Getest: Dropbox Carousel, iCloud-alternatief voor foto’s

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Terwijl Apple aan iCloud Photo Library werkt, heeft ook Dropbox een clouddienst voor foto’s genaamd Carousel. Voorheen was dit vooral een backup voor foto’s op je iPhone, maar een vandaag uitgebrachte update maakt Carousel een alternatief voor iCloud foto’s.

Een update voor de iOS-app van Carousel zorgt ervoor dat in Dropbox opgeslagen foto’s uit je filmrol verwijderd worden. Zo nemen ze niet langer ruimte op je iPhone in. iCloud Photo Library doet iets vergelijkbaars, maar is minder flexibel dan Carousel en nog steeds in beta.

Carousel slaat al je foto’s op in je Dropbox account. Er is een app voor iPhone, iPad, een web-app en op je Mac op Windows-computer vindt je de foto’s gewoon in de map Camera Uploads van Dropbox.

Complete iOS-app
De iOS-app van Carousel bestaat uit een timeline met daarin alle foto’s gesorteerd op datum en plaats. Vanuit de app zijn kiekjes ook direct te delen op Twitter, Facebook, Whats­App, Mail en andere diensten. Net als in de Foto’s-app van iOS behoort het maken van albums en gedeelde foto-mappen aanmaken ook tot de mogelijkheden.

Carousel-werking-001
Door recente foto’s bladeren en snel terug in de tijd met de timeline aan de zijkant.

Ruimte besparen en extraatjes
Zodra foto’s in Dropbox staan, biedt Carousel de mogelijkheid deze van de iPhone te verwijderen. Ze zijn dan weg uit de Foto’s-app van iOS, maar nog steeds in de Carousel-app zichtbaar. De foto’s worden aan de hand van een unieke hash gematcht en geupload waardoor de kans op fouten klein is

Deze functie is vergelijkbaar met iCloud Photo Library. Daarbij worden al je foto’s naar iCloud geupload en alleen kleine versies van recente foto’s op je iPhone bewaard. Een leuke extra is Flashback. Hiermee krijg je je foto’s van precies een jaar geleden te zien.

Carousel-werking-002
Opslagruimte vrijmaken en Flashbacks zijn te vinden onder de knop ‘Meer’.

Conclusie
Carousel doet op gebied van functionaliteit niet onder voor iCloud foto’s en voelt stabiel aan. Waarschijnlijk hebben veel iPhone-gebruikers al een Dropbox-account met de nodige ruimte, dat maakt beginnen foto’s uploaden makkelijk. Het enige dat mist is het automatisch verwijderen van geüploade foto’s.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Ik snap nog steeds het hele idee van al je foto’s in de cloud niet, ondoenbaar voor mijn fotolibrary van ca. 1 TB…

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  Ik snap nog steeds het hele idee van al je foto’s in de cloud niet, ondoenbaar voor mijn fotolibrary van ca. 1 TB…

  Hoezo ondoenbaar? Een TB opslag in de cloud kost nog geen tientje per maand en voor de rest is het hetzelfde idee als op een computer/externe hdd toch?

 • Profielfoto
  IsSidha

  Ik snap nog steeds het hele idee van al je foto’s in de cloud niet, ondoenbaar voor mijn fotolibrary van ca. 1 TB…

  Hoezo ondoenbaar? Een TB opslag in de cloud kost nog geen tientje per maand en voor de rest is het hetzelfde idee als op een computer/externe hdd toch?

  juist ja.. weer een tientje per maand.. een eigen hdd is dan toch vele malen goedkoper als je dat over een paar maanden uitsmeert.. bovendien, wat gebeurt er als je ineens zonder werk zit en dat tientje niet meer kan betalen?? weg foto’s?? want je kunt er niet meer bij.. nee, je MAG er niet meer bij.. je eigen foto’s waar je niet meer aan mag komen.

  maar die storm komt ook wel als het eerste cloud bedrijf failliet gaat.

 • Profielfoto
  Buzz

  IsSidha, als je je cloud abonnement op wil zeggen, of een cloud service houdt op te bestaan, dan zal je je foto’s (en andere bestanden) natuurlijk altijd nog gedurende een bepaalde periode naar een schijf thuis kunnen downloaden, als je daar niet al gewoon altijd een kopie hebt staan (zoals bij Dropbox op je Mac gebruikelijk is). Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Wie IMAP email gebruikt heeft zijn mailtjes ook al jaren in de cloud staan.

  Waar ik benieuwd naar ben, voor gebruikers van DropBox Carrousel: Als je foto’s alleen nog via de Dropbox app beschikbaar zijn en niet meer in je fotorol staan, kan je ze dan nog wel selecteren in andere apps, zoals bijvoorbeeld Messages of Mail, om ze als attachment te versturen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Goh het woordje cloud valt weer eens in een artikel en de cowboy verhalen vliegen je al weer on de oren.. Verbaasst mij eigenlijk dat het woordje privacy nog niet gevallen is.
  .
  Als je de extra iCloud opslag niet meer kan of wil betalen dan wordt het account gewoon teruggebracht naar de standaard 5GB en wordt je content apart gezet op een plek waar je het kan downloaden voor 30 of 60 dagen ( uit mijn hoofd ).
  Er is geen bedrijf op aarde die zomaar je content zou verwijderen omdat je hun dienst opzegt.

 • Profielfoto
  Sannetju

  Wat een geweldige APP ! Ik heb dropbox en om een of anderen rede ,wat ik wel prima vindt, is dat ik 30gb inplaats van de standaard 5gb heb gekregen

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Apple …..

  De laatste tijd wordt ik gek van Apple. Ik dacht dat bij Apple alles werkte, simpel en zonder problemen.
  Bij oa de Foto’s app, is dat in ieder geval niet gelukt. Wat een ramp.
  En ik dacht, laat ik extra opslagruimte kopen, dan kan ik lekker bestandjes op mijn iPhone benaderen en mailen of oproepen. Nou, dat lukt dus niet. Foto’s die in iCloud staan die kun je niet benaderen en bestanden heb ik ook nog nooit kunnen terugvinden op mijn iPhone.

  Ik probeer altijd Apple een beetje te promoten bij vrienden en kennissen. Maar laatst had een kennis van me een Android Tablet, en ik werd er gewoon een beetje jaloers op hoe makkelijk hij bij zijn bestanden kon.
  Apple is echt de weg kwijt en maakt het zich zelf erg moeilijk.