[UPDATE] Blendle App nu beschikbaar!

Door: Koen van Tongeren - 23 reacties

‘De iTunes Store voor kranten en tijdschriften’, zo pitchte Alexander Klöpping zijn nieuwe dienst Blendle eerder dit jaar nog in OMT LIVE. Met Blendle kunnen losse artikelen uit Nederlandse kranten en tijdschriften gekocht en gelezen worden.

Nu, 170.000 gebruikers, een miljoeneninvestering uit Amerika en een eigen pop-up store in Utrecht later miste er nog maar één ding: een app. Vandaag komt daar verandering in. Na een aankondiging gisteren is de iOS app waar veel Blendle-gebruikers zo naar hunkeren nu gratis te downloaden in de iOS App Store. Je moet er alleen snel bij zijn, want vrijdagochtend is het feest voorlopig weer voorbij.

iPhone-1
De App heet Blendle Trending en is fundamenteel anders dan de website. In de Blendle Trending app vind je niet het volledige Blendle-archief, maar alleen artikelen die op dat moment trending zijn. Bewust, zo zegt Alexander. Volgens hem hebben mensen op hun smartphone vooral behoefte aan een overzicht van de op dat moment meest ertoe-doende journalistiek, oftewel, de artikelen die je vandaag gelezen móet hebben.
iPhone-2
Blendle Trending moet nog verder getest worden voordat de uiteindelijke versie uitkomt. Daarom is de app vanaf donderdagochtend slechts 24 uur beschikbaar in de App Store. De trendsetters en (very) early adopters die Blendle Trending in die periode downloaden worden testgebruiker en kunnen de app gewoon blijven gebruiken.

Wanneer Blendle Trending blijvend in de App Store verschijnt is nog niet bekend. Ook kunnen de Blendle boys nog niets zeggen over een iPad-versie of een app voor andere mobiele platforms. Daarvoor wordt de feedback afgewacht van de groep die de betavesie van Blendle Trending voor iPhone downloadt.

Hoor jij daarbij?

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  evilonline

  About time!!

 • Profielfoto
  polansky

  Lekker belangrijk.

  Voor nieuws betalen die je met één google zoekopdracht gratis kunt lezen.

 • Profielfoto
  JesseV

  Je betaalt niet voor nieuws, je betaalt voor journalistiek. En als je dat niet begrijpt behoor je al duidelijk niet tot de doelgroep.

 • Profielfoto
  polansky

  @Jesse. Je bedoeld de pulp die ze journalistiek noemen…

  Bovendien zijn journalisten vaak ZZP’ers tegenwoordig.
  Die worden door Blendle bestolen omdat ze geen afdrachten betalen aan de schrijvers van dat artikel. Het laatste woord over Blendle in combinatie met auteursrechten ligt nog onder de hamer bij de rechtbank.

  Kun je zeggen de auteursrecht is achterhaald, maar dat betekent wel dat wanneer deze in het voordeel van de uitgevers valt, jouw nieuws een stuk duurder gaat worden. Die ZZP’er gaat namelijk niet voor een appel en een ei werken terwijl de uitgever de enige is die daarvoor beloond wordt.

 • Profielfoto
  Saaihead

  @polansky Er zit zeker pulp tussen, maar om alles nu over 1 kam te scheren gaat mij betreft echt te ver. Er zijn nog genoeg journalisten die wel kwaliteitswerk leveren.

  En Blendle besteelt niemand. De meeste (idd freelance) journalisten verkopen hun stuk aan een uitgever voor een vaste prijs en die mogen daar vervolgens mee doen wat ze willen, zoals het altijd al was dus. Blendle heeft vervolgens afspraken met die uitgever en niet met de journalisten.

  Maar dit is niet met alle artikelen op Blendle het geval. TPO magazine is bijvoorbeeld een uitgever, bestaand uit freelance journalisten, die uitsluitend online publiceert en hier krijgen de journalisten wel degelijk per klik betaald. Persoonlijk zie ik in dit model wel een toekomst en Blendle biedt de flexibiliteit om dit soort ontwikkelingen te ondersteunen.

