In 2014 zochten we naar de iPhone 6, Flappy Bird en Bakpapier

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Google heeft zijn jaarlijkse lijst met meest­ gebruikte zoektermen gepubliceerd. Ook dit jaar heeft Apple een groot aan­deel in de top 10 zoekopdrachten gerelateerd aan electronica. De iPhone 6 staat op 1 in de top 10, die nog twee andere Apple-producten bevat.

De Apple Watch en iPad Air staan op achtste en tiende plaats in de meestgezochte elektronica wereldwijd. De iPhone 6 wordt op de voet gevolgd door de Samsung Galaxy S5 die op plaats twee staat. Het is het derde jaar op rij dat een Apple-apparaat het meest gezochte techproduct is.

De top 10 van globale zoekopdrachten bevat geen enkele gadget of electronica. Overleden acteur Robin Williams, het WK en Ebola vormen respectievelijk de drie meest gezochte woorden. Een bijzondere vermelding is voor het korte tijd populaire Flappy Bird.
google-top-2014-clean
Bendgate
Hoewel de grote interesse in de iPhone 6 over het algemeen positief is, springt een vermelding in de 10 meest gezochte termen op YouTube er negatief uit. Op de vijfde plaats staat de beruchte ‘iPhone 6 Plus Bend Test’.

Heel Holland Bakt
Nederlanders willen vooral graag weten wat iets is en hoe het werkt. Zo wilden we weten wat Ebola, BIC en PayPal is. We zochten ook massaal naar hoe PayPal, Tinder en Netflix werken. Opvallend was de stijging van de zoekopdracht ‘hoe werkt bakpapier’. Dat is te verklaren door de populariteit van kookprogramma’s als Heel Holland Bakt.

Er is ook Nederlandse vermelding voor de iPhone 6. De nieuwe iPhone was samen met het WK en Utopia de snelst stijgende zoekopdracht.

[Hat tip: Computeridee]

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  gijs735

  Persoonlijk heb ik het meest over de Apple watch opgezocht. Overigens wacht ik wel tot generatie 2 van dit product. Verder staat er wel een klein typfoutje in het artikel.;-)

  We zochten ook massaal naar hoe werkt PayPal, Tinder en Netflix werken.

  Dit is niet slecht bedoeld en alleen maar om Raymon te helpen, voordat er weer een discussie uitbreekt…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar we begrijpen natuurlijk toch wel dat deze data afkomstig van Google zelf niet de meest betrouwbare data is wel?
  .
  Ik bedoel Google’s inkomsten komen voor wat? zo’n 70% voort uit reclamecampagnes en deze ‘Google Trends’ tool gebruikt data die adverteerders gebruiken om hun campagnes op af te stellen en reclame mee in te kopen?
  Zodra inkomsten uit reclames dalen voor Google dan kan iedereen hier wel op twee vingers uittellen wat dit zal betekenen voor de zogenaamde zoekvolumes voor trendy producten en diensten. Meer zoekvolume wil zeggen dat de prijs per advertentie omhoog gaat waardoor Google weer meer inkomsten heeft.
  .
  Ik zeg niet dat deze resultaten helemaal niet kloppen maar de waarheid is het zeer zeker niet want Google incript natuurlijk niet voor niets de ingetikte zoekresultaten zodra jij ingelogd bent met je Google account.
  Vroeger konden 3rd party sites veel beter metingen doen aan de hand van analytics en keywords die werden ingetoetst maar sinds je voor elke dienst van Google een account nodig hebt en bijna iedereen standaard is ingelogd verdwijnt die data dus ook voor derde.

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  Vind de lijstjes niet zo interessant, het filmpje daarentegen is zeer inspirerend en prachtig gemaakt!

 • Profielfoto
  bestbier

  Grootste grap is dat de no. 2 (Samsung S5) totaal geflopt is!

 • Profielfoto
  la1974

  Ik zie zoveel mensen een url van een site (bijv Facebook) intikken via de zoekbox van Google ipv van rechtstreeks in het url veld om naar een website te gaan (gebeurt me tegenwoordig zelf ook vaak omdat als je een nieuw tabblad opent, de cursor standaard in het zoekveld staat).

  Is dat dan ook een zoekopdracht? Dat vervuilt wel vind ik.