Flashlight breidt Spotlight uit met handige plugins

6 reacties

Met de komst van OS X Yosemite is Spotlight niet langer een klein onderdeel bovenin je scherm, maar een groot onderdeel van OS X waar je voorbeelden van bestanden ziet en andere info op kunt vragen. De OS X-app Flashlight breidt Spotlight nog verder uit.

Met Flashlight kun je functies als vertalen, Google Images, weerberichten, terminal commando’s en zelfs zoeken op The Pirate Bay toevoegen aan Spotlight. Ontwikkelaars kunnen ook hun eigen plugins bouwen. Flashlight is een gratis app en geoptimaliseerd voor OS X Yosemite.

Installeren werkt simpel, na het downloaden zet je de Flashlight in je applicaties en kies je na het openen voor “Schakel Spotlight Plugins In”.

Schermafbeelding 2014-12-09 om 14.45.37

Plugins in twee soorten
Uit een flinke lijst plugins kies je vervolgens de functionaliteit die aan finder wil toevoegen. Er zijn twee soorten plugins te onderscheiden. De eerste zijn gericht op zoeken op diverse diensten die niet standaard in Spotlight zitten. Denk hierbij aan The Pirate Bay, Google Images en Wolfram Alpha.

De tweede soort plugins voeren taken uit. Dat kan varieren van iemand een iMessage sturen tot uitloggen of herstarten van je systeem.
Schermafbeelding 2014-12-09 om 12.48.59
Schermafbeelding 2014-12-09 om 12.53.01
Schermafbeelding 2014-12-09 om 15.03.23
Flashlight is open source en ook te vinden op GitHub. Daar vindt je ook hoe je eigen plugins kunt maken, al zijn de standaard aanwezige plugins al genoeg om Spotlight nog nuttiger te maken.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  veyske

  Fanstastisch!

 • Profielfoto
  Lockheed SR-71

  Dit is echt een handig programmaatje, best geinig!

 • Profielfoto
  macOS

  Er zijn al heel veel plug-ins. Maar als je er een mist is het erg makkelijk om er zelf een te schrijven. https://github.com/

 • Profielfoto
  MacKevin11

  “weather …” werkt hier lang niet altijd. De rest lijkt het wel te doen.
  Ik had meer van de app verwacht.

  Toch maar Alfred blijven gebruiken, werkt erg goed en een stuk sneller dan Spotlight als je bijvoorbeeld een programma wilt openen.

 • Profielfoto
  macOS

  Hoe vaker je spotlight gebruikt hoe beter hij weet welk programma hij bedoeld. Bij mij pakt hij bijna altijd het goede programma.
  Ik heb Alfred ook gebruikt. Maar doordat je me Flashlight makkelijk zelf plug-ins kan maken vind ik deze veel leuker.

 • Profielfoto
  Webbiker

  The Pirate Bay? Werkelijk? Ook als ze uit de lucht zijn gehaald?
  http://www.nu.nl/internet/3949171/pirate-bay-offline-politie-inval.html