  Ik snap de negativiteit niet zo over dit platform. Ik vind het juist reuze handig om een beetje rond te shoppen, ipv een hele krant te kopen voor die paar artikelen die ik wil lezen.

 • Profielfoto
  polansky

  @Saaihead – Het is me duidelijk dat je de auteurswet niet kent.
  Geeft niet, zijn vrij veel mensen die denken dat je met de verkoop van een stuk ook je auteursrechten vrij geeft. Dat is niet het geval.

  Het klopt dat Blendle afspraken heeft met de krant, maar de krant mag geen afspraken maken voor de auteur. Ook mag een uitgever niet zondermeer een stuk doorverkopen, wat ze nu dus wel doen. En daarmee gaat Blendle dus voorbij aan de rechtmatige eigenaar van het stuk – de schrijver van het artikel

  Dit gaat binnenkort naar een onafhankelijke rechter wanneer er geen afspraken komen met het LIRA en het ziet er voorlopig niet goed uit voor Blendle in deze zaak.

  Zie ook:
  http://www.denieuwereporter.nl/2014/04/blendle-gaat-live-op-kosten-freelancers-trouw-juicht-dat-toe/

  en http://www.villamedia.nl/opinie/bericht/blendle-moet-freelancers-nu-gaan-betalen/

 • Profielfoto
  Saaihead

  @polansky Ik weet wel degelijk hoe de auteurswet werkt en je hebt gelijk dat je met een vaste vergoeding niet die rechten afkoopt. Maar wellicht ben jij niet op de hoogte dat dit met een juridisch dichtgetimmerd contract alsnog kan doen. In hoeverre dit al niet gebeurt. Maar dan nog snap ik niet waarom die uitgevers niet aangeklaagd worden, die verkopen dan onrechtmatig werk van freelance journalisten. Of wacht, misschien heeft het te maken met het feit dat die kranten bij grote uitgevers onder zijn gebracht, met genoeg geld en juristen in dienst en Blendle maar een opstartend bedrijfje is.

  Ik snap die hele rechtzaak niet zo. Het enige wat ze voor elkaar kunnen krijgen is dat ze een platform om zeep helpen die iets zou kunnen veranderen aan de huidige stand van zaken in medialand (zie mijn opmerking over TPO magazine – dat soort initiatieven maak je dan ook kapot) en dat de freelance journalisten voortaan een duimdik contract moeten tekenen als ze een artikel willen verkopen. Anders koopt de krant ze wel elders, er is momenteel een overschot aan journalisten…

  En jouw standpunt snap ik trouwens ook niet zo. Aan de ene kant vindt je dan journalisten alleen maar pulp produceren. Maar aan de andere kant zijn ze zielig omdat ze niet goed betaald worden.

  Edit: bedankt voor die twee linkjes. Maar het zijn twee opinieartikelen, waarvan een van de auteurs voorzitter is van een of andere freelance vereniging. Tja, nogal gekleurd hoor. En ik blijf bij mijn stelling dat de kranten aangeklaagd moeten worden en niet Blendle.

 • Profielfoto
  polansky

  Er zijn vele duizenden tekstschrijvers waaronder ikzelf die hierover duidelijke afspraken hebben gemaakt met de uitgevers aan wie zij hun stukken verkopen. Die uitgever mag niet zondermeer doorverkopen als jij je bezwaar hebt onderbouwt en kenbaar hebt gemaakt.

  Het feit dat er duizenden journalisten zijn die hun werk zomaar willen verkopen, zonder enige vorm van tegenprestatie is overigens domweg niet waar. Het is wel wat de uitgevers graag naar buiten brengen omdat het water hen aan de lippen staat.

