Hobbyist lost GPU-problemen Macbook op met geboorde gaatjes

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Waarom je gaatjes in de onderkant van je MacBook zou moeten boren? Simpelweg niet. Tenzij je een MacBook Pro uit 2011 hebt die vatbaar is voor GPU-problemen door over­verhitting van de chip. Dan kunnen een aantal juist geboorde gaatjes het verschil maken.

Dat ontdekte een medewerker van iFixit. Hij omschrijft in een blogpost hoe hij de temperatuur van zijn Mac terug wist te brengen tot ongeveer 40 graden, voorheen was dit 90 tot 100 graden. Bij de lagere temperatuur treden problemen met de grafische chip die ‘wegsmelt’ niet meer op.

De hobbyist boorde gaatjes in de onderkant van zijn MacBook op de plaatsen waar de ventilatoren zitten. Zo wordt de aanvoer van koele lucht direct mogelijk.
MacBook-holes-inside
De MacBook in kwestie komt uit 2011 en is gevoelig voor wat velen als een productiefout zien. De grafische chip wordt soms zo heet dat het soldeer waarmee deze bevestigd zit losraakt. Dit heeft eerst strepen in het beeld tot gevolg, daarna werkt de MacBook soms helemaal niet meer.

Bakken en boren

De officiële oplossing voor dit probleem is vervanging van het logic board. De kosten daarvan lopen echter hoog op, waardoor hobbyisten naar alternatieve oplossingen zoeken. De medewerker van iFixit heeft, voordat hij de gaatjes boorde, het logic board in een oven gedaan om het soldeer terug op zijn plaats te krijgen. Ook dat omschrijft hij in een blogpost.

In de VS wordt een collectieve rechtszaak tegen Apple voorbereid. Kopers van de MacBook Pro uit 2011 willen schadeloos gesteld worden. Wie geen zin heeft om daarop te wachten, kan op eigen risico de boor hanteren.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Altijd van je af boren.:-D

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Gratis tooltje in de App store om (o.a.) de temperatuur in de gaten te houden: MagicanPaster

 • Profielfoto
  Stef Oortwijn

  Gewoon elk jaar het nieuwe model kopen. Voordelen:
  – Altijd garantie
  – Hogere verkoop waarde oud model
  – Altijd nieuwste model
  – Apple betere verkoop cijfers

  Vanaf de iPhone 4 heb ik alles Apple en dat vernieuw ik continue en tot zover nog niet 1x een probleem gehad.

  Even een mooie tip:
  Als je het allemaal slim aanpakt kan je elk jaar gewoon gratis een nieuwe iPhone kopen bij de Apple store;) zoals ik dit jaar een gratis iPhone 6 128GB.

  1. Zorg dat je voldoende cash hebt.
  2. Jong? Regel studerende vrienden die wel een zakcentje kunnen gebruiken beloof ze € 150 en eten/drinken op jou kosten.
  3. Neem ze mee naar Duitsland zodra de nieuwe iPhone uitkomt.
  4. Per persoon koop je gewoon 2 toestellen, voorkeur voor 64GB model.
  5. Maak goede foto’s van de bon + iPhone doos en zet het op marktplaats.
  6. Zorg dat je geld op echtheid kan controleren.
  7. En voila je kan je iPhone voor € 450 meer verkopen.
  8. Stop niet met handelen als je uit de rij komt en je toestellen verkocht zijn.
  9. Koop van Duitsers hun iPhone op de prijs die hun vragen zijn slechts € 100 / € 200 meer dan originele prijs, hier valt dus ook nog goed mee te verdienen.
  10. Na 2/3 dagen is de gekte over en kun je eindelijk gaan genieten van je nieuwe iPhone en uiteraard je stapel geld:)

  Met de iPhone 6 heb ik naast een iPhone 6 128GB ook nog eens € 2500 verdient. En niet te vergeten een OMT voorzien van een iPhone 6 voor de originele prijs;-)

  Doe je voordeel ermee en stop met je zorgen over een kapotte macbook uit 2011 -.-‘

 • Profielfoto
  Koezel

  Ehhh… volgens mij gaat het hier over een Macbook en niet over hoe je geld kunt maken van een Iphone.

 • Profielfoto
  Hydræ

  AMD project niet zo’n succes gebleken…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Bij mijn weten is dit al een probleem sinds 2007.
  Dedicated GPU’s in MBP’s smelten als sneeuw voor de zon. Koop je een nieuwe? Hou het dan (indien mogelijk) gewoon bij intel iris. Die loopt lekker koel.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  De hobbyist boorde gaatjes in de onderkant van zijn MacBook op de plaatsen waar de ventilatoren zitten. Zo wordt de afvoer van hete lucht direct mogelijk.

  Zo werken centrifugale fans niet. Het open ‘fan’ deel zuigt de lucht juist aan, drukt deze door de heatsink heen en dan door de sleuf van de beeldschermscharnier er weer uit. De gaatjes zorgen er dus voor dat de fan makkelijker koele lucht kan aanzuigen.

