MedicijnAlarm maakt pillenkuur een peulenschil

Door: Raymon Mens - 9 reacties

De zorg wordt vaak genoemd als sector waar slimme apps en toepassingen een groot verschil kunnen maken. Een van die toepassingen is een medicijnwekker voor de iPhone. Deze geeft je een seintje wanneer het tijd is om je medicijnen in te nemen.

Uit een samenwerking tussen informatici en farmaceuten is MedicijnAlarm ontstaan. Deze app geeft niet alleen seintjes, maar bevat ook een database van medicijnen. Dat bespaart je in lijsten zoeken naar ingewikkelde namen of barcodes overtikken. Het scannen van het doosje is genoeg.

Naast het eenvoudige gebruik, waarborgt dit ook correcte informatie en dat is bij geneesmiddelen niet overbodig. De database wordt aangevuld door de community en gevalideerd door farmaceutisch personeel. Als een medicijn niet gevonden kan worden, kan een foto en omschrijving verzonden worden.
medicijn-toevoegen-alarm
De app doet verder wat je van een moderne medicijnwekker mag verwachten. De dag is opgesplitst in verschillende innamemomenten en aan ieder moment kan een hoeveelheid medicijnen toegevoegd worden. Zeker voor wie een tijdelijke kuur ondergaat of veel verschillende medicijnen inneemt, is het snel kunnen toevoegen met de barcodescanner een uitkomst.
medicijn-toevoegen-alarm-2
In de privacy policy staat te lezen dat data de app niet verlaat. Barcode’s worden lokaal gematcht. De medicijnendatabase wordt regelmatig vernieuwd. De app is geoptimaliseerd voor iPhone 6 (Plus), maar heeft daardoor op kleinere iPhones een paar grafische missers. De werking is verder prima. Als je een snelle medicijnwekker zoekt, is dit een goede kandidaat.

Downloaden
MedicijnAlarm is te downloaden in de App Store en geschikt voor iPhone en iPod Touch. De app vereist minimaal iOS 7.0.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  mollie319

  Ja ja…..

  Volgens mij kun je net zo goed je pilletjes-inname-beleid in je Agenda app zetten en met de herhaal-funktie de volgende inneem-momenten genereren.
  Toegegeven, je kunt niet zo cool je medicijnen scannen en koppelen aan een inname schema, maar goed, √©√©nmalig de naam bij je Agenda item toevoegen doet het ook………
  Of is dat te ouderwets?:twisted:

 • Profielfoto
  THX-1138

  Iedereen die veel medicijnen slikt weet dat je het maar beter snel kan memoriseren. Het is altijd goed om je kop er goed bij te hebben. Zeker als je veel verschillende medicijnen slikt op 3, 4 of meer momenten per dag. Hoe sneller het medicijnslik-proces in je hoofd zit, hoe minder belastend het is.

 • Profielfoto
  polansky

  In de privacy policy staat te lezen dat data de app niet verlaat.

  Dit is in tegenspraak met:

  De database wordt aangevuld door de community en gevalideerd door farmaceutisch personeel.

  Het feit dat jouw medicijngebruik dus toch bekend wordt bij derden maakt dat deze app een behoorlijke aanslag is op je privacy. Niemand die weet wat dat bedrijf met jouw gegevens doet en aan wie zij deze verkoopt….

  Nee dank je, een herinnering in de agenda volstaat.

 • Profielfoto
  pharmIT

  Beste polansky,

  Een kleine aanvulling op je oplettende post. Wanneer je een medicijn dat niet bij ons bekend is, krijg je de optie om het medicijn door te sturen naar het MedicijnAlarm team. Uiteraard is dit optioneel, maar op het moment dat je hier voor kiest wordt de barcode en een door jouw opgegeven naam van het medicijn doorgestuurd naar de server. Het team zal vervolgens het medicijn opzoeken en indien nodig toevoegen aan de database. We sturen geen andere informatie door, en hebben om die reden dus ook geen informatie over de gebruikers van MedicijnAlarm.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Raymon en pharmIT , twee vriendjes of toeval:razz:

 • Profielfoto
  storbuzs

  Pfff, 3 barcodes geprobeerd… Niets herkend… hoewel ze toch in de lijst staan. Of werkt het niet voor Belgie?

 • Profielfoto
  wwgnr

  Een gratis app en medische gegevens…. Nee, bedankt!

 • Profielfoto
  iMachia

  Bijzonder dat een ‘medicijnalarm-melding’ van een Nederlandse app in het Engels is gesteld. (zie foto hierboven)

  //cynical mode on: of kan de NSA daardoor makkelijker meelezen?

 • Profielfoto
  Balsjer

  Privacy waarborg is er niet want, het valt niet te controleren. Als men al aangeeft dat data wordt aangevuld door de community en farmaceuten, dan heb ik al argwaan.