Apple en IBM brengen 10 zakelijke apps uit

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Apple en IBM brengen vandaag de eerste lichting ‘IBM MobileFirst for iOS Solutions‘ uit. Dit zijn zakelijke apps die door Apple en IBM samen ontwikkeld zijn en zich richten op verschillende branches. Clouddiensten, big data en analyse staan centraal.

De apps richten zich op de banken en verzekeraars, retail, luchtvaart┬şmaatschappijen, de telecomsector en overheden. De eerste klanten zijn Citi Bank, Air Canada, Sprint Telecom en de Mexicaanse bank Banorte. De apps combineren diensten van IBM en Apple. Data kan bij IBM in de cloud terwijl FaceTime gebruikt wordt voor communicatie met de buitendienst.

De apps richten zich vooral op de werknemers en niet op het management. Met een iPhone of iPad in de hand kunnen werknemers allerlei taken en analyses sneller doen. Van het bijhouden van een passagierslijst met VIP’s tot orders picken en het bestrijden van misdaad.
passenger-care_large_2x

Luchtvaartmaatschappijen

Voor luchtvaartmaatschappijen zijn de apps Plan Flight en Passenger+ ontwikkeld. De eerste app is gemaakt om brandstof voor vliegtuigen te beheersen. Piloten kunnen van te voren het vluchtschema bekijken, problemen melden aan grondpersoneel en een beter geïnformeerde beslissing nemen over eventuele extra brandstof.

Met de tweede app kan de bemanning van een vliegtuig een passagierslijst bijhouden, vluchten omboeken en informatie over bagage en aanwezig VIP’s bekijken.
retantion_large_2x

Banken en verzekeraars

Voor de financi├źle- en verzekeringssector zijn Advise & Grow, Trusted Advice en Retention ontwikkeld. De eerste twee apps richten zich beveiligde toegang tot klantprofielen en concurrentieanalyses. Daarnaast is het mogelijk om aan de hand van big data voorspellende analyses te maken en aanbevelingen vooraf te testen met behulp van geavanceerde modelleringstools. Dat kan allemaal bij de klant op kantoor of in het koffietentje om de hoek.

Retention richt zich op klantbehoud en geeft verzekeringsadviseurs toegang tot het klantprofielen en geschiedenis. Andere mogelijkheden zijn herinneringen en aanbevelingen voor volgende stappen, plus de mogelijkheid om bijvoorbeeld elektronische handtekeningen vast te leggen en premies te incasseren.
case_advice+scene_alert_large_2x

Overheid en politie

De moderne sociaal werker of politieagent kunnen op apps van Apple en IBM rekenen. Case Advice biedt ondersteuning aan ambtenaren die ingrijpende beslissingen moeten nemen, bijvoorbeeld over gezinnen of vergunningen. Deze app berekent per geval de prioriteit op basis van realtime-analyses en een inschatting van de risico’s.

De iPhone wordt met Incident Aware een wapen in de criminaliteitsbestrijding. Politieagenten zien een kaart met locaties van incidenten, informatie over slachtoffers en eerdere meldingen. Bovendien kunnen ze nu met een swipe om assistentie vragen.
sales-assist_large_2x

Retail en distributiecentra

Voor winkels en order pickers zijn Sales Assist en Pick & Pack (detailhandel) gemaakt. De eerste app is voor verkopers. Ze kunnen klantprofielen inzien en op basis van eerdere aankopen een aanbeveling doen. De app geeft ook inzicht in de voorraad en waar een artikel in de winkel te vinden. Als een artikel niet op voorraad is, kan het direct vanaf de iPad naar de klant verzonden worden.

De tweede app verbetert het orderpickingproces in distributiecentra door locatietechnologie te combineren met een back-endvoorraadsysteem.
tech-assist_large_2x

Telecomsector

Monteurs bij telecombedrijven zien met Expert Tech de snelste route naar de volgende klus op Apple Maps. Via een iPad zijn handleiding en technische specificaties van apparaten te bekijken. Assistentie van collega’s op op te roepen via FaceTime.

Samenwerking Apple en IBM
In tegenstelling tot andere zakelijke apps, zien de apps van Apple en IBM er fris en modern uit. Volgens The Wall Street Journal wordt het meeste programmeerwerk door IBM gedaan, maar geven Apple-medewerkers belangrijke input op het gebied van design en gebruiksvriendelijkheid. Apple en IBM kondigden in juli aan samen te gaan werken. Naast software worden ook ondersteunende diensten als AppleCare for Enterprise geleverd.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Di May

  Ziet er veelbelovend uit.

  Vooral het strakke, sobere, klare zakelijke
  en duidelijk design, ontdaan van alle
  redundantie, moet aanspreken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Goh, ik ben dan wel geen doelgroep, maar dit is echt goed nieuws lijkt me. Zoals de apps het gebruik van consumenten bepalen, geldt dat net zo goed voor de zakelijke markt. Maatwerk is duur om te maken en onderhouden en gaat vaak niet met de tijd mee. Als er off-the-shelf oplossingen zijn voor bepaalde segmenten dan is dat zeer verleidelijk. Ik hoop nog eens te lezen wat de doelgroepen er zelf van vinden. Ik zie er aantal tussen staan die altijd maatwerk hebben laten maken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Zou het? Las het vanmorgen op NU.nl

  Politieagenten krijgen een smartphone met “politie-specifieke applicaties” waarmee ze in veel gevallen op straat de identiteit van iemand kunnen vaststellen en een groot aantal registers kunnen raadplegen. Dan is bijvoorbeeld snel te zien of iemand vuurwapengevaarlijk is.