  Overigens zou dit wel kunnen betekenen dat andere onderdelen van de laptop heter worden. Ik heb geen idee hoe de koeling precies werkt in dit model werkt (de oude zogen lucht door het toetsenbord en de retina’s door gaten in de bodem… deze misschien door de uitsparing tussen de twee ventilatortjes?), dus ik kan het mishebben.

 • Profielfoto
  piddy4888

  Zo te zien zuigen deze ook alles door het toetsenbord heen. Slecht methode, kan nooit lang goed gaan als je wat vuil in dat ding krijgt. Zeker met die super platte toetsenbordjes als op een MBP is dat echt gewoon vragen om problemen, dan hadden ze beter wat sleuven in de onderkant kunnen maken.

 • Profielfoto
  ro_me

  ongelooflijk!
  Moet je gaatjes gaan liggen boren in je 2500 euro dure MBP 17 uit 2011!
  Apple moet dit probleem gewoon fatsoenlijk oplossen!

 • Profielfoto
  iep

  De hobbyist boorde gaatjes in de onderkant van zijn MacBook op de plaatsen waar de ventilatoren zitten. Zo wordt de afvoer van hete lucht direct mogelijk.

  Als je het originele artikel leest dan staat er duidelijk dat papier aan de onderzijde blijft plakken. Er wordt dus koele lucht aangezogen, er is geen additionele afvoer van warme lucht. Kennelijk erg effectief want hij gaat van een gemiddelde van 60 tot 70 graden naar 40 tot 50 graden.

  Voor zolang als het duurt want aangezien er koelere lucht via die gaten naar binnen wordt gezogen zal dat ook voor stof gelden. Een stoffige machine (en in dit geval fans) zijn de nummer 1 reden waarom een laptop zo heet wordt na verloop van tijd. Deze hack staat en valt bij het regelmatig schoonmaken van de laptop.

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  Ik had mijn Macbook bij Apple gratis laten repareren:

  Twee weken geleden had ik dit zelfde probleem met mijn Macbook uit 2011. De Macbook had ik online via Apple besteld en ik ging met het probleem naar de Apple Store in Amsterdam. Daar constateerden ze dat het moederbord moest worden vervangen en dat dit mij ongeveer 500 euro zou gaan kosten, want de Macbook viel buiten de garantietermijn en de aangekochte Apple Care was ook verstreken.

  Hier ging ik niet mee akkoord en legde uit dat ik recht heb op een deugdelijk product. Hierdoor kon ik een beroep doen op het consumentenrecht. De volgende dag was de Macbook tegen geen kosten gerepareerd. Hiervoor moest ik alleen wel een aankoopbewijs voor laten zien.

  Apple lijkt te leren waar mensen in Nederland recht op hebben.:)

 • Profielfoto
  wensink

  Leuk, maar als er nu een glas water om gaat, loopt alles ook direct via onderkant de MacBook binnen…

 • Profielfoto
  sunapple

  Of je zet hem in de koelkast.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Interessant om hier lezen dat er een hobbyist werkt bij iFixit… (‘”medewerker van iFixit”).

  bron misschien iCentre????

 • Profielfoto
  Ewout

  Mijn iMac’s uit 2006 en ook 2009 met zo’n mxm grafische kaart hadden dit probleem ook al. Apple houdt z’n kaken stijf op elkaar en draait liever zo’n trouwe schare klanten opnieuw een poot uit. Beetje jammer van een A merk fabrikant met minder dan B merk service. Toch zal ik niet wisselen naar een winddoos.

 • Profielfoto
  bugboy

  Mijn MBP late 2011 is sinds vandaag ook overleden. Maandag maar even langs de MediaMarkt om te kijken wat er nog te halen valt. Computer is net 3 jaar oud, dus dat is wel een flinke afschrijving.

  Ik laat het wel officieel maken. Komt er wellicht ooit nog een refund, dan kan ik die nog indienen. Maar zuur is het wel… 2000 euro voor een laptop die het net 3 jaar vol heeft gehouden:-(

 • Profielfoto
  snipper

  Dit probleem van oververhitte CPU’ en GPU’s speelt al zeker 10 jaar bij allerlei modellen van Apple. Zelf heb ik een PowerMac G5 die hieraan bezweken is. Soms is het ook de cooling paste die niet goed meer contact maakt zoals ik laatst met veel moeite gerepareerd heb bij een iMac 2006.

  Dat Apple keer op keer die gevoeligheid in blijft bouwen is ongelofelijk. Die eeuwige race naar nóg een millimeter platter is blijkbaar belangrijker.

  Overigens staan er meer verhalen online van mensen die hun iMac open boren of zagen om daarmee de koeling (dramatisch) te verbeteren.

  Tip voor de doehetzelvers: Stop niet heel het moederboord in de oven maar verhit alleen de bewuste chip met bijvoorbeeld zo’n aansteker die zo’n fel blauw vlammetje geeft.