband te gebruiken. Het publiek opzwepen of een MC aan het werk zetten kan ingebouwde ondersteuning voor een Microfoon of andere input. De interface is geoptimaliseerd voor Retina en Yosemite.
7_Spotify_Light_Mode.0
Djay Pro werkt op OS X 10.9 Mavericks of hoger en is te koop in de Mac App Store. Ter introductie is de app verkrijgbaar voor € 44,99. Niet goedkoop, maar wel goedkoper dan andere alternatieven zoals Traktor en Virtual DJ.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  swift_dev

  Djay Pro werkt op OS X 10.9 Yosemite of hoger

  Foutje?

 • Profielfoto
  Saaihead

  “Maar een echte DJ draait natuurlijk met zijn MacBook.”

  Een echte DJ draait met vinyl, of met CDJ’s. DJ software is voor hobbyisten of voor een paar DJ’s die zich laten sponsoren door NI. Wat niet wegneemt dat dit natuurlijk erg leuke software is om mee te spelen en een alternatief op Traktor is nooit weg. Ik vraag me wel af in hoeverre deze software compatible is met Traktor consoles. Die zijn tegenwoordig toch wel de standaard.

  Edit: ik zie net dat de Traktor consoles niet supported zijn. Dus dit gaat m niet worden, ben ik bang. En als ik zie welke hardware wel ondersteund wordt, dan zal dit nooit een “pro” worden. Hoogstens de Pioneers, die hebben nog een goeie reputatie. Maar ook die zie ik in de praktijk nooit voorbij komen op feesten.

 • Profielfoto
  wensink

  Maar ook die zie ik in de praktijk nooit voorbij komen op feesten.

  CDJ’s zijn van Pioneer..
  Als je het alleen over de Ergo’s hebt, heb je gelijk, er worden meestal CDJ’s gebruikt..
  Ik zie alleen vrij weinig DJ controllers/draaitafels van andere merken op feesten.

 • Profielfoto
  Tomac5

  De X1’s van Native Instruments zie ik anders best veel op feesten.

 • Profielfoto
  Jeffry

  En de SL1200’s veel te weinig…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Een echte DJ draait met vinyl, of met CDJ’s. DJ software is voor hobbyisten of voor een paar DJ’s die zich laten sponsoren door NI.

  Ik vind het arrogant om te veronderstellen dat alle “echte DJ’s” draaien zoals jij draait. Er zijn genoeg “echte DJ’s” die gewoon lekker draaien met een laptop met daarop software en zonder die toeters en bellen hoor. Net alsof iemand die op feestjes draait geen “echte DJ” is.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  En de SL1200’s veel te weinig…

  Waarschijnlijk om dezelfde reden dat je ook geen jukeboxen meer ziet in cafe’s
  ;-)

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Saaihead: Een “echte” DJ kan overal een feest mee maken. Het meest belangrijkst van een “echte” DJ is NIET zijn apparatuur. Plaatjesdraaiers die dat beweren zullen nooit bij de “pro’s” in de buurt komen.

 • Profielfoto
  CMD-Z

  Ik DJ inmiddels ook al een aantal jaren, begonnen met Traktor; en heb jaren gezegd wat jullie zeggen. Natuurlijk is het ook zo dat de kwaliteit van een DJ met name bepaald wordt door trackkeuze.

  Aan de andere kant snap ik wel wat de DJs die zeggen dat echte DJs met vinyl of CDJs draaien bedoelen. Zij hebben namelijk een skill moeten ontwikkelen die tijd kost (op gehoor beatmatchen) en huidige software (en overigens ook de nieuwe CJD2000 nexus) maakt het mogelijk om te DJen zonder die skill (sync knop). Ik snap wel dat ze daar een beetje op neerkijken.

  Ik vind de hardware van native instruments niet optimaal qua bouwkwaliteit zoals pioneer hardware (de huidige standaard in clubs), maar het zijn wel de serieuzere midi controllers (en betaalbaard, en daardoor populair bij huisfeesten). Ik denk dat deze app aimt op deze laatste categorie, leuk voor bij huisfeestjes met wifi (zodat iedereen met spotify zijn eigen tracks op kan zetten) en niet op de PRO markt. maar met het aantal hobby DJs die als paddestoelen de grond uit schieten is dat denk ik wel de markt om op in te zetten. best slim dus.

  Door al het bovenstaande is het tegenwoordig niet meer genoeg om goed te DJen om jezelf te onderscheiden in de pro markt, me moet tracks produceren. En that my friends, is a whole different ballgame.

 • Profielfoto
  CMD-Z

  (laatste zin me=je)

 • Profielfoto
  Saaihead

  Mensen, Er zat geen waardeoordeel in mijn post. Het was puur een constatering van wat ik om me heen zie. Feit is dat de CDJ’s of draaitafels toch stabieler zijn dan een laptop of iPad. Maar het wordt (zoals CMD-Z zegt) ook gezien als een skill als je kan beatmixen. Het zegt verder niks of je een echte DJ bent of niet. Sterker nog, ik heb altijd met vinyl (later met CDJ’s) op feestjes gedraaid (nu draai ik niet zo veel meer) maar gister heb ik met mijn iPad en een traktor Z1 een setje gedraaid op een huiskamerfeestje. Supercompact om mee te nemen en het is prima voor die setting. Uiteindelijk ben je maar een plaatjesdraaiert inderdaad…;)

 • Profielfoto
  MacKevin11

  CDJ’s kun je prima combineren met Traktor DJ. Zo kan je het computerscherm gebruiken voor meer informatie tijdens jouw mix, of tracks die op de computer staan opgeslagen openen met de CDJ’s.
  Traktor is erg professionele software dat ook door veel professionele DJ’s wordt gebruikt. Virtual DJ vindt ik veel minder potentie hebben, en dat vind ik terecht ook ‘hobby software’ te noemen, hoewel ook de wat professionelere DJ’s er mee draaien schijnt, ik kan het me nauwelijks voorstellen…

 • Profielfoto
  MacMartino

  Wat een fantastische app! Toevallig hadden we hier net een DJControl instinct iPad liggen die niet zo briljant werkte (zeg maar voor geen meter) met de bijgeleverde software. En djay for iPad ondersteunt het ook niet. We dachten toen ook: eigenlijk moet je een app hebben waarmee je met spotify kan draaien. Want nu moet je alles downloaden op je ipad of Macbook pro en da’s niet handig.

  Maar met dJay pro voor Mac is die ondersteuning voor Spotify en de Hercules DJ Control instinct er volledig. Je kunt zelf makkelijk remappen mocht je dat willen. De functies zijn fantastisch en de mogelijkheden om een track visueel te zien met beats etc. for syncing zijn echt top en erg nauwkeurig. De looping, effecten, alles werkt mega makkelijk. Samples kan je zo toevoegen en gebruiken met de (virtuele) pads.
  Maar het mooiste is, dat je nou eindelijk met Spotify kan dJayen.

  De sound output voor cueing werkt ook prima met de controller, dus ik ben erg blij dat ik deze post van oMt zag staan. Het blijft jammer, dat ze vanwege commerciële redenen de controller op de iPad met dJay 2 nog steeds niet ondersteunen (behalve sound output, de controller word gewoon herkend maar gewoon niet ondersteund omdat t geen numark, philips of een van de andere partnermerken is).
  Thanks for the post!