  Ook zijn dergelijke contracten van de uitgevers vaak niet rechtsgeldig omdat ze te bezwaarlijk zijn voor de tekstschrijver. Een contract mag namelijk nooit alleen zijn toegeschreven puur op basis van eigenbelang zoals dat nu in sommige gevallen (Sanoma) gebeurt.

  De afspraken worden momenteel met handen en voeten getreden.
  Als Blendle hiervan de dupe wordt dan is dat maar zo. Je kunt niet zomaar diefstal plegen met andermans stukken en dan zeggen dat je het deed voor de goede zaak.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Je geeft in je reactie alleen maar aan dat de uitgevers de artikelen onrechtmatig doorverkopen en dat de schuld dus daar ligt. Ik snap dus nog steeds niet dat Blendle daarvoor wordt aangeklaagd en niet de uitgever.

  En ik zeg helemaal niet dat duizenden journalisten hun werk willen verkopen zonder tegenprestatie. Als het zonder tegenprestatie was geweest, dan had je ook niet van verkopen kunnen spreken maar van weggeven. Een goede vriend van mij is ook freelance journalist en hij ziet juist toekomst in een platform als Blendle. Niet in zijn huidige vorm, want er is veel mis met hoe het er nu aan toe gaat, vooral omdat de machtige uitgevers er nog steeds tussen zitten, maar dit soort initiatieven kunnen wel helpen om dingen echt te veranderen in de toekomst. Net zoals dat vroeger met muziek ging, daar zie je tegenwoordig ook steeds meer dat artiesten direct op internet hun werk verkopen, zonder tussenkomst van een grote platenmaatschappij.

  En nu ik er over nadenk, mocht de rechtzaak verloren worden door Blendle dan kan ik me voorstellen dat je een situatie krijgt waarbij Blendle net als nu de uitgevers moet betalen per klik, maar ook de auteurs die daar aanspraak op maken. Die artikelen zullen dus duurder worden en daardoor minder gelezen. En als ik een artikel lees kijk ik namelijk wel degelijk naar de prijs, ik zal die dure artikelen dus sneller overslaan. En ik zal niet de enige zijn.

  Dus nee sorry, ik ben het met je eens dat er genoeg mis is met het huidige systeem, maar ik vind deze zaak nog steeds niet echt getuigen van visie. Als je echt wat wil veranderen dat zal je de uitgevers moeten aanklagen.

 • Profielfoto
  Saaihead

  En nog iets ontopic: ik weet niet zo net nog niet met deze beperkte versie van Blendle in een app. Ik check het niet dagelijks en blader dan graag door wat kranten en tijdschriften, dat kan niet begrijp ik. Het heeft misschien te maken dat Apple ook wat mee wil pikken van de in-app purchases, maar het blijft jammer. We zullen het morgen zien. Ik zal ‘m zeker downloaden.:)

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik hoop in ieder geval dat er iets gelijksoortigs in België verschijnt. Ik vind het vervelend dat tegenwoordig meer dan de helft van de interessante artikels achter een paywall zitten. Ik heb geen zin om een abonnement te betalen van honderden euro’s per jaar als ik me interesseer in die artikels. Met een app als Blendle kan ik gewoon betalen voor nieuws dat ik wil lezen. Zeker in het kader van mijn studies biedt dat een oplossing!

 • Profielfoto
  plonserd

  Targaryen, er zijn al een paar Belgische kranten (De Standaard en De Tijd) die te lezen zijn via Blendle. Ook Humo kan je lezen. Een vriend van me (ook een Belg) werkt voor Blendle, geloof dat hij daar best wel mee bezig is:D

 • Profielfoto
  Targaryen

  Cool! Bedankt voor de tip. Komt er ook een desktop app dan voor Mac? artikels op iPhone zijn wat aan de kleine kant, tenzij je ze kunt exporteren als .pdf dan!

 • Profielfoto
  Monsta

  Goed nieuws! Ik ga em zeker met een frisse blik (na het webapp drama) proberen!

