Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 december 2014

Hobbyist lost GPU-problemen Macbook op met geboorde gaatjes

Waarom je gaatjes in de onderkant van je MacBook zou moeten boren? Simpelweg niet. Tenzij je een MacBook Pro uit 2011 hebt die vatbaar is voor GPU-problemen door over­verhitting van de chip. Dan kunnen een aantal juist geboorde gaatjes het verschil maken.

Dat ontdekte een medewerker van iFixit. Hij omschrijft in een blogpost hoe hij de temperatuur van zijn Mac terug wist te brengen tot ongeveer 40 graden, voorheen was dit 90 tot 100 graden. Bij de lagere temperatuur treden problemen met de grafische chip die ‘wegsmelt’ niet meer op.

De hobbyist boorde gaatjes in de onderkant van zijn MacBook op de plaatsen waar de ventilatoren zitten. Zo wordt de aanvoer van koele lucht direct mogelijk.

De MacBook in kwestie komt uit 2011 en is gevoelig voor wat velen als een productiefout zien. De grafische chip wordt soms zo heet dat het soldeer waarmee deze bevestigd zit losraakt. Dit heeft eerst strepen in het beeld tot gevolg, daarna werkt de MacBook soms helemaal niet meer.

Bakken en boren

De officiële oplossing voor dit probleem is vervanging van het logic board. De kosten daarvan lopen echter hoog op, waardoor hobbyisten naar alternatieve oplossingen zoeken. De medewerker van iFixit heeft, voordat hij de gaatjes boorde, het logic board in een oven gedaan om het soldeer terug op zijn plaats te krijgen. Ook dat omschrijft hij in een blogpost.

In de VS wordt een collectieve rechtszaak tegen Apple voorbereid. Kopers van de MacBook Pro uit 2011 willen schadeloos gesteld worden. Wie geen zin heeft om daarop te wachten, kan op eigen risico de boor hanteren.

Reageer op artikel:
Hobbyist lost GPU-problemen Macbook op met geboorde gaatjes
Sluiten