Pinnen voor de kleinste ondernemer

Door: Jan David Hanrath - 12 reacties

Tegenwoordig wil je overal kunnen pinnen. Op de markt, bij de Vietnamese loempiakar en als het straks gaat vriezen ook bij de koek en zopiekraam. Door dure abonnementen en huurkosten van mobiele pinapparaten wil dat echter lang niet altijd lukken.

De smartphone brengt hier sinds kort verandering in en om pinbetalingen met je mobiel te accepteren is er een vierde oplossing in Nederland bijgekomen: iZettle. Het Zweedse iZettle neemt het op tegen Payleven, SumUp en Adyen Shuttle. Mobiele betaalpionier Square tellen we voor het gemak niet mee, omdat die alleen creditcards accepteert.

Alle vier de bedrijven stellen je in staat om – met behulp van een Bluetooth paslezer met pinpad en een app – bankpassen en creditcards te accepteren en gebruiken je iPhone of iPad als betaalterminal of kassa. De verschillen zitten in functionaliteit en prijsstelling, waarbij het laatste erg afhankelijk is van de hoeveelheid en hoogte van de pintransacties. Wij zetten de verschillen op een rij.

 iZettlePaylevenAdyen ShuttleSumUp
Producten (1)janeeneeja
Kaartlezer€ 79 (2)€ 79€ 99€ 79
Abonnementneenee€ 10,- / mndnee
Contractneeneejanee
Kosten
- Pin1,5 tot 2,75%2,75%9,4 ct1,95% (3)
- Mastercard1,5 tot 2,75%2,75%1,4%1,95% (3)
- Visa1,5 tot 2,75%2,75%1,15%1,95% (3)
Particulieren?neejaneenee

(1) Heeft de app een echte kassa met voorgedefinieerde producten en prijzen.
(2) iZettle geeft de eerste 5.000 kaartlezers in Nederland gratis weg.
(3) 2,75% in België.

De kosten
De traditionele pin-oplossingen die worden geleverd door de grote Nederlandse banken kosten tussen de 43 en 47,50 per maand en vragen daarnaast een klein vast bedrag per pin-transactie. Door de hoge abonnementskosten zijn ze vooral interessant voor structureel en intensief gebruik. Van de smartphone-pin-aanbieders hierboven is er één die een beetje hierop lijkt: Adyen. Adyen was al actief in kassa-land en levert de Shuttle als mobiele variant die in hun infrastructuur past. Daarmee is de Shuttle vooral interessant als uitbreiding voor bestaande klanten. Omdat Adyen een klein maandelijks bedrag vraagt en een vast bedrag per transactie, is het daarnaast interessant voor winkeliers die relatief weinig transacties hebben, maar met een hoge prijs.

iZettle, SumUp en Payleven lijken heel erg op elkaar: geen abonnement, geen contract, geen vaste kosten. Je betaalt alleen een bedrag per transactie. Dit maakt ze zeer geschikt zijn voor incidenteel gebruik. Welke aanbieder voor jou interessant is, is afhankelijk van de omzet die met pin wordt afgerekend. SumUp is tot € 6.500 omzet het goedkoopst. Bij hogere bedragen wordt iZettle dankzij het variabele percentage goedkoper. Payleven is met 2,75% altijd de duurste van de drie, maar staat particulieren ook toe als klant.

De kaartlezer
Ayden, iZettle en Payleven gebruiken een identieke kaartlezer, die zowel de chip als de magneetstrip kan lezen. SumUp heeft een afwijkend ontwerp en accepteert alleen de chip. De kaartlezer is in feite een klein computertje met Bluetooth en een accu. De accu wordt met micro-USB opgeladen. In onze ervaringen met de kaartlezers van Payleven en iZettle blijven ze bij het opstarten nog wel eens hangen. Gelukkig zit er naast de aan- uitknop een resetgaatje, waarmee je de kaartlezer een nieuw leven geeft. De SumUp reader kan geen magneetstrips lezen, maar koppelt als enige wel via het energie zuinigere Bluetooth 4.

