Getest: Mac ontgrendelen via Touch ID en FingerKey-app

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Het is nog maar de vraag of Apple zijn Mac-computers ooit gaat voorzien van een vinger­afdruk­lezer. De FingerKey-app laat je alvast op je Mac inloggen met Touch ID. Met een vinger­afdruk je Mac ontgrendelen, is de belofte. Maar werkt het ook? OMT test het.

FingerKey bestaat uit twee delen. Een app voor iPhone en een hulpapplicatie voor Mac. De twee apps communiceren via Bluetooth. Zodra je vingerafdruk geaccepteerd is, krijgt je Mac via Bluetooth het signaal om te ontgrendelen.

De app werkt met Bluetooth 4. Minimaal een iPhone 4s en moderne Mac zijn nodig. Wij hebben getest met een MacBook Air 2014 en iPhone 5s. De app heeft problemen met de iPhone 6, maar de maker zegt deze snel te fixen.

Installeren en instellen

Het installeren van instellen van FingerKey is simpel. Eerst de iPhone-app, daarna de Mac-app die van de website van de ontwikkelaar te downloaden is. Na het installeren laat je zowel je iPhone als Mac naar elkaar zoeken. Zodra die gevonden zijn moet je je wachtwoord intypen en ben je ready to go.

fingerlock-instellen
Na het instellen en invoeren van je wachtwoord, staan je iPhone in het overzicht.

Het werkt, maar is niet altijd betrouwbaar

Na het installeren en koppelen kun je de app openen of een widget in het notificatiecentrum zetten. Na het aantikken van die widget scan je je vingerafdruk en als je meerdere computers hebt, kies je welke je wil ontgrendelen. Dat werkte in onze test in één keer goed.
fingerkey-app-1
De tweede keer duurde het aanzienlijk langer om de Mac te vinden. Na een aantal keer proberen kon de Mac soms helemaal niet gevonden worden of was het sneller om het wachtwoord zelf in te typen. Als het werkt, gaat het echter feilloos.
fingerkey-looking

Bugs en bedenkingen

Het ontgrendelen met Touch ID is natuurlijk een hack bovenop OS X en dat merk je. Zo werkt het niet meer als je wachtwoord veranderd is, staat de app na een reboot standaard uit. Ook blijft een animatie die alleen op het login-scherm van de Mac weergegeven hoort te worden ook na het inloggen regelmatig in beeld. Het is ook onduidelijk hoe het wachtwoord op de Mac opgeslagen wordt, hopelijk niet in een bestandje in plain tekst.

Wat doet die animatie na login nog in beeld?
Wat doet die animatie na login nog in beeld?

Kopen?

Je maakt zonder meer indruk op je collega’s met FingerKey. Als je € 1,79 over hebt voor een leuke gimmick die in de toekomst waarschijnlijk maar beter gaat werken, moet je de app kopen. Voor dagelijks gebruik is het echter nog niet betrouwbaar genoeg.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Saaihead

  Ik had ook mijn bedenkingen al toen ik het voorbij zag komen. De animatie doet vermoeden dat de app geïntegreerd is in OSX, maar het is gewoon een animatie op een overlay. Zover ik kon zien wordt het password gewoon ingevoerd in de dialogbox. Niet de meest veilige methode, als je het mij vraagt. Ook omdat je password nu op je telefoon wordt opgeslagen.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Het vinden is inderdaad een ramp. Vaker doet hij het niet dan wel. leuk idee, maar een slechte uitvoering. Hopelijk komt Apple zelf met een app hiervoor.

 • Profielfoto
  LabombaNL

  Minimaal een 4S nodig?:P die heeft niet eens Touch ID.

 • Profielfoto
  polansky

  De negatieve reacties onder de app heeft mij doen besluiten nog maar even te wachten op Apple zelf. Lijkt mij een prima toevoeging .

 • Profielfoto
  erikvdplas

  Alle negatieve reacties hierboven worden opgelost!

  Tom de Ruiter (oprichter rydee.nl, 14 jaar) en ik (Erik van der Plas, 13 jaar) zijn twee app ontwikkelaars en ontwerpers.
  Zeer binnenkort lanceren wij KeyTouch!
  Voor meer informatie: http://www.rydee.nl/en/keytouch/

 • Profielfoto
  wimbers

  ik gebruik al een tijdje “knock”
  iphone gewoon in je zak laten zitten, 2 keer kloppen, en hij unlocked je mac.
  nog makkelijker als je het mij vraagt.

  het vinden is geen probleem van de app, maar van bluetooth op je mac. in yosemite werkt het bizar veel slechter dan onder mountain lion.

 • Profielfoto
  Noest

  @erikvdplas Dat ziet er erg leuk uit Erik!

  Maar hoe werkt het verder? Moet je eerst een app openen? Of kan het ook in combinatie met het openen van je iPhone?

  Bij de knock-app hoef je niet eerst een app te openen, maar daar scan je ook niet je vingerafdruk. Wat zijn nu de verschillen precies met de knock-app? Hebben jullie ook naar die app gekeken voor inspiratie?

  Kun je mij vertellen wat je moet doen wanneer je nu richting je computer loopt en over 10 seconde daar bent? Is het dan terwijl je loopt telefoon ontgrendelen en dan app openen en dan vinger scannen?

  Het signaal dat de iPhone naar de Mac stuurt, is dat niet door een ander apparaat simuleren, na te doen? Of wordt het versleutelt via de vingerafdruk?

  Ik ben heel benieuwd. Het klinkt goed iig, en jullie site ziet er ook erg mooi uit! Op sommige plaatsen loont het wellicht wel om nog even iemand naar het Engels te laten kijken. Het is niet slecht hoor, maar tekstschrijven is nu eenmaal een vak apart. De teksten zeggen duidelijk wat het product inhoudt, doet, maar kunnen naar mijn idee nog wel wat gestroomlijnd worden en iets soepeler worden gemaakt door bijvoorbeeld het gebruik van het woord your en when iets anders toe te passen. Maar ik hoop dat dan niet de eenvoud die het nu heeft verdwijnt.

  Al met al een mooi product, wanneer het werkt zoals omschreven, en ik zou er zeker in geïnteresseerd zijn! Dus veel succes en ik hoop dat het snel beschikbaar komt.

  Maar let op, niet beschikbaar stellen voordat je een uitgebreide beta-fase hebt gehad op vele verschillende machines met verschillende OSX-en, en in combinatie met de verschillende geschikte telefoons, met veel verschillende persoonlijke instellingen, etc. In bovenstaande reacties en artikel zie je wat er gebeurt wanneer er nog bugs zitten in software, en helemaal wanneer het te maken heeft met beveiliging. Niet echt de reclame waar je op zit te wachten lijkt mij;)

  Hoe dan ook, een mooi initiatief dat er veel belovend uitziet!

  Veel succes!

 • Profielfoto
  erikvdplas

  @Noest Bedankt voor je toffe reactie!

  We hebben de app uitgebreid getest en is super veilig en snel.

  Ook blijven we altijd bezig om de app beter te maken!

  Al zeer binnenkort staat hij in de App Store!

  Erik van der Plas

 • Profielfoto
  hokkie

  Minimaal een iPhone 4s en moderne Mac zijn nodig.

  Alleen al om deze zin zou ik dit niet installeren. #fail