Getest: Boom 2 verbetert het geluid van je Mac in stijl

Door: Raymon Mens - 24 reacties

iTunes, Spotify, VLC en meer spelers die we gebruiken voor muziek hebben een equalizer ingebouwd. Maar bij het kijken van bij­voor­beeld een clip op YouTube heb je geen equalizer tot je beschikking. En al heeft een app er een, hoe stel je die schuifjes goed in?

De Mac-app Boom 2 belooft dit werk uit handen te nemen en het geluid systeemwijd te verbeteren. Het heeft individuele instellingen voor iedere Mac. De speakers in een MacBook Air hebben andere aanpassingen nodig dan die van een iMac. Beter hoeft niet altijd harder te zijn, maar dat kan wel.

Looks: Prachtig voor Yosemite

Hoewel de app het grootste deel als klein icoon bovenin de balk van je Mac zal leven, ziet deze er prachtig uit. Boom 2 is speciaal voor Yosemite ontworpen en dat zie je aan de strakke lijnen, mooie fonts en iconen.

Optimalisaties per Mac

Na het installeren en opstart van de app, detecteert deze welke Mac je hebt. Wij hebben het getest op een MacBook Air. Deze werd herkend en de instellingen voor de audio worden dan automatisch aangepast. De app laat je tijdens het kalibreren al een kleine demo horen.
Schermafbeelding 2014-12-05 om 14.40.28

Resultaat: Duidelijk beter geluid

Als het kalibreren klaar is, kan het testen beginnen. We hebben diverse YouTube-muziekvideo’s afgespeeld. Daarbij was het verschil zonder en met Boom heel erg duidelijk hoorbaar. Op onze MacBook Air klonk het geluid minder schel en de lage tonen voller. “Klinken de speakers standaard zo slecht?” Is de gedachte die opkomt als je Boom uitzet na gebruik.

De app bestaat uit twee delen. De Boom-volume schuif en de equalizer. Wie vooral harder wil, kan de Boom-volumeschuif helemaal openzetten. Wie vooral mooier geluid wil, doet er beter aan de equalizer aan te zetten en Boom-volume met mate te gebruiken.
Schermafbeelding 2014-12-05 om 14.12.57
Tijdens het afspelen van Becky G – Shower waren bij het flink gebruik van Boom-volume wat slissende S-klanken te horen, verder bleef het geluid ondanks de volumeboost mooi.

Trucje: Harder zonder Boom-volume

Het aanpassen van de equalizer kan, maar is niet altijd nodig. We hebben wel een leuk trucje ontdekt waarmee je harder kunt zonder het Boom-volume te gebruiken. De schuif rechts van de equalizer wat omhoog schuiven, geeft je ook een harder volume waarbij het geluid natuurlijker blijft.
Schermafbeelding 2014-12-05 om 15.04.16

Externe speakers

Heb je externe speakers op je Mac aangesloten? Dan werkt het ook, maar de equalizer wordt afgesteld op de ingebouwde speakers van je Mac. Dus waarschijnlijk moet je dan wel wat met de equalizer tweaken of een andere preset kiezen om het naar je zin te krijgen.

Externe speakers? Kies een preset.
Externe speakers? Kies een preset.

Geluid van filmpjes of andere bestanden verbeteren

Als je een filmpje gemaakt hebt waarvan je het geluid wil verbeteren, kan je het Boom-effect ook aan bestanden toevoegen. Dit kan zowel voor filmpjes als liedjes. Per bestand is het versterkingseffect in te stellen en te beluisteren. Ook handig voor eigen producties of podcasts.
Schermafbeelding 2014-12-05 om 15.11.27

Conclusie

Boom 2 doet wat het belooft. Het geluid van de ingebouwde speakers in een Mac gaat er echt beter door klinken. Na eenmalig instellen heb je geen omkijken meer naar de app. Het is jammer dat het niet via AirPlay werkt, maar dat is niet het doel van Boom. De mogelijkheid om bestanden te optimaliseren is een mooie extra.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Boom werkt echt geweldig.

  Helaas bleek het zo buggy als de hel te zijn, en te conflicteren met van alles en nog wat.

  Dat varieerde van vertraagd geluid in Youtube, tot allerlei andere vreemde geluidsverschijnselen. Het had natuurlijk gekund, dat die problemen volledig waren te wijten aan mijn onkunde, ware het niet dat mijn zoon er op zijn MacBook Pro ook erg veel last van had.

  Boom weggooien, en alle problemen verdwenen als sneeuw voor de zon.:)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Hmm. Heb natuurlijk geen ‘duurtest’ gedaan, maar zal het eens op mn MacBook laten staan en kijken of bovenstaand omschreven issues ook bij mij op gaan poppen.

 • Profielfoto
  marcapplefreak

  Ik heb andere boxen aangesloten op mijn iMac, werkt de app dan ook?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ja. Het Boom-volume zal probleemloos werken, maar de equalizer wordt afgesteld op de ingebouwde speakers van je Mac. Dus misschien moet je dan wel wat met de schuifjes spelen of een andere preset kiezen om het naar je zin te krijgen.

  ^ Zal het toevoegen aan het artikel.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Werkt dit ook als ik geen kutmuziek luister?

 • Profielfoto
  Chorro

  Vind het op mijn 15″ retina eerder een verslechtering dan een verbetering. Hoge tonen worden omhoog gegooid, volume wordt hoger maar verder klinkt het als 1 groot blik. Flikker ik Boom uit, dan klinkt het toch een stuk voller als het gaat om toonhoogtes.

 • Profielfoto
  Bman

  Als het echt zo goed werkt als in het artikel beschreven staan, moet Apple dit inbouwen.

