Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 1 december 2014

Pinnen voor de kleinste ondernemer

Tegenwoordig wil je overal kunnen pinnen. Op de markt, bij de Vietnamese loempiakar en als het straks gaat vriezen ook bij de koek en zopiekraam. Door dure abonnementen en huurkosten van mobiele pinapparaten wil dat echter lang niet altijd lukken.

De smartphone brengt hier sinds kort verandering in en om pinbetalingen met je mobiel te accepteren is er een vierde oplossing in Nederland bijgekomen: iZettle. Het Zweedse iZettle neemt het op tegen Payleven, SumUp en Adyen Shuttle. Mobiele betaalpionier Square tellen we voor het gemak niet mee, omdat die alleen creditcards accepteert.

Alle vier de bedrijven stellen je in staat om – met behulp van een Bluetooth paslezer met pinpad en een app – bankpassen en creditcards te accepteren en gebruiken je iPhone of iPad als betaalterminal of kassa. De verschillen zitten in functionaliteit en prijsstelling, waarbij het laatste erg afhankelijk is van de hoeveelheid en hoogte van de pintransacties. Wij zetten de verschillen op een rij.


(1) Heeft de app een echte kassa met voorgedefinieerde producten en prijzen.
(2) iZettle geeft de eerste 5.000 kaartlezers in Nederland gratis weg.
(3) 2,75% in België.

De kosten
De traditionele pin-oplossingen die worden geleverd door de grote Nederlandse banken kosten tussen de 43 en 47,50 per maand en vragen daarnaast een klein vast bedrag per pin-transactie. Door de hoge abonnementskosten zijn ze vooral interessant voor structureel en intensief gebruik. Van de smartphone-pin-aanbieders hierboven is er één die een beetje hierop lijkt: Adyen. Adyen was al actief in kassa-land en levert de Shuttle als mobiele variant die in hun infrastructuur past. Daarmee is de Shuttle vooral interessant als uitbreiding voor bestaande klanten. Omdat Adyen een klein maandelijks bedrag vraagt en een vast bedrag per transactie, is het daarnaast interessant voor winkeliers die relatief weinig transacties hebben, maar met een hoge prijs.

iZettle, SumUp en Payleven lijken heel erg op elkaar: geen abonnement, geen contract, geen vaste kosten. Je betaalt alleen een bedrag per transactie. Dit maakt ze zeer geschikt zijn voor incidenteel gebruik. Welke aanbieder voor jou interessant is, is afhankelijk van de omzet die met pin wordt afgerekend. SumUp is tot € 6.500 omzet het goedkoopst. Bij hogere bedragen wordt iZettle dankzij het variabele percentage goedkoper. Payleven is met 2,75% altijd de duurste van de drie, maar staat particulieren ook toe als klant.

De kaartlezer
Ayden, iZettle en Payleven gebruiken een identieke kaartlezer, die zowel de chip als de magneetstrip kan lezen. SumUp heeft een afwijkend ontwerp en accepteert alleen de chip. De kaartlezer is in feite een klein computertje met Bluetooth en een accu. De accu wordt met micro-USB opgeladen. In onze ervaringen met de kaartlezers van Payleven en iZettle blijven ze bij het opstarten nog wel eens hangen. Gelukkig zit er naast de aan- uitknop een resetgaatje, waarmee je de kaartlezer een nieuw leven geeft. De SumUp reader kan geen magneetstrips lezen, maar koppelt als enige wel via het energie zuinigere Bluetooth 4.

Links: kaartlezer van iZettle, Payleven en Adyen. Rechts: SumUp

De kassa
Net als Square bieden iZettle en SumUp ook een functie in de app waarbij je producten toe kunt voegen, zodat een echte kassa ontstaat. Bij iZettle gaat dit snel en is het toevoegen van productfoto’s het meest eenvoudig. Allebei ondersteunen ze het maken van groepen en productvarianten. Met deze kassafunctie kan de iPhone gebruikt worden om orders op te nemen en de iPad als vaste terminal op de toonbank. Helaas ondersteunen ze allebei niet het aanmaken van tafels, zodat er meteen (met pin of cash) afgerekend moet worden. Wel zijn er voor alle oplossingen kassalades en AirPrint bonprinters beschikbaar. De klant kan een bon krijgen via e-mail.

Bonnenprinter van Star en kassalade met iPadhouder van Hecklerdesign

Experimenteren
Heb je een bedrijf en wil je experimenteren met pin-betalingen? Dan kun je nu het beste iZettle proberen. De eerste 5.000 kaartlezers in Nederland worden gratis verstrekt en over de eerste € 2.000,- aan transacties worden tijdelijk geen kosten gerekend. Daarna weet je waar je aan toe bent en kun je je keuze heroverwegen.

Reageer op artikel:
Pinnen voor de kleinste ondernemer
Sluiten