 • Profielfoto
  computer space

  Als concept vind ik Blendl cool, maar de uitwerking is weer zo typisch apple/google fanboy. Maak dit soort dingen lekker low-tech. Gewoon simpele html, PDF bestanden om te bekijken en belangrijkste: account/profielloos, Waarom moet er altijd weer zo’n dikke laag jquery, googleapis en andere JS crap overheen met slikke transities en waarom moet ik weer “social” doen met mijn leesgedrag? Gewoon paypal dokken, Pdfje openen, klaar, Geen geouwehoer.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Gedownload en geprobeerd. Ziet er mooi uit en werkt soepel, hoewel het net iets te makkelijk is om per ongeluk een artikel te kopen. Dat geld kan je trouwens wel makkelijk terug krijgen. Maar ik denk niet dat ik het veel zal gebruiken. Ik blader meestal door de kranten of magazines heen en lees wat me interessant lijkt. Staffpicks zijn leuk, maar veel te beperkt wat mij betreft. Dus ik zal de webbased versie blijven gebruiken ben ik bang. Jammer.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik heb hem op mijn iPad gezet, en wat blijkt?! Je kunt alleen maar een account aanmaken als je een facebook-account hebt. Dit heet heel ordinair “koppelverkoop”. Facebook heb ik zeer bewust niet, net zomin als al die andere tsjilp en lulkoek programmaatjes. Dus: Blendle verwijderd.

 • Profielfoto
  Buzz

  sedikit: via de website van Blendle kan je ook zonder Facebook registreren. Kan dat in de app niet?

 • Profielfoto
  sedikit

  @Buzz_D, Noch via de app, noch via hun site kun je een account aanmaken/inloggen zònder een Facebook-accont te hebben en/of aan te maken.
  Edit: dit heet een onvervalste “faux pas” : te vroeg hoog van de toren geblazen…..Op de iPad was een registratie buiten Facebook niet mogelijk, en nu zie ik dat het op de site wèl mogelijk is. Shame on me!
  Maar: na de registratie kun je via de ontvangen bevestiging, niet je registratie activeren met….Safari. Is Alexander Knöpping dan geen Apple-gelovige??

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  Er is één ding wat tot nu toe niemand mij heeft kunnen uitleggen…

  De hypothese waarop het bedrijf Blendle gebouwd is, is dat kranten niet meer verkocht worden. En dus verkoopt Blendle kranten:roll: Blendle doet er werkelijk álles aan om de artikelen er weer precies zo uit te laten zien als in de krant.

  Ik snap heus dat het kek is voor de designers/ontwikkelaars om een kale tekst afkomstig van bijvoorbeeld NRC er precies als een NRC krant te laten uitzien. Compleet met kloppende fonts, kleuren, etc. Maar waar Blendle volstrekt aan voorbij gaat, is dat internet zoveel meer opties biedt dan de kolommen in een krant. Dus waarom lees ik dan in Blendle weer die smalle kolommen?

  Voor mij zou het een enorm toegevoegde waarde zijn als die artikelen rijker gemaakt worden dan ze in de krant zijn. Doorlinken naar extra informatie, high-res foto’s, filmpjes, etc.

 • Profielfoto
  koen

  Hier kun je zonder FB registreren: https://blendle.nl/signup/blendle

 • Profielfoto
  sedikit

  @koen,
  Samengevoegd met mijn bovenstaande tekst, met jouw reactie en met het antwoord in de mail van Blendle aan mij:

  “He XXX,

  Rustig maar… natuurlijk hoef je Facebook niet te gebruiken. Blendle werkt prima zonder. Klik even op de link Inschrijven zonder Facebook of surf hier naartoe: https://blendle.com/signup/blendle

  Groeten,

  Tije ”

  Kun je begrijpen dat ik hier met een enigszins rode kop dit zit op te schrijven….

 • Profielfoto
  koen

  Zo rood als je avatar?:grin: