Mooie HTML-handtekening in Mail

Door: Jan David Hanrath - 28 reacties

Je zou denken dat je met een simpele knip-en-plak-beweging een hippe HTML-handtekening onder al je met Apple Mail verzonden e-mail hebt staan. Helaas, als je wilt dat het er altijd goed uitziet, komt er wat meer bij kijken. Code-knutselaars en terminal-tijgers, opgelet!

Verschillende mailprogramma’s en besturingssystemen gaan namelijk verschillend om met handtekeningen en voor je het weet lezen je vrienden, familie en collega’s <em><strong>dit soort <font color=”red”>zaken</font></em></strong> onderaan je e-mail. Met dank aan Matt Coneybeare laten wij zien hoe je het in OS X Yosemite kunt voorkomen.

 1. In Apple Mail ga je naar Voorkeuren > Handtekeningen en maak je een tijdelijke handtekening met willekeurige inhoud. Geef hem een logische naam. Deze handtekening vervang je straks voor de HTML-versie.
mail-voorkeuren-handtekening
Mail voorkeuren
 1. Verbind de tijdelijke handtekening met een van je e-mailaccounts door deze van de tweede kolom op de naam in de eerste kolom te slepen.
Sleep de handtekening naar de linker kolom
Sleep de handtekening naar de linker kolom
 1. Sluit het Voorkeuren-venster, bewaar de wijzigingen en sluit Apple Mail.
 2. Maak een html-pagina met je gewenste handtekening in je favoriete tekstbewerker. Bijvoorbeeld TextWrangler of Yosemite’s eigen Teksteditor. Let erop dat wanneer je Teksteditor gebruikt, je in platte tekst-modus zit (Opmaak > Converteer naar platte tekst) en dat slimme quotes uitstaan. Gebruik niet Microsoft Word, Dreamweaver of enige andere ‘slimme editor’, omdat deze je eigen code manipuleren, waardoor je handtekening waarschijnlijk niet goed wordt weergegeven. De html-pagina mag geen <html>-, <head>- of <body>-tags hebben en alle opmaak moet met inline css gemaakt zijn. Houd de html-code verder simpel (div, span, img, a, en dergelijke). Gebruik je een afbeelding, zorg dan dat deze op internet gehost is en dat je de hele url opneemt. Hier vind je voorbeeldcode van Matt om je op gang te helpen. Dit is wat ik ervan heb gemaakt.
 3. De tijdelijke handtekening wordt bewaard in een map waar je niet zomaar met de Finder komt. De plek van de map is ook verschillend afhankelijk van of je iCloud en iCloud Drive wel of niet gebruikt. Weet je niet precies wat je gebruikt? Kijk dan bij Systeemvoorkeuren > iCloud. Ben je ingelogd, dan gebruik je iCloud. iCloud Drive is in gebruik wanneer het is aangevinkt.
 4. Open vervolgens het handtekeningbestand in Teksteditor door in Programma’s/Hulpprogramma’s Terminal te starten, één van de volgende regels te plakken en op Enter te drukken.

iCloud Drive:
open -a TextEdit ~/Library/Mobile\ Documents/com~apple~Mail/Data/MailData/Signatures/ubiquitous_*.mailsignature

iCloud zonder iCloud Drive:
open -a TextEdit ~/Library/Mobile\ Documents/Mail/Data/MailData/Signatures/ubiquitous_*.mailsignature

Zonder iCloud:
open -a TextEdit ~/Library/Mail/V2/MailData/Signatures/ubiquitous_*.mailsignature

 1.  Heb je eerder handtekeningen in Mail gemaakt, dan openen er meerdere Teksteditor-vensters. Zoek het venster waarin de tekst van je tijdelijke handtekening staat. Laat je niet afleiden door de extra code en metadata die Mail automatisch heeft toegevoegd.
 2. Selecteer alles na de regel die begint met Mime-Version.
tijdelijke-handtekening
Selecteer de tijdelijke handtekening met de code tot en met de body-tags.
 1. Verwijder de geselecteerde code en plak op die plaats je eigen HTML-code erin en bewaar het bestand.
handtekening-source
De nieuwe HTML-code in het .mailsignature-bestand geplakt.
 1. Wanneer je nu in Mail een nieuwe mail begint, kun je de handtekening testen, aanpassen in Teksteditor, opslaan en opnieuw testen.
handtekening-resultaat
Het resultaat in Mail

 

 1. De laatste stap sla je over wanneer je iCloud gebruikt. Gebruik je iCloud niet, dan moet je je handtekeningbestand nog beveiligen om te voorkomen dat Mail hem overschrijft. Klik hiervoor op de bestandsnaam in de titelbalk van Teksteditor en vink ‘Beveiligen’ aan.
handtekening-beveiligen
Beveilig het bestand wanneer je iCloud niet gebruikt.

 

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Pappapaul

  Phoe, wat een reeks handelingen, gelukkig is het weekend!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Goede tip!! Bedankt

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Zo, dat is er eentje om morgen eens rustig door te nemen. Prima stof tot nadenken en erg welkom met dit Hollandsche weer.

 • Profielfoto
  PimPamPet

  Ik had hem eergisteren in mijn Pocket opgeslagen, dus goed dat jullie hem hier ook delen, maar… wacht even. In je tekst staat dat je geen html, head of body-tags mag gebruiken, maar het eerste wat je vervangt is de signature van Mail die je eerder had aangemaakt die begint met body… dus Mail gebruikt het zelf wél, maar wij mogen dat niet gebruiken?

 • Profielfoto
  sedikit

  Geachte heer Jan David,
  In tegenstelling tot uw methode is mijn handtekening al jaren een bijlage, een .jpg’tje.
  -Meerdere “handtekeningen”: twee voornamen(familie noemt me anders dan vrienden), mijn voor- en achternaam gewoon geschreven, en de gebruikelijke handtekening.
  -Op een tekentablet gemaakt m.b.v. Photoshop. In een mapje gezet op het bureaublad met de naam “handtekeningen”
  -Afhankelijk naar wie de mail gaat, browse ik (snel) via “Bijlage” naar het mapje “handtekeningen” en doe daar een keuze.
  Met vriendelijke groeten,

  sedikit

 • Profielfoto
  Ce.

  Een extra tip om deze HTML-signature ook op je iPad / iPhone mee te sturen:
  – Stuur jezelf een mailtje met de handtekening
  – Selecteer en kopieer
  – Instellingen > Mail > Handtekening > Plak
  – Schud vervolgens met je device en zodra de pop-up verschijnt, klik je op herstel. Vervolgens zal de HTML opmaak getoond worden.
  That’s it!

 • Profielfoto
  Janssuh

  sedikit, dat zijn teveel handelingen, je handtekening moet gewoon direct onder een e-mail staan :P.. daarnaast krijgen al jou (windows)ontvangers de handtekening in de vorm van een bijlage of icoon onderaan de mail?

  @Ce. thanks, als dat werkt:o die ga ik straks zeker even proberen!

 • Profielfoto
  Roko

  Wat dat aangaat kan Apple een heel dikke punt zuigen aan Outlook. Mail is veel te beperkt

 • Profielfoto
  cornevanbakel

  Goed artikel. Dank je Jan David!!

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Ik gebruik al tijden gewoon een LPG bestandje als handtekening.
  Werkt dat dan niet?

 • Profielfoto
  guus

  makkelijk als je iemand een digitale handtekening mee stuurd.
  zal wel niet gebruikt worden voor oplichting, id fraude etc.

  of ben ik te achterdochtig?

 • Profielfoto
  cmug

  Mooi duidelijke uitleg om handtekening aan je mail vast te plakken. Werkt precies zoals omschreven. Wel vrij arbeidsintensief / complex. Maar je kunt heel exact een bepaalde layout als afsluiting invoegen.
  Een tip als je ietsje meer dan standaard, maar stuk eenvoudiger wilt: Maak je adres aftekening op in Pages (lettertype, en kleur etc. vrij te kiezen). Plak deze in een handtekening in mail. Voeg nog plaatje toe.
  Niet zo extreme controle als methode Jan David. Maar wel verzorgd

 • Profielfoto
  iMad

  Als je een gmail account hebt en iCloud, dan kan je volgens mij via Gmail het nog makkelijker instellen voor het Mail programma van Apple.
  Kan alleen de desbetreffende pagina niet meer vinden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  makkelijk als je iemand een digitale handtekening mee stuurd.
  zal wel niet gebruikt worden voor oplichting, id fraude etc.

  of ben ik te achterdochtig?

  Ik denk dat jij het woordje handtekening te letterlijk neemt omdat mensen nu afbeeldingen van hun handtekeningen tonen.

  Maar wat de meeste mensen met een handtekening in mail bedoelen is dat ze dit soort informatie standaard onder elk mailtje plaatsen en niet een kopie van hun handtekening die ze plaatsen wanneer ze een contract aan gaan.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Shmoo,
  Je signaleert terecht het misverstand over het woord “handtekening”. Volgens Van Dale :
  “hand·te·ke·ning (de; v; meervoud: handtekeningen) 1in vaste vorm, eigenhandig geschreven naam
  Laat de digitale wereld s.v.p. dan een ander woord bedenken!

