Ford patenteert ‘Siri-knop’ op het stuur

Door: Maarten - 8 reacties

Dankzij Carplay is het sinds oktober in Nederland mogelijk om ook via je auto met Siri te praten. De persoonlijke assistent kan tijdens het rijden iemand voor je bellen, de navigatie instellen of een herinnering noteren terwijl jij je ogen op de weg houdt. Handig en veilig!

Echter, om Siri via je auto aan te sturen is zo’n Carplay-systeem dus wel een vereiste. Tenzij autofabrikant Ford het patent wat vandaag door Patently Apple werd opgemerkt gaat realiseren. Hoewel Ford ook auto’s gaat uitrusten met Carplay, hebben ze speciaal voor Siri iets anders bedacht. Om naast je ogen op de weg, ook je handen aan het stuur te houden, heeft Ford een speciale Siri-knop gepatenteerd om de assistent via het stuur te activeren.

De communicatie tussen de Siri-knop en iPhone.
De communicatie tussen de Siri-knop en iPhone.

Het patent beschrijft de communicatie van het stuur naar een “Nomadic Device” (de iPhone). Een druk op de Siri-knop zorgt ervoor dat er via de Bluetooth-module van de auto een signaal naar de iPhone wordt gestuurd om Siri te activeren. Vervolgens neemt de iPhone de controle over en kun je met Siri communiceren. Dat de knop specifiek voor Siri is, blijkt uit de volledige merknaam van Siri die meerdere malen in het patent wordt genoemd.

Mogelijk wordt dit het goedkope Carplay-alternatief van Ford. Zo kunnen Apple-gebruikers toch veilig met hun telefoon de auto in, zonder een duur Carplay-systeem in de auto te laten zetten. Zou jij graag Siri willen activeren via je stuur? Laat het weten onder dit artikel.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  jazeker, goed idee, dat hele carplay zou eigenlijk overbodig moeten zijn want je kan je iphone toch eigenlijk direct zo gebruiken?

 • Profielfoto
  Snutty

  Bij de nieuwere Parrot-carkits (ik heb een MKi9200) kun je de spraakcommando’s omleiden naar je telefoon ipv de carkit; met een druk op de knop activeer je dan Siri zodat je je iPhone alle commando’s kunt geven. Voorlopig een prima alternatief voor CarPlay…

 • Profielfoto
  Niels

  Bestaat al lang bij Opel: Siri Eyes Free wordt al heeeel lang ondersteunt. Dat patent kunnen ze dus wel naar fluiten lijkt mij.

 • Profielfoto
  Zakske

  Zucht… een patent op een knopje op je stuur dat iets activeert.

  Zo zijn er tientallen voorbeelden te bedenken; de verlichting, ramen, ruitenwissers, airconditioning, radio, elektrische stoelen, dak, knipperlichten, koffer, klep voor de benzine, stoelmassage, enzovoorts.

  Het patentsysteem is overduidelijk failliet.

 • Profielfoto
  nebilem

  @NielsDam

  Ondersteund en niet met een t:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tsjonge. Wat een onzin zeg.
  Daar hebben ze vast maanden aan gewerkt.:)

 • Profielfoto
  Arthur345

  Niks raars wat ze patenteren. Verder is die hele functie totaal niets nieuws. Apple werkt met nog een paar andere merken waaronder bmw mbt de Siri knop

 • Profielfoto
  H.deweg

  Zolang Siri geen ’s Gravenhage, ’s Hertogenbosch of iets anders Nederlands verstaat, heb je er geen reet aan.