Links: kaartlezer van iZettle, Payleven en Adyen. Rechts: SumUp.
Links: kaartlezer van iZettle, Payleven en Adyen. Rechts: SumUp

De kassa
Net als Square bieden iZettle en SumUp ook een functie in de app waarbij je producten toe kunt voegen, zodat een echte kassa ontstaat. Bij iZettle gaat dit snel en is het toevoegen van productfoto’s het meest eenvoudig. Allebei ondersteunen ze het maken van groepen en productvarianten. Met deze kassafunctie kan de iPhone gebruikt worden om orders op te nemen en de iPad als vaste terminal op de toonbank. Helaas ondersteunen ze allebei niet het aanmaken van tafels, zodat er meteen (met pin of cash) afgerekend moet worden. Wel zijn er voor alle oplossingen kassalades en AirPrint bonprinters beschikbaar. De klant kan een bon krijgen via e-mail.

Optionele kassalade met iPadhouder van iZettle
Bonnenprinter van Star en kassalade met iPadhouder van Hecklerdesign

Experimenteren
Heb je een bedrijf en wil je experimenteren met pin-betalingen? Dan kun je nu het beste iZettle proberen. De eerste 5.000 kaartlezers in Nederland worden gratis verstrekt en over de eerste € 2.000,- aan transacties worden tijdelijk geen kosten gerekend. Daarna weet je waar je aan toe bent en kun je je keuze heroverwegen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  bbqwerty

  Was laatst bij een onderneming die de iZettle aan het testen was. De vrouw voor mij probeerde te pinnen, hiervoor moest het systeem een aantal keer opnieuw aangeslingerd worden. Het personeel was er dan ook (nog) niet over te spreken.

  Als ze aan de betrouwbaarheid wat doen, lijkt het mij een prima product!

 • Profielfoto
  microtje

  Wij gebruiken sinds een klein jaartje Payleven (in België) en moet zeggen dat het goed werkt. Heb in begin wel een keer voorgehad dat een betaling niet lukte, maar sinds update van sofware geen problemen meer. Er is ook een uitstekende helpdesk waar je op terug kan vallen.
  De 2,75 % is misschien duurder dan de anderen, maar voor de keren dat wij het nodig hebben voor onze klanten is dit aanvaardbaar. Wij bieden dit aan als extra service, ook omdat wij soms op verplaatsing verkoop doen is dit zeer handig.
  De uitbetalingen gebeuren ook altijd perfect.

 • Profielfoto
  anna66

  Ik heb Payleven ook al een tijd, en dat werkt prima,zonet ook Izettle erbij genomen.
  De batches van Izettle zijn dagelijks, en dat is meer dan 3 keer per week bij Payleven.(beiden hebben als voordeel de cc acceptatie)
  Gewone pinautomaten moet je helemaal niet hebben zijn veel te duur,en voor cc acceptatie moet je aparte contracten afsluiten.

 • Profielfoto
  TonE

  Ik werk met Payleven en vind het een fijn en betrouwbaar systeem.
  Enige probleem is het steeds wegvallen van de bluetooth verbinding met de card reader. Ik denk echter dat dit eerder een iOS probleem is.

 • Profielfoto
  Extendas

  Toch zou je ook zeker voor kleine winkels een ‘normale’ pinterminal kunnen overwegen. De kosten zijn per transactie vele malen lager als deze apparaatjes. Daarnaast zijn er ook draadloze varianten van de normale terminals waarmee ze ook mobiel zijn. Extendas is de eerste Nederlandse leverancier die hun iPad Kassa native gekoppeld hebben aan de (draadloze) betaalterminals van CCV en hiervoor ook door CCV gecertificeerd is. Hierdoor is de kassa EMV compliant en kunnen alle in Nederland gebruikte pinpassen en creditcards worden gebruikt.


  http://www.extendas.com/wp-content/uploads/2014/02/ExtendasPOS-03.png

 • Profielfoto
  jochems

  Ik vind de percentage kosten vrij hoog in vergelijking met bijvoorbeeld een ideal. Ik zag liever gewoon een vast bedrag zoals bij Adyen Shuttle. Als kleine bijverdienste doe ik iphone reparaties aan huis en er wordt regelmatig gevraagd of men kan pinnen, maar om nu 50-60 euro per maand te betalen voor een pinservice… (men kan immers ook even naar de pinautomaat om de hoek lopen).

