Firefox voor iPhone en iPad op komst

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Nadat Mozilla in 2009 claimde dat de App Store wel in kon pakken na het uitbrengen van FireFox Mobile, bleef het angstvallig stil en werd een jaar later duidelijk dat de browser niet naar iOS zou komen. De nieuwe topman van Mozilla denkt daar echter anders over.

Dinsdagnacht meldde de release manager van Firefox dat tijdens een intern evenement is besloten is dat de browser moet zijn waar zijn gebruikers zijn. Daarom wordt gewerkt aan een iOS-versie van de browser.

Eerder wilde Mozilla zich niet wagen aan een iOS-versie van Firefox omdat Apple te strenge technische beperkingen op zou leggen. In tegenstelling tot Safari en Google Chrome gebruikt Firefox niet de webkit-engine om pagina’s te renderen, maar zijn eigen ‘Gecko’ engine.

Vanaf iOS 8 kunnen alle browsers de snelle webkit-engine van Apple gebruiken. Voorheen was alleen een ‘lite’ versie beschikbaar voor externe browsers. Hierdoor konden deze niet op volledige snelheid werken. Het is nog steeds niet mogelijk om de standaard browser op een iPhone of iPad in te stellen. Voor Firefox zit er niets anders op dan de webkit-engine gebruiken. Het is nog niet duidelijk wanneer Firefox voor iOS uitkomt.

[Hat tip: TechCrunch]

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Hmm zo’n 4 jaar te laat…

 • Profielfoto
  i.am.will

  Jammer, komen ze nu net op het moment dat de I devices op zn retour zijn…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lol. 10 miljoen iPhones verkocht in een eerste introductie-weekend.

  Dat is inderdaad wel stevig op zijn retour ja.:)

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik zal vast wel wat missen deze ochtend, behalve koffie …

  Maar wat voor NUT heeft het om een browser te gebruiken als Chrome of Firefox danwel Opera op iOS als genoemde browser veroordeeld zijn tot het gebruik van WebKit hetgeen eigenlijk betekend:

  Safari gebruiken maar dan met andere knopjes, immers: de render-engine is en blijft Webkit.

  Zie het nut er niet zo van in. Behalve dan één voordeel: het synchroniseren van je bookmarks en andere user-data. Maar voor een ‘verbeterde webbeleving’ zul je echt op een platform moeten zitten waar wel gebruik gemaakt mag worden van een andere ‘renderengine’ dan de tot standaard verheven eigen engine.

 • Profielfoto
  Usain

  En bovendien kunnen al die browser nooit sneller worden dan safari op iOS want safari kan gebruiken maken van hardware acceleratie. Bepaalde toepassingen in de hardware waar apps van buitenstaanders niet bij mogen komen. Behalve als je jailbreakt en nitrous installeert, maar he waar is jailbreaken nog goed voor he…

 • Profielfoto
  essiw

  Leuk voor firefox gebruikers, maar nee bedankt, blijf wel bij safari:P

 • Profielfoto
  Imade

  Ik gebruik op mijn thuis mac nooit safari… gebruik standaard Firefox omdat ik Safari niet fijn vind werken.
  Op mijn toestel gebruik ik Chrome.

 • Profielfoto
  Smeetsie

  Ik mis in de poll de optie: “ik gebruik al Opera Coast”.
  Safari is een heerlijke browser, zowel op de mac als in iOS. Maar Coast verdient meer aandacht dan het nu krijgt. Opera heeft flink zijn nek uitgestoken door het concept browser opnieuw te definiëren. Eigenlijk is Coast de ultieme tablet browser..

  Maar ik verwelkom Firefox graag, gebruik ‘m met plezier naast Safari op m’n Mac.

 • Profielfoto
  streeff

  Die kreet uit 2009 is een beetje uit zijn verband getrokken.

  Het is wel degelijk zo dat steeds meer developers HTML5-technieken als basis gebruiken voor hun apps, en daar was het Mozilla om te doen. Vooral het afgelopen jaar lijkt die ontwikkeling door te zetten.