 • Profielfoto
  wouter57

  Ach met de equalizer in iTunes en Bose-speakers heb je geen Boom nodig en zeker niet voor die 12 euro.

 • Profielfoto
  formulefan

  Als beter geluid betekend nog meer gecompressed geluid, dan is boom en hele fijne app, maar nee dank je. Mijn oren worden al moe genoeg van al die compressie tegenwoordig. Alles om aandacht te vragen.
  Overigens vind ik het op mijn imac ook niet beter klinken met die app.
  Hoge tonen worden te hard, bas veels te hard. Nee. Standaard klinkt hij natuurlijker!

  Edit -> Als je naar de mediamarkt gaat en voor 12 euro boxjes koopt heb je waarschijnlijk ook hetzelfde resultaat. Gewoon goede boxen aan je mac hangen.

 • Profielfoto
  hokkie

  Doet mij denken aan de ouderwetse “loudness” knopje op een versterker. Nee dank je…

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Werkt dit ook als ik geen kutmuziek luister?

  Goh, zie nergens staan dat dit alleen voor k*t muziek zal werken……

  Maar als je een serieuze muziek luisteraar bent en wilt genieten van sublieme audio dan doe je dat sowieso niet via youtube en gebruik je zeker geen EQ dus van waar uw loze reactie dan?

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Als het echt zo goed werkt als in het artikel beschreven staan, moet Apple dit inbouwen.

  Een Kever rijd ook lekkerder met een Porche motor maar………..

 • Profielfoto
  hnijveen

  Werkt het ook samen met Airplay?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als het echt zo goed werkt als in het artikel beschreven staan, moet Apple dit inbouwen.

  .
  Een Kever rijd ook lekkerder met een Porsche motor maar…

  .
  Een Kever rijdt ook met een Porsche motor nog steeds even beroerd.
  Wel harder. Maar dat is wat anders dan beter.

 • Profielfoto
  applefreak020

  Geweldige applicatie!

  Zelf luister ik graag naar old-school hiphop zoals Biggie Smalls,Jay-Z,Big-L,
  Joey bada$$, WuTangClan, Nas etc. etc. en daar is het perfect voor:smile:

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Ff geprobeerd maar nee dankje… Hoe haal ik het volledig weg? Uit geluidsvoorkeuren?

  Ik heb de app al verwijderd (met AppCleaner overigens)

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik heb een haat-liefde verhouding met BOOM 1. Als ik iets kijk terwijl ik kook met de afzuigkap aan dan helpt Boom het geluid zo hard te kijgen dat ik geen externe speakers nodig heb, dat is top.
  Ik heb echter regelmatig dat het geluid helemaal weg is en helemaal als ik met externe speakers of een hoofdtelefoon werk. Als het betrouwbaar was geweest dan zou ik het iedereen adviseren maar helaas zijn mijn ervaringen minder positief..

 • Profielfoto
  Facundo

  Een veel betere kwaliteit bereik je met AudioHijack Pro i.c.m. een (of enkele) dsp ~ en/of vst-plugins. Om geluid op sterkte en op vergelijkbare dynamiek te brengen is het (gratis) LoudMax een goede optie.

 • Profielfoto
  Facundo

  Maar als je een serieuze muziek luisteraar bent en wilt genieten van sublieme audio dan doe je dat sowieso niet via youtube en gebruik je zeker geen EQ

  Dat is zo’n ongelooflijke kletspraat. Een ‘serieuze’ (whatever that may be) luisteraar gebruikt weldégelijk een eq, namelijk om de frequentiekarakteristiek van de kamer te compenseren. Of heeft jouw kamer de hele dag dezelfde acoustiek? Zijn je gordijnen de hele dag open of juist dicht? Zijn er altijd evenveel mensen in je kamer? Staan je ramen de hele dag altijd open of dicht?
  Een eq is niet bedoeld om die lekkere riff naar voren te halen, maar is onmisbaar voor de kritische muziekliefhebber.

 • Profielfoto
  Koezel

  De weergave is zo goed als de kwaliteit van de luidspreker.
  Wat dat betreft blijft het behelpen met een laptop. De luidsprekers in een Macbook zijn niet slecht, maar om lage tonen op een mooie wijze weer te geven heb je toch volume (inhoud) nodig. De combinatie laptop/Youtube is nou niet echt je van het…

  een eq, namelijk om de frequentiekarakteristiek van de kamer te compenseren

  Dit is ongelooflijke kletspraat. Een eq gebruik je om ongewenste frequenties te minimaliseren. Een ‘liefhebber’ zal zijn com[poneten samenstellen op basis van de ruimte en zal het liefst geen gebruik maken van een eq. Een eq wordt door de gemiddelde luisteraar misbruikt om vooral veel bas weer te geven.

 • Profielfoto
  Facundo

  Je hebt er duidelijk geen bal verstand van.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ik heb Boom geprobeerd en het geluid is inderdaad beter. Helaas zit het CPU gebruik constant boven de 3%, ook als er geen geluid wordt weergegeven. Dat vind ik te hoog bij een MacBook.

 • Profielfoto
  FiveCX-5

  Net gedownload (7 dagen versie) Nog niet overtuigd, moet nog wat instellen, maar is beter dan AU Lab, wat communiceert met Soundflower, nog een paar dagen en ik weet het. Gebruik hem hoofdzakelijk op mijn installatie voor Spotify..

 • Profielfoto
  rainking

  Ik gebruik hem al jaren met grote tevredenheid. Laatste tijd start hij niet meer op. Kan ik hem opnieuw installeren? Of moet ik hem dan opnieuw kopen?