  Overigens is dit toch ook wel een noemenswaardig betaalsysteem, waarom is deze niet in het overzicht opgenomen?
  https://squareup.com/global/en/register
  Kosten: https://squareup.com/pricing

  Paar keer mee betaald in Amerika. Werkt erg makkelijk.

 • Profielfoto
  maconly

  Payleven is een kut bedrijf altijd gezeik met de pinreaders en heel slecht administratief 1x per maand een overzicht omtrent de overboekingen naar mn bedrijf en dat is met meer dan 100 transacties pm heel lastig.

  Tevens slechte klantenservice met hele arrogante medewerkers .

  Dat zettle ziet er hetzelfde uit ben benieuwd of dat beter is , kan ik met veel plezier afscheid nemen payleven

 • Profielfoto
  OMTMG

  Wij gebruiken de Shuttle van Adyen al een tijdje. Op zich een prima, simpele oplossing. Alleen valt de verbinding regelmatig weg en moet de shuttle opnieuw opgestart worden, dat is wel heel erg lastig, zeker als je druk bent.

  Verder vind ik het overzicht van Adyen nogal ingewikkeld. Als ik wil zien hoeveel er gepind is en hoeveel er de eerstvolgende keer uitbetaald gaat worden ben ik iedere keer weer een uur bezig om een duidelijk overzicht te krijgen. Zou mooi zijn als je dagelijks automatisch een overzicht kunt maken.

 • Profielfoto
  anna66

  Ik heb de Izettle gisteren mogen ontvangen,binnen 22 uur binnen vanaf Malmo(Zweden)vind hem beter werken dan de payleven.

 • Profielfoto
  Beverwijk-NH

  Wij gebruiken nu sinds een maand iZettle. Wij kregen een gratis pinreader en de eerste maand gratis pinnen tot € 2.000. Natuurlijk ideaal om het uit te proberen. Wij zijn zeer content. Omdat het bedrijf nog in beginfase is, worden er steeds nieuwe mogelijkheden toegevoegd. De betaling gaat zeer snel: binnen 3 werkdagen staat je geld op je rekening! Voordeel is ook dat klanten per e-mail een bon kunnen krijgen en het kassasysteem. Je kunt zelfs je contante betalingen invoeren! De kosten van 2,75% per transactie lijken op het eerste gezicht veel: maar voor een bedrijf, waar niet veel wordt gepind (zoals bij ons) zijn de kosten relatief lager dan wanneer je een abonnement neemt; je zit dan wel vast aan een abonnementsduur. Wij waren aanvankelijk sceptisch en verwachtten negatieve reacties van klanten door alle negativiteit rondom pinnen (scimmen), omdat zo een card reader nog lang niet bij iedereen bekend is. Tot op heden hebben wij nog geen een klant gehad, die twijfelde of negatief reageerde! Als wij besluiten om er mee door te gaan, overwegen om ook een bonprinter aan te schaffen. Vandaag het eerste minpunt beleefd: tijdelijke verbindingsproblemen met de Iphones, maar dat schijnt eerdere een iOS-probleem te zijn. Ik vind dat je niet moet zeuren, zolang het zich niet vaak voordoet, want dan moet je genoegen nemen met een ‘gewoon’ pinapparaat!

 • Profielfoto
  Dennis1980

  iZettle vorige week besteld. Leuk dat het gratis is maar wat een waardeloos apparaat. Schaam me dood iedere keer als mijn klanten willen pinnen en de Bluetooth verbinding er weer uitligt. En probeer dan maar eens iemand te bereiken bij iZettle…

 • Profielfoto
  pelle88

  Ik ben erg tevreden met het pinapparaat van iZettle. Ik sta regelmatig met de spullen uit de winkel van mijn moeder op markten en braderien.
  Het pinapparaat van iZettle werkt gemakkelijk en snel en contactloze betalingen zijn ook een fluitje van een cent. Ik zou niet anders meer willen. Mijn Pinautomaat houdt het in ieder geval ruim een dag uit qua batterij. Ik heb iZettle besteld via http://www.voordeligepinautomaat.nl daar kan je ook meer informatie vinden over iZettle.