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik zoek al een tijd naar een makkelijke oplossing. Zoiets als het voorbeeld van Jan-David is heel netjes maar ik heb er de vaardigheid niet voor ben ik bang.

 • Profielfoto
  Erwal

  ik zou enorm oppassen met het overal maar neerzetten van je handtekening. Beter is het om je handgeschreven naam te gebruiken en je handtekening te gebruiken voor formele transacties.
  Vriendje Google leverde me een link naar de Microsoft Community met het volgende scenario van een vervelend iemand die met jouw handtekening aan de slag gaat:
  Hij schrijft jouw bank als jou en vertelt dat je onverwacht naar het buitenland bent verhuisd en daardoor je bankrekeningen wilt opzeggen. Het saldo moet naar rek. nr. ###### overgeboekt worden (rekening van bijv. het Rode Kruis). Hij schrijft je baas, scheldt hem de huid vol en dient jouw ontslag in. Je buren krijgen een boze, hatelijke brief over aangifte doen bij de politie over het voortdurende geluidsoverlast. Je man krijgt een brief van een advocaat, die van jou opdracht heeft gekregen echtscheidingsdocumenten naar hem te versturen. Je krijgt een rekening van de Hilton Hotel in Singapore voor een reservering voor 45 hotelkamers en het hele restaurant. Enz. enz. Gevaarlijke business hoor, handtekeningen digitaal onder brieven zetten. Dat heet “identity theft” en je maakt het iemand met kwaaie zin wel erg gemakkelijk. Vandaar dat ik denk dat “digitaal tekenen” wat anders betekent dan wat jij beschrijft.
  Dus ik ga maar even aan de slag met het netjes schrijven van mijn eigen naam. Net zo persoonlijk en een stukje veiliger denk ik.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zoek al een tijd naar een makkelijke oplossing. Zoiets als het voorbeeld van Jan-David is heel netjes maar ik heb er de vaardigheid niet voor ben ik bang.

  .
  Ik zou zeggen maak in Pixelmator of Pages een layout/ontwerpje zoals jij het graag wilt hebben en open daarna een topic op het forum. Er zijn voldoende mensen hier aanwezig die je de layout dan willen/kunnen omzetten naar een HTML table met inline styling.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Bedankt voor de tip, Shmoo!

 • Profielfoto
  One Less Thing

  @guus:
  Nee, je bent niet te achterdochtig. Het is knap onverstandig je persoonlijk identificatiemiddellen op internet te plaatsen.

 • Profielfoto
  iSponge

  Misschien is “onderschrift” een betere naam gezien “handtekening” veel verwarring veroorzaakt… Maarja, in de software (iOS/OSX) heet het wel gewoon overal “handtekening”, dus dan moet je het zo ook wel noemen in een artikel omdat men anders niet gaat begrijpen wat je bedoelt en gaat zeuren dat ze geen menu/venster/knop met de naam “onderschrift” (of iets anders) kunnen vinden bij de instellingen…

 • Profielfoto
  Targaryen

  @Shmoo, een vriend van me die developer is heeft een signatuur voor mij in elkaar geflanst. Ziet er puik uit.

 • Profielfoto
  Macteach

  makkelijk als je iemand een digitale handtekening mee stuurd.

  Het moet niet te gek worden, we vergeten de overbodige spatie maar even, maar ‘stuurd’ met een d!?
  Achterdocht is niet je grootste probleem Guus!

 • Profielfoto
  Night

  Ik zou ‘grootste’ vervangen door ‘enige’;-)

 • Profielfoto
  ISS

  De taal-bruinhemden zijn ook weer wakker… Niet iedereen is zo perfect in spelling, beetje jammer dat mekkeren, maar ja, dat is mijn mening.

 • Profielfoto
  Macteach

  Er is een verschil tussen spelfouten en taalfouten.

 • Profielfoto
  Obi-wan Kenobi

  Is er ook een oplossing voor wie geen kaas van HTML gegeten heeft maar toch zo’n mooie handtekening wil?

 • Profielfoto
  Easy C

  Het werkte bij mij niet helemaal. Er is blijkbaar toch iets veranderd met El Capitan.

  Hier staat de methode waarmee het bij mij wel lukte (het Terminal commando is iets anders):
  http://matt.coneybeare.me/how-to-make-an-html-signature-in-apple-mail-for-el-capitan-os-x